Теми статей
Обрати теми

Як зняти ризиковість через неподання ПДВ-звітності завдяки перебуванню на спецЄП

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Підприємство не подало декларації з ПДВ за лютий і березень 2022 року. Позаяк на той час передбачалося, що можна буде відзвітувати після закінчення воєнного стану. Потім з 1 квітня перейшли на особливу спрощенку за ставкою 2 % і планували зареєструвати податкові накладні (ПН) і подати ПДВ-звітність, коли повернемося на загальну систему оподаткування. 28.10.2022 подали заяву і з 1 листопада відмовилися від спецЄП. З цієї ж дати нам відновили ПДВ-реєстрацію. В листопаді відправили ПН на реєстрацію, але вони були зупинені. Причина блокування — ризиковість платника за критерієм 6. Чи правомірно нам навісили ризиковий ярлик? Що нам потрібно зробити, аби вийти з ризикового стану? Чи достатньо подати ПДВ-звітність і написати пояснення, чому так сталося? Давайте розберемося.

Критерій 6 ризиковості платника

Якщо платник — ризиковий, то в такому разі більшість ПН/РК, що відправляються ним на реєстрацію (окрім тих, що відповідають ознакам безумовної реєстрації), заблокують. Тож важливо якомога швидше позбавитися ризикового статусу.

Критерії ризиковості платника наведені у додатку 1 до Порядку № 1165*. Усього їх 8. Нас цікавить критерій 6 — неподання декларацій з ПДВ за два останніх місяці. Отже,

* Порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджений постановою Кабміну від 11.12.2019 № 1165.

ризиковий статус платник може отримати, якщо за два останніх (податкових) місяці він не подає декларації з ПДВ

Проте обов’язок подавати декларації виникає за наявності (!) у звітному періоді показників для декларування. Якщо ж показники для декларування були відсутні (не провадилася діяльність / був відсутній об’єкт оподаткування / немає перехідного від’ємного значення), порожню декларацію з ПДВ можна не подавати (п. 49.2 ПКУ, п. 9 розд. III Порядку № 21*, лист ДПСУ від 07.08.2020 № 3248/ІПК/99-00-04-01-03-06, БЗ 101.24). Тому якщо ПДВ-звітність не подавалася через відсутність показників, включати платника в ризикові за цим критерієм податківці не мають права. Втім навряд чи фіскали при прийнятті рішення про присвоєння ризикового статусу будуть з’ясовувати, з якої причини платник не подав декларації. Відтак, щоб уникнути загрози отримання ризикового статусу, платникові має сенс подавати порожні декларації.

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21.

Але в нашому випадку йдеться про воєнні звітні періоди — лютий і березень 2022 року. Та ще й про платника, який з 1 квітня по 31 жовтня перебував у групі 3 єдиного податку за ставкою 2 %. А після введення воєнного стану (ВС) строки подання звітності / сплати податків були спочатку взагалі призупинені. Не всі платники мали змогу подати звітність. Деякі платники декларації за лютий-березень-квітень взагалі не подавали. Тим паче, що не працював ЄРПН та й дозволялося відзвітувати після закінчення ВС.

Згодом такі правила були підкориговані і на подання декларацій було відведено спеціальний строк — з урахуванням можливостей платника виконувати податкові обов’язки під час ВС* для звичайних платників податків і специфічний строк для платників, які перейшли на спецЄП. У зв’язку з чим платники, які застосовували спецЄП, повинні подати податкові декларації протягом 60 календарних днів після повернення зі спецЄП (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

* Детальніше читайте в статтях «Підтвердження неможливості — з’явився Порядок від Мінфіну!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 65, «Підтвердження неможливості — розбираємося з деталями» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67, «Неможливість виконання податкових зобов’язань: запитання-відповіді» // «Податки & бухоблік», 2022, № 73, «З’явилася можливість виконувати податкові обов’язки» // «Податки & бухоблік», 2022, № 83.

А отже, за нинішньої надзвичайної ситуації критерій 6 повинен застосовуватися з поправкою на воєнні умови. Тому говорити про неподання податкових декларацій протягом ВС можна лише після спливу граничних строків, відведених на їх подання. Тобто, зокрема, стосовно екс-спецЄПешників — тільки після спливу 60-денного строку з дня переходу на систему оподаткування, на якій вони перебували до обрання спецЄП. Конкретно щодо нашої ситуації такою граничною датою є 31 грудня 2022 року. До закінчення такого граничного строку не можна вважати, що декларації за лютий-березень не подані. Тож підприємство повною мірою діяло за вимогами ПКУ і не порушило граничних строків, відведених для звітування. А отже, ризикове клеймо воно отримало неправомірно. Як тепер зняти ризиковість?

Скасовуємо ризиковий статус

Взагалі, для виходу з ризикових діють за правилами п. 6 Порядку № 1165. Він пропонує подати комісії регіонального рівня пакет антиризикових документів, що свідчать про невідповідність платника критеріям ризиковості:

1) інформацію (пояснення) та

2) копії документів, необхідних для виключення з ризикових.

Перелік таких документів наведений у п. 6 Порядку № 1165. А от що стосується пояснень, то податківці бажають бачити інформацію про наявність:

— приміщень (власних, орендованих);

— виробничих потужностей (власних, орендованих);

— земельних ділянок (власних, орендованих);

— найманого персоналу (основного, за сумісництвом);

— доходу від здійснення діяльності за попередній період;

— залишків готової продукції та сировини (найменування).

Можна надіслати також й інші додаткові документи, які платник вважає за необхідне. Адже ціль платника:

довести податківцям реальність своєї діяльності і переконати їх прийняти рішення про невідповідність критеріям ризиковості

Пакет антиризикових документів подають регіональній комісії в електронній формі у вигляді:

Повідомлення J(F)1314901 (у полі «Інформація» якого коротко наводять дані, що свідчать про те, що платник не відповідає присвоєному йому критерію ризиковості, БЗ 101.18) разом

з додатками «Документ довільного формату» J(F)1360102 (для подання сканкопій підтвердних документів про невідповідність критеріям ризиковості). Кількість таких додатків, що подаються з Повідомленням, не повинна перевищувати 100 шт., розмір кожного додатка (у форматі PDF, PNG або JPG) — не більше 2 Мб (хоча один додаток при цьому може містити копії декількох документів, БЗ 101.18).

Втім на практиці платники, які потрапили в подібну ситуацію, діють наступним чином. Насамперед викореняють першопричину присвоєння ризикового статусу — подають ПДВ-декларації за доспецЄПешні звітні періоди (у нашому випадку — лютий і березень 2022 року), навіть якщо вони не містять показників (тобто порожні).

Потім направляють Повідомлення з копіями квитанцій, які підтверджують подання ПДВ-декларацій. У полі «Інформація» такого Повідомлення стисло описують, чому ПДВ-звітність до цього не була подана, коли була подана. Також окремо посилаються на те, що перебували в лавах спецЄП і у них є 60 календарних днів для виконання своїх податкових обов’язків.

Зауважте! Автоматом ризиковий статус платника податківці не знімають

Питання щодо виключення платника ПДВ з переліку ризикових регіональна комісія повинна розглянути протягом 7 робочих днів, що настають за датою надходження інформації та копій документів. І в цей же строк прийняти відповідне рішення (п. 6 Порядку № 1165, БЗ 101.18). Проте через зупинення строків на період дії ВС (п. 102.9, п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) перебіг 7-денного строку призупиняється до закінчення ВС (див. БЗ 101.18).

Позаяк строки продовжені, то правило мовчазної згоди під час ВС не працює. Тому якщо податківці в 7-денний строк не розглянули документи і не направили відповідь, автоматом платника не виключать з ризикових. А отже, все одно доведеться чекати рішення комісії.

Знов-таки, на практиці фіскали зазвичай укладаються в 7-денний строк.

Якщо ж прийшло рішення-відмова, тоді направити антиризикові документи можна знову (див. статтю «Ризиковий платник — нещастя для ПН» // «Податки & бухоблік», 2022, № 46). Або відмовне рішення можна оскаржити в адміністративному чи судовому порядку. Докладніше про оскарження див. статтю «Оскаржуємо незаконне блокування» // «Податки & бухоблік», 2022, № 46 (ср. ).

Висновки

  • Для виходу з ризикових насамперед треба викоренити першопричину присвоєння ризикового статусу — подати ПДВ-декларації за лютий і березень, навіть якщо вони не містять показників.
  • Власне для виключення з ризикових регіональній комісії слід подати в електронній формі Повідомлення J(F)1314901 разом з додатками довільного формату J(F)1360102. Автоматом ризиковий статус не знімуть.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі