Теми статей
Обрати теми

Як мінус і відшкодування впливають на ліміт

Солошенко Людмила, податковий експерт
А що як у декларації виникло від’ємне значення (ВЗ) або заявлено бюджетне відшкодування (БВ)? Як вони пов’язані з лімітом, давайте з’ясуємо.

Ліміт-віконце ряд. 19.1

У декларації з ПДВ виникло від’ємне значення (заповнений ряд. 19). До бюджетного відшкодування його заявляти не будемо. Чи треба заповнювати ліміт-віконце (вказувати поточний ліміт) у ряд. 19.1?

Неважливо, плануєте заявляти БВ чи ні, якщо декларація виявилася від’ємною (виникло від’ємне значення — заповнений ряд. 19 декларації), то суму ліміту треба вказати в службовому полі ряд. 19.1. Вона знадобиться для заповнення подальших рядків 19.1 — 21. Адже для заповнення ряд. 19.1 необхідно суму від’ємного значення порівняти з лімітом!

Зверніть увагу: у спецполі ряд. 19.1 довідково вказують величину ліміту реєстрації на момент подання декларації (тобто поточного ліміту). Її можна дізнатися, направивши Запит за формою J/F1301206, у відповідь на який приходить Витяг за формою J/F1401206 з даними про ліміт (п. 13 Порядку № 569), або в Електронному кабінеті (п. 421.2 ПКУ). Хоча якщо не заявляти БВ і віконце не заповнювати, а всю суму із ряд. 19 перенести в ряд. 19.1, а звідти в ряд. 21, то, ймовірно, нічого страшного в тому немає.

А ось якщо ряд. 19 декларації не заповнений і сума від’ємного значення відсутня (тобто у позитивних деклараціях із заповненим ряд. 18), службове поле ряд. 19.1 не заповнюють (БЗ 101.24).

Який ліміт зазначають в УР?

Виправляємо помилки у ВЗ і подаємо уточнюючий розрахунок (УР). Яку суму ліміту зазначати в ряд. 19.1 УР: стару — з помилкової декларації чи свіжу — на момент подання УР?

При виправленні ВЗ-помилок у службовому полі ряд. 19.1 УР наводять величину свіжого ліміту — на дату подання УР (БЗ 101.25). Адже цього, зверніть увагу, вимагає сама форма УР.

Щоправда, якщо в помилковій декларації було заявлено БВ (помилка на яке не вплинула) і ліміт на дату подання УР зменшився, то радимо в службовому полі ряд. 19.1 УР вписувати, як вимагається, свіжий ліміт на дату подання УР. Проте заповнювати при цьому гр. 5 за ряд. 19.1 і 20 з урахуванням старого (!) ліміту, щоб старе БВ не чіпати та ніяк не перераховувати. Детальніше про виправлення помилок у від’ємному значенні див. «Податки & бухоблік», 2019, № 83, с. 18.

БВ — у рамках ліміту

У нас із минулих періодів тягнеться від’ємне значення. Чи можна в поточній декларації всю його суму заявити до БВ?

Усю суму від’ємного значення в поточній декларації вийде заявити до БВ, якщо дотримуються БВ-умови з п. 200.4 ПКУ:

— усе від’ємне значення («мінус») є оплаченим. Тобто вхідний ПДВ фактично оплачений (у звітному або попередніх податкових періодах) постачальникам товарів/послуг або до бюджету (при імпорті). При цьому під «оплаченим» податківці традиційно розуміють ПДВ, сплачений постачальникам або до бюджету виключно грошовими коштами. Також нагадаємо, що усупереч формі декларації податківці не визнають можливості відшкодування ПДВ з послуг нерезидента (БЗ 101.26, детальніше див. «Податки & бухоблік», 2021, № 59, с. 27);

— до БВ можна заявити ВЗ тільки у рамках ліміту реєстрації на момент подання декларації (якщо немає податкового боргу). А ось за наявності податкового боргу з ПДВ «мінус», передусім, пускають на погашення боргів (ряд. 20.1 декларації). Причому врахуйте: на цю суму зменшиться ліміт (БЗ 101.17, детальніше про це далі). Тому в такому разі вийде заявити до БВ залишок «мінуса» у рамках ліміту реєстрації, що залишився.

Як бачите, сума БВ обмежена лімітом реєстрації на момент подання декларації — заявити більше, ніж ліміт, не можна.

Погашений борг відбере ліміт

У нас є податковий борг з ПДВ. Хочемо погасити його в поточній декларації від’ємним значенням, що виникло. Як це вплине на ліміт?

Якщо є податковий борг з ПДВ (у тому числі відстрочений/розстрочений), то «мінус», що виник у декларації, спершу витрачають на погашення податкового боргу (п.п. «а» п. 200.4 ПКУ, п.п. 4 п. 5 розд. V Порядку № 21). При цьому суму ВЗ, зараховану в рахунок податкового боргу, відображають у ряд. 20.1 декларації з ПДВ.

Як це пов’язано з лімітом? У такому разі слід урахувати, що:

— по-перше, величина ВЗ, якою можна погасити борги, обмежена лімітом реєстрації. Тобто пустити на погашення податкового боргу можна ВЗ у розмірі, що не перевищує суму ліміту реєстрації на момент отримання декларації контролюючим органом, а

— по-друге, на суму ВЗ, використану для погашення ПДВ-боргів і відображену в ряд. 20.1, зменшиться ліміт (через ∑Відшкод). Оскільки податківці такий залік вже давно прирівнюють до відшкодування — вважають таку суму відшкодованою платникові в рахунок погашення податкового боргу (БЗ 101.17). Хоча це і безпідставно. Тому візьміть на замітку: при погашенні ПДВ-боргів спишеться ліміт. Причому ліміт зменшать одразу при поданні декларації, а не граничним терміном подання декларації — за фактом списання боргу в IКП (інтегрованій картці платника) (БЗ 101.24).

У зв’язку з цим нагадаємо, що «мінусом» можна погасити вже виниклий податковий борг, який з’явився у платника за попередні звітні (податкові) періоди та обліковується в IКП станом на 1-ше число місяця, в якому була подана така декларація (БЗ 101.26). Тому, наприклад, у декларації за жовтень (яка подається в листопаді) можна погасити суму податкового боргу на 1-ше число місяця подання декларації, тобто суму боргу, наявного на 1 листопада. Детальніше про це див. «Податки & бухоблік», 2020, № 82, с. 12.

Ліміт знімуть за заявленням БВ

У вересневій декларації заявили відшкодування (заповнили ряд. 20.2) Його поки не отримали, а регліміт вже зменшився. Чому?

Однією із складових ліміту реєстрації є показник ∑Відшкод, який визначений як загальна сума податку, заявлена платником до БВ згідно з поданими контролюючим органам податковими деклараціями та УР до них з урахуванням сум коригувань за результатами перевірок (п. 2001.3 ПКУ, п. 9 Порядку № 569).

Зверніть увагу: йдеться саме про заявлену суму відшкодування, а не вже отриману (відшкодовану) платникові. Тому на суму заявленого БВ, відображеного в ряд. 20.2 декларації, через ∑Відшкод одразу (!) зменшиться ліміт. Тобто ліміт зменшать одразу після подання декларації (заявлення БВ), а не «відкладено» — за фактом отримання БВ. Нагадаємо, що відшкодовують тільки погоджене БВ (за результатами камеральної, а іноді документальної перевірки). Тому в середньому чекають отримання БВ близько місяця (детальніше про отримання БВ див. «Податки & бухоблік», 2020, № 54, с. 17). Щоправда, якщо в ході перевірки у БВ відмовлять, то ліміт повинні повернути (відновити).

Тому будьте готові втратити ліміт уже при заявленні БВ. Усе зважте: щоб потім для реєстрації ПН не довелося поповнювати ПДВ-рахунок.

БВ у рахунок податків і ліміт

Хочемо отримати БВ негрошовим способом — зарахувати в рахунок погашення держбюджетних платежів (через ряд. 20.2.2 декларації). Чи зменшать у такому разі ліміт?

Неважливо, яким способом вирішили отримати БВ: грошовим — на поточний рахунок (заповнений ряд. 20.2.1) або негрошовим — у рахунок погашення держбюджетних платежів (заповнений ряд. 20.2.2 декларації), ліміт у будь-якому випадку зменшать через показник ∑Відшкод. Оскільки і при негрошовому БВ така сума все одно вважається відшкодованою платникові (тобто вважається, що відшкодування отримане) — тільки в рахунок сплати інших податків (БЗ 101.17). Причому майте на увазі: і при негрошовому БВ ліміт зменшать відразу після подання декларації із заповненим ряд. 20.2.2.

Нагадаємо, що такий «залік» БВ можливий тільки з тими платежами, які повністю сплачуються до держбюджету, яких не так багато. Зарахувати БВ можна, наприклад, у рахунок акцизного податку, рентної плати (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2018, № 62, с. 23).

У БВ відмовили — ліміт повернуть

При камеральній перевірці було частково відмовлено у БВ (від податківців отримали ППР форми «В3»). Чи відновлять ліміт?

Так, якщо відмовлено у БВ (надійшло ППР форми «В3»), ліміт повинні повернути. Оскільки показник ∑Відшкод підлягає коригуванню за результатами перевірок (п. 2001.3 ПКУ). Тому на суму забракованого БВ з ППР «В3» платникові повинні відновити ліміт. Як? Зменшать показник Відшкод, і сума ліміту збільшиться!

Причому про збільшення ліміту в цьому випадку твердять і податківці (БЗ 101.17). Як зазначають контролери, ліміт повинні відновити (шляхом зменшення показника Відшкод) на дату узгодження ППР. У зв’язку з цим нагадаємо, що в загальному випадку (якщо не розпочато оскарження) ППР стане узгодженим на 11-й робочий день після його отримання (оскільки на подання скарги відводиться 10 робочих днів, п. 56.3 ПКУ). Тому ліміт повинні повернути на 11-й день.

І до речі, в періоді узгодження суму з ППР «В3» (за якою відмовлено у БВ) повертають у декларацію з ПДВ: ураховують зі знаком «+» у ряд. 16.3. Детальніше про це див. «Податки & бухоблік», 2021, № 54, с. 14.

Виправлення ВЗ-помилок і повернення переплати на ПДВ-рахунок

Після подання зменшуючого УР (надмірно сплачений податок виправляли на ВЗ) в IКП виникла переплата. Хочемо повернути її на електронний ПДВ-рахунок. Чи додасться від цього ліміт?

Ні, переплата, повернена з бюджету на електронний ПДВ-рахунок, жодним чином не вплине на ліміт (ліміт не збільшить). Оскільки за правилами п. 2001.3 ПКУ ліміт може збільшуватися (через компонент ∑ПопРах) тільки на суму поповнень, що перераховуються платником з поточного рахунку на електронний ПДВ-рахунок (тобто наступних, у зворотному напрямі — через ПДВ-рахунок до бюджету).

Про те, що переплата, повернена з бюджету на електронний ПДВ-рахунок, не змінює значення ПопРах і не збільшує ліміт для реєстрації ПН, твердять і контролери (БЗ 101.17).

Врахуйте: ліміт реєстрації взагалі зменшиться (через ∑ПопРах, п. 2001.6 ПКУ), якщо далі повертати зайві гроші з електронного ПДВ-рахунку на поточний рахунок (за додатком Д4, при дотриманні умов п. 2001.5 ПКУ). Причому ліміт зменшать відразу за поданням додатка Д4, а не за поверненням грошей. Хоча якщо гроші так і не повернуть, ліміт повинні відновити (п. 21 Порядку № 569). Детальніше про це див. «Податки & бухоблік», 2019, № 58, с. 22 і 2021, № 24, с. 25.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі