Теми статей
Обрати теми

Вплив податкових збитків на податковий облік

Солошенко Людмила, податковий експерт
У податковоприбутковому обліку деякі показники залежать від фінрезультату. Тому збитки можуть стати перешкодою до розрахунку таких даних і обернутися для платника неможливістю відображення, наприклад, за деякими операціями податкових витрат. Розглянемо, що це можуть бути за випадки.

Показники, що залежать від фінрезультату

У податковоприбутковому обліку деякі операції вийде облікувати, тільки якщо платником отриманий позитивний фінрезультат (отриманий податковий прибуток). Які це випадки?

Показники податковоприбуткового обліку, що залежать від фінрезультату

Витрати на благодійність (благодійна різниця за п.п. 140.5.9 ПКУ)

ліміт

витрат

Установлений ліміт благодійних витрат. При наданні допомоги НПО (неприбутковим організаціям) у податкові витрати можна віднести суму коштів, товарів, робіт, послуг, безоплатно переданих/наданих НПО, в розмірі не більше 4 % оподатковуваного прибутку за минулий звітний рік* (витрати зверху — знімають через різницю, ряд. 3.1.9 додатка РІ)

якщо

в минулому

році —

податкові

збитки

Проте якщо в минулому році отримані податкові збитки, ліміт податкових витрат — «0» (нульовий). Тому фінрезультат доведеться збільшити на всю суму допомоги, наданої неприбутковим організаціям, — тобто всю суму наданої благодійної допомоги зняти збільшуючою різницею (лист ДФСУ від 16.09.2016 № 20223/6/99-99-15-02-02-15). А отже, в збиткового платника благодійна допомога не потрапить у податкові витрати і не зменшить об’єкт оподаткування

допомога

армії —

без 4 %

ліміту

Врахуйте, в податкових витратах у повній сумі (без обмежень 4 % лімітом) дозволяється облікувати допомогу армії (ЗСУ та іншим військовим формуванням): добровільно перераховану суму коштів або вартість безоплатно переданих товарів, перелічених у п.п. 69.6 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Детальніше про це див. «Обдаровуємо ЗСУ через благодійний фонд: витрати без різниць» // «Податки & бухоблік», 2022, № 63

Фіндопомога/безоплатні передачі пов’язаним особам

(безоплатна різниця за п.п. 140.5.10 ПКУ)

якщо

одержувачі допомоги — платники

податку на прибуток

За загальним правилом суму безповоротної фінансової допомоги / товарів, робіт, послуг, безоплатно переданих будь-яким платникам податку на прибуток (у тому числі пов’язаним особам), можна облікувати в податкових витратах у повній сумі — коригувань фінрезультату в такому разі не передбачено (лист ДПСУ від 20.07.2021 № 2829/ІПК/99-00-21-02-02-06).

Проте якщо безповоротна фіндопомога / товари, роботи, послуги безоплатно надані платникам податку на прибуток — пов’язаним особам, які були збитковими в минулому році (задекларували за попередній рік податковий збиток з податку на прибуток), то облікувати таку допомогу в податкових витратах не вийде (такі витрати знімають через різницю, ряд. 3.1.10.1 додатка РІ)

Спортивні витрати (спортивна різниця за п.п. 140.5.14 ПКУ)

ліміт

витрат

Установлений ліміт спортивних витрат. При наданні допомоги спортивним НПО в податкові витрати можна віднести суму безоплатно переданих/наданих коштів, товарів, робіт, послуг не більше 8 % оподатковуваного прибутку за минулий звітний рік* (витрати зверху — знімають через різницю, ряд. 3.1.13 додатка РІ)

якщо

в минулому

році —

податкові

збитки

Проте якщо за підсумками минулого року в податковому обліку були отримані збитки, доведеться провести коригування (показати збільшуючу різницю) на всю суму благодійної допомоги, наданої спортивним НПО, виключивши її з податкових витрат. Тому благодійні спортивні витрати в збиточника пройдуть повз податкові витрати і не зменшать об’єкт оподаткування

Витрати на нерезидентські відсотки (процентна різниця за п. 140.2 ПКУ)

ліміт витрат

Сума відсотків, нарахованих на користь нерезидентів, яку можна облікувати в податкових витратах, обмежена 30 % лімітом — розраховується як 30 % х (об’єкт оподаткування податком на прибуток (ООПП) + податкова амортизація (Ао) + фінвитрати за даними фінзвітності (ФВ)). Причому об’єкт оподаткування податком на прибуток беруть без урахування коригування на податкові збитки минулих років (рядок 3.2.4 додатка PI). Детальніше про розрахунок процентного 30 % ліміту див. «Проценти на користь нерезидентів: у лещатах тонкої капіталізації» // «Податки & бухоблік», 2021, № 85

якщо збитки в податковому обліку

Проте якщо у звітному періоді отримані податкові збитки і за розрахунком 3 % ліміт вийшов від’ємним, то всю суму нерезидентських відсотків доведеться зняти з податкових витрат через процентну різницю (ряд. 3.1.1 додатка РІ). Тобто суму нерезидентських відсотків не вийде облікувати в податкових витратах. Щоправда, при появі прибутку їх можна частково облікувати в наступних роках (п. 140.3 ПКУ, ряд. 3 2.1 додатка РІ; БЗ 102.13)

Дивідендний аванс (п.п. 57.11.2 ПКУ)

розрахунок дивідендного авансу

Податкові збитки виплаті дивідендів не перешкода — головне, щоб було, що розподіляти за бухобліком. За чинними правилами при виплаті дивідендів необхідно сплатити дивідендний авансовий внесок. При цьому дивідендний авансовий внесок сплачують не з усієї суми дивідендів, а тільки з різниці — суми перевищення дивідендів над об’єктом оподаткування за відповідний рік, за підсумками якого платять дивіденди (якщо грошові зобов’язання з податку на прибуток за такий рік погашені)

якщо збитки в податковому обліку

Проте якщо виплачувати дивіденди за рік, збитковий у податковому обліку, то дивідендний аванс доведеться сплатити з усієї суми дивідендів (оскільки вся сума дивідендів утворює суму перевищення). Щоправда, на суму сплаченого дивідендного авансового внеску можна зменшити нарахований податок на прибуток (фактично зарахувати його вийде, коли з’явиться податковий прибуток). Детальніше про дивіденди див. «Податки & бухоблік», 2021, № 18 і «Облік дивідендів — 2020: як це працює?» // «Податки & бухоблік», 2020, № 16

* На думку податківців, при розрахунку ліміту від оподатковуваного прибутку використовують значення рядка 04 декларації з податку на прибуток за минулий рік (БЗ 102.12). Проте в разі ведення пільгової діяльності оподатковуваний прибуток, на нашу думку, слід розраховувати як різницю між показниками рядків 04 і 05 декларації.

Як бачимо, збиткові платники в певних випадках втрачають у податковоприбутковому обліку окремих «привілеїв», які ПКУ надає прибутковим платникам, — зокрема, залишаються без податкових витрат або сповна повинні сплачувати дивідендний авансовий внесок.

Якщо помилка зачепила фінрезультат

А що якщо виявили помилку, яка вплинула на фінрезультат: наприклад, декларували прибуток (від якого розраховували благодійні/спортивні/процентні витрати), а виявилося, що замість прибутку насправді вийшов збиток. Або ж під час виправлення помилки податковий прибуток зменшується, а отже, зменшується і сума дозволених податкових витрат. Або навпаки — показували в декларації збитки (і витрат, що лімітуються, не показували), а після виправлення помилки з’явився прибуток.

У такому разі помилка у фінрезультаті призвела до інших помилок (зокрема, помилок у сумі податкових витрат). Тому крім виправлення власне помилки, що вплинула на фінрезультат, треба виправити і її наслідки. І якщо перевищили/занизили дозволений поріг благодійних/спортивних/процентних витрат, то їх величину необхідно також уточнити — зняти або додати (з урахуванням ліміту витрат, перерахованого вже виходячи з виправленого фінрезультату). Детальніше про виправлення помилок з податку на прибуток див. «Податки & бухоблік», 2020, № 79.

Висновки

  • У податковоприбутковому обліку ліміт благодійних/спортивних/процентних витрат розраховується від фінрезультату. Тому в збиткових платників не вийде облікувати такі суми в податкових витратах.
  • Якщо допущена помилка, що вплинула на фінрезультат, окрім її виправлення доведеться також виправити (уточнити) і величину витрат, що залежать від фінрезультату.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі