Теми статей
Обрати теми

Не зареєстрували доспецЄПшні ПН: наслідки для продавця і покупця

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Постачальник товарів/послуг — платник ПДВ перейшов на сплату єдиного податку (ЄП) групи 3 за ставкою 2 %. Проте до моменту обрання спецЄП він не встиг зареєструвати податкові накладні (ПН) та розрахунки коригування (РК) до них. У який строк такий ПДВ-платник має безштрафно зареєструвати ПН/РК та відзвітувати? Що з податковим кредитом (ПК) у його покупців? З’ясуємо це на конкретних прикладах.

ПДВ-звільнення для спецЄПшників

Передусім нагадаємо, що ПДВ-нюанси роботи на ЄП групи 3 за ставкою 2 % встановлюють спеціальні пп. 9.5, 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.

Так, за вимогами п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ платники спецЄП звільняються від:

1) обов’язку нараховувати та сплачувати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Це звільнення стосується також випадків, коли ЄП-платник групи 3 за ставкою 2 % виступає отримувачем послуг від нерезидента, місце постачання яких розташоване на митній території України (п.п. «б» п. 185.1 ПКУ). У загальному випадку отримувач таких послуг нараховує ПДВ згідно зі ст. 208 ПКУ. Але платники спецЄП цей ПДВ не нараховують і не сплачують (див. запитання 72 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022).

А ось імпортний ПДВ завдяки Закону України від 21.06.2022 № 2325-IX спецЄПшники з 1 липня 2022 року сплачують на загальних підставах

2) подання податкової звітності з ПДВ.

Якщо до переходу на спецЄП особливий спрощенець був зареєстрований платником ПДВ, то на період перебування на ЄП-групі 3 зі ставкою 2 % його ПДВ-реєстрація призупиняється. Зауважте! Реєстрація ПДВ-платником саме призупиняється, а не анулюється (див. БЗ 101.03). Отже ніякі наслідки ПДВ-анулювання за п. 184.7 ПКУ платникам спецЄП не загрожують.

ПДВ-призупинення: що означає?

Під призупиненням ПДВ-реєстрації розуміється, що для ЄП-платників групи 3 за ставкою 2 % на період використання спецЄП призупиняються права та обов’язки, встановлені розд. V та підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Відповідно:

1) усі операції з постачання товарів, робіт та послуг, здійснені ЄП-платником за ставкою 2 % в період перебування на спецЄП, вважаються такими, що не є об’єктом ПДВ-оподаткування. Тобто на такі операції особливий спрощенець не складає та не реєструє ПН (див. БЗ 101.16). При цьому орієнтуємося на дату першої події. Якщо перша подія (оплата чи відвантаження) сталася на спецЄП, то ніякі податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ не виникають. Водночас друга подія на виникнення ПЗ вже ніяк не впливає.

При переході на спецЄП платник, зокрема, втрачає право застосовувати нульову ставку ПДВ при здійсненні експорту товарів (див. запитання 17 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022). Такі операції теж є для ЄП-платників групи 3 за ставкою 2 % необ’єктними;

2) за операціями з придбання (та імпорту) платник спецЄП, звичайно ж, ніякого ПК не формує. Адже його ПДВ-реєстрація на час перебування в лавах особливих спрощенців є призупиненою. Відповідно за його придбаннями, дата виникнення ПЗ за якими припадає (припадала) на період застосовування спецЄП, платники ПДВ — постачальники складають ПН як на звичайного неплатника ПДВ (див. БЗ 101.16).

Увага! За товарами/послугами, які придбані, але так і не реалізовані в період застосування спецЄП, при поверненні платнику повноцінного ПДВ-статусу ПК не відновлюється (див. БЗ 101.13);

3) обрахунок СЕА-показників, визначених ст. 2001 ПКУ, для спецЄПшників заморожується. Як наразі йдуть справи з роботою СЕА та лімітом докладно читайте в статті «СЕА після Закону № 2260» // «Податки & бухоблік», 2022, № 40;

4) за придбаними/виготовленими до початку застосування ЄП за ставкою 2 % товарами/послугами, необоротними активами (НА), які використані в операціях, що не є об’єктом оподаткування, екс-спецЄПшник повинен нарахувати компенсуючий ПДВ за п. 198.5 ПКУ (п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Але за умови, що (1) такі товари/послуги/НА поставлені або реалізовані в період перебування на спецЄП і (2) суми вхідного ПДВ були включені до складу ПК до переходу на ЄП за ставкою 2 %. Зробити це треба не пізніше останнього дня звітного періоду, в якому буде відновлено ПДВ-реєстрацію. Подробиці нарахування компенсуючих ПЗ див. у статті «Спец-ЄП і ПДВ — несумісні сумісності» // «Податки & бухоблік», 2022, № 34.

А от якщо товари, придбані з ПДВ до переходу на спецЄП, фактично будуть використані вже після того, як платник повернеться до повноцінної ПДВ-реєстрації, тоді ПК зберігається і компенсувати його не потрібно (див. БЗ 101.13).

Срок реєстрації доспецЄПшних ПН та звітування

З 01.07.2022 стали платником ЄП за ставкою 2%. Проте до цього моменту ще не встигли зареєструвати ПН за червень та за попередні місяці (лютий — травень). У який строк треба відзвітувати з ПДВ та зареєструвати ПН за ці періоди?

За вимогами п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ платники ЄП групи 3 за ставкою 2 % звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків, граничний строк виконання яких припадає на період з 24.02.2022 до дня переходу на спецЄП за умови реєстрації ними ПН/РК, подання звітності, сплати податків і зборів, протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на вони перебували до обрання особливої спрощенки.

Тобто фактично ця норма ПКУ продовжує строки реєстрації ПН/РК, подання звітності та сплати податку. Погоджуються з цим і податківці (див. БЗ 101.16). Тож якщо ви не встигли зареєструвати ПН/РК за лютий — червень 2022 року та відзвітувати за ці податкові періоди, не біда! Уникнути відповідальності (нагадуємо, що під відповідальністю п. 111.1 ПКУ розуміє фінансову, адміністративну і кримінальну відповідальність) ви зможете, якщо вкладетеся в 60-тиденний строк з дня відновлення ПДВ-реєстрації. А відновлення ПДВ-статусу відбудеться з першого дня місяця, наступного за місяцем:

припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану (ВС) — автоматично (тобто примусово);

— у якому прийнято рішення самостійно відмовитися від використання особливої спрощенки — при добровільній відмові від спецЄП.

Наприклад, при найоптимістичніших розкладах ВС закінчиться 24 серпня поточного року. Відповідно ПДВ-реєстрацію екс-спецЄПшників буде відновлено з 1 вересня. Саме з цієї дати почнеться відлік 60 календарних днів для безштрафної реєстрації ПН/РК, звітування та сплати ПДВ за період з 24.02.2022 до дня переходу на ЄП за ставкою 2 %. Тож якщо встигнути виконати свій податковий обов’язок не пізніше 30 жовтня 2022 року, то негативних наслідків бути не повинно. Цей же строк буде граничним, якщо подати заяву про добровільну відмову від особливої спрощенки не пізніше 31 серпня.

Отже, як не крути, початок відліку встановлених 60 календарних днів для виконання спецЄПшниками податкових обов’язків прив’язано до дати розморожування ПДВ-реєстрації.

Ще раз наголосимо! До повернення на попередню систему оподаткування ви навряд чи зможете подати ПДВ-декларації (за той же червень або попередні воєнні місяці, якщо їх не подавали) та відобразити ПК за отриманими від постачальників за доспецЄПшний період ПН через уточнюючий розрахунок (УР). Адже ваша реєстрація платником ПДВ призупинена і програмне забезпечення на практиці може їх не пропустити.

А якщо ПДВ-декларації за лютий — травень 2022 року встигли подати до переходу на ЄП групи 3 за ставкою 2 %, чи вдасться виправити в них помилки, що призвели до заниження ПЗ, без самоштрафу після відновлення ПДВ-реєстрації в вересні? Нажаль тоді скористатися звільняючою нормою п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ вже не вийде. Адже за нею платник ПДВ, який допустив помилку при заповненні ПДВ-звітності у звітних періодах, що припадають на період дії ВС, може її виправити без самоштрафу, якщо дотримається таких правил:

1) УР буде подано в період з 27.05.2022 до 25.07.2022;

2) у поданому УР будуть уточнюватися періоди дії ВС, тобто лютий — червень 2022 року;

3) буде дотримано порядок, вимоги та обмеження щодо виправлення, визначені ст. 50 ПКУ, а саме — донарахований податок має бути сплачений до або під час подання УР.

У вашому випадку не буде дотримано перша із вище перелічених умов — УР буде подано вже після 25.07.2022. Тож уникнути нарахування і сплати самоштрафу не вдасться.

Постачальник став спецЄПшником — ПК зберігається

У лютому — травні 2022 року придбали товар у постачальника. Первинні документи від нього є, але ПН до 15.07.2022 він не зареєстрував, бо з 01.06.2022 перейшов на особливу спрощенку (2 %). Чи маємо ми право залишити у складі ПК суми ПДВ відображені на підставі первинних документів? Чи ПК треба зменшити?

Позаяк ПН/РК не реєструвалися, ПК за лютий — травень було дозволено покупцям формувати на підставі первинки (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Втім з 27 травня реєстрацію ПН було відновлено (Законом України від 12.05.2022 № 2260-IX, детально про нього див. «Податки & бухоблік», 2022, № 40). Тому з цієї дати постачальників зобов’язали зареєструвати ПН/РК у встановлені строки, а покупців — уточнити (привести у відповідність) ПК, задекларований за первинкою, з урахуванням даних ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН (п.п. 69.11 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

У загальному випадку постачальники, які мають можливість зареєструвати ПН/РК, повинні були це зробити до 15 липня 2022 року (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Але в нашому випадку постачальник позбавлений такої можливості, адже від перейшов на особливу спрощенку — обрав ЄП групи 3 зі ставкою 2 % і його ПДВ-реєстрація заморожена.

Враховуючі це для спецЄПшників на реєстрацію ПН/РК п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ відведено свій спеціальний строк. Зареєструвати ПН/РК таким платникам слід протягом 60 календарних днів після виходу зі спецЄП. Тобто вже після повернення на ту систему оподаткування, на якій вони перебували до переходу в єдиноподатники зі ставкою 2 % (коли ПДВ-реєстрація буде відновлена).

Тож, зважаючи на те, що для спецЄПшників встановлений спеціальний 60-денний строк, загальний строк до 15 липня 2022 року їх жодним чином не стосується. А тому якщо постачальник приєднався до ЄП-платників зі ставкою 2 %, коригувати станом на 15 липня ПК, сформований у лютому — травні за первинкою на дату першої події (відвантаження чи оплата) і не підтверджений зареєстрованими ПН, покупцеві не потрібно. Такий ПК у покупця зберігається за умови, що постачальник зареєструє ПН протягом відведених 60 календарних днів після відновлення ПДВ-реєстрації (див. запитання 2 інформлиста № 3/2022). Тому коригувати (зменшувати) ПК за лютий — травень 2022 року, відображений за первинкою і станом на 15.07.2022 не підтверджений зареєстрованими ПН/РК у зв’язку з тим, що постачальник перейшов на сплату спецЄП, не потрібно (див. БЗ 101.15, запитання 12 інформлиста № 3/2022).

Необхідність проведення такого ПК-коригування в покупця виникне лише з часом — якщо після спливу відведеного 60-тиденного строку екс-спецЄПшник не зареєструє ПН/РК. Детальніше див. статті «Продавець перейшов на 2 % спецЄП — ПК «за первинкою» зберігається!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 41 і «Інформлист № 3/2022: воєнний ПДВ очима фіскалів» // «Податки & бухоблік», 2022, № 47.

Зауважте! Починаючи з червня 2022 року, ПК формується виключно на підставі ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН.

Мінусовий РК

Чи маємо ми право залишити мінусове коригування ПЗ за первинкою в березні 2022 року у зв’язку з тим, що покупець перейшов на спецЄП зі ставкою 2% і не зареєстрував зменшуючий РК?

За довоєнними правилами (п. 192.1 ПКУ) продавець міг зменшити ПЗ тільки після реєстрації РК і лише у періоді, у якому виникло право на таке зменшення — залежно від своєчасності реєстрації РК: при своєчасній реєстрації — у періоді складання РК, при несвоєчасній реєстрації — у періоді реєстрації РК.

Загалом, ці самі правила податківці спроектували і на воєнні зменшуючі РК з урахуванням деяких особливостей. Щоправда, у своїй консультації (див. БЗ 101.24 // стаття «Зменшуючі РК лютого — травня в декларації: коли зменшувати ПЗ?» // «Податки & бухоблік», 2022 № 47) для воєнних зменшуючих РК лютого — травня* своєчасність реєстрації фіскали визначають за рубіжною датою — до 15 липня. Тобто виходять зі строку, відведеного на безштрафну реєстрацію воєнних НН/РК за лютий — травень платниками, які мають можливість виконувати податкові обов’язки (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

* Фіскали чомусь говорять про зменшуючі РК, складені в період з 24.02.2022 до 27.05.2022. Втім, виходячи з інформлиста ДПСУ № 3/2022 для всіх НН/РК лютого — травня правила єдині і зменшуючих РК також.

На нашу думку, цей підхід можна розповсюдити і на платників, що обрали спецЄП за ставкою 2 %. А для них, нагадаємо граничний строк реєстрації ПН/РК (без штрафів) — протягом 60 календарних днів з дня виходу зі спецЄП 2 % і відновлення ПДВ-реєстрації. До речі, карантинний мораторій за п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ щодо зупинення застосування штрафних санкцій з 27.05.2022 на період дії ВС не застосовується (див. БЗ 132.01).

Отже, виходячі з позиції контролерів, зменшуючі РК зареєстровані екс-спецЄПшником:

протягом 60 днів з дня відновлення його ПДВ-реєстрації, вважаються зареєстрованими своєчасно — тобто продавець повинен зменшити ПЗ періодом складання РК;

після спливу цього строку (тобто з 61 дня і пізніше) вважаються зареєстрованими несвоєчасно — тому продавець повинен зменшити ПЗ періодом реєстрації РК.

Проте у цій консультації (див. БЗ 101.24) податківці ні словом не обмовилися про зменшення ПЗ на підставі первинних документів. Тобто про можливість зменшення ПЗ лютого — травня за первинкою, якщо до 15 липня буде зареєстровано зменшуючий РК. А єдиною умовою для зменшення ПЗ називають реєстрацію РК — оскільки, як зазначають фіскали, жодних особливостей зменшення ПЗ за такі податкові періоди без зареєстрованих РК ПКУ не передбачено.

Хоча насправді, якщо зменшуючий РК буде зареєстровано своєчасно (до 15 липня, а у вашому випадку — протягом 60 днів), то, за великим рахунком, як не зменшуй ПЗ (хоч за РК, хоч за первинкою з підтвердженням РК), кінцевий підсумок буде однаковий. Адже за будь-якого розкладу ПЗ у продавця будуть зменшені періодом складання РК. Тому варіант зменшення ПЗ за первинкою дає, по суті, той самий результат! Та й, ймовірно, за нього ніяк не зможуть покарати. Адже жодного заниження ПЗ не відбудеться, а отже, і штрафувати не буде за що.

Тож вам треба відстежувати цей граничний 60-тиденний строк. І якщо колишній особливий спрощенець не вкладеться в 60 днів і не зареєструє зменшуючий РК, доведеться подати УР до ПДВ-декларації за березень 2022 року і зняти (скасувати) мінусове коригування ПЗ, відображене за первинкою. Але тоді вже при заниженні ПЗ від 3 % самоштрафу не сховатися.

Також врахуйте! РК, датований березнем, у СЕА підтягнеться до періоду його реєстрації і за цей період виникне ∑Перевищ (оскільки в періоді реєстрації такий РК урахується в СЕА, але не буде відображений в ПДВ-декларації). Так, нажаль, налаштована СЕА… Докладно див. статтю «СЕА після Закону № 2260» // «Податки & бухоблік», 2022, № 40.

Тож у будь-якому випадку вибір за вами!

Висновки

  • ЄП-платники за ставкою 2 % повинні виконати ПДВ-обов’язки щодо періодів з 24.02.2022 до переходу на спецЄП протягом 60 календарних днів з дня виходу зі спецЄП і відновлення ПДВ-реєстрації.
  • ПК у покупця за придбаннями у продавця, який приєднався до особливих спрощенців, зберігається за умови, що такий постачальник зареєструє ПН протягом 60 календарних днів після розморожування реєстрації платником ПДВ.
  • Якщо екс-спецЄПшник на 2 % зареєструє зменшуючий РК в 60-тиденний строк з дня відновлення ПДВ-статусу (тобто своєчасно), то, по суті, зменшення постачальником ПЗ лютого — травня за первинкою рівнозначно мінусовому РК.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі