19.09.2022

Як розблокувати податкову накладну на перевезення?

Заблоковано податкову накладну (ПН) на транспортні перевезення. Які розблокувальні документи подавати?

При блокуванні ПН, передусім, важливо з’ясувати причину блокування (вона буде зазначена у квитанції). Адже якщо ПН заблоковано через те, що платник — ризиковий, то, швидше за все, доведеться одночасно займатися і зняттям ризикового статусу, і розблокуванням ПН (детальніше див. «Блокування: послідовність дій» // «Податки & бухоблік», 2021, № 30; «Ризиковий платник — нещастя для ПН» // «Податки & бухоблік», 2022, № 46).

Утім, при наданні послуг ПН найчастіше блокуються через різні коди на вході/виході. Хоча врятувати від блокування може подана платником і врахована (!) фіскалами Таблиця даних платника податку — оскільки ПН з кодами з прийнятої фіскалами Таблиці не блокуються (п.п. 4 п. 3 Порядку № 1165*). Проте отримати від податківців рішення про те, що Таблиця прийнята, на практиці непросто. Детальніше див. «Таблиця даних: як заповнити та подати, щоб було більше шансів на її прийняття?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 46, а також «Не врахували Таблицю даних з кодом транспортних послуг» // «Податки & бухоблік», 2022, № 42. Тому щодо послужних ПН, на жаль, залишається ризик потрапити під блокування.

Строк на подання документів. Для розблокування ПН платник може подати розблокувальні документи з поясненнями протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкових зобов’язань, відображених у заблокованій ПН (п. 6 Порядку № 520**). Причому через призупинення строків на воєнному стані (ВС) (п.п 102.9, п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) такий 365-денний строк продовжується на весь період дії ВС (БЗ 101.18)***.

* Порядок зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165.

** Порядок прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригувань в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений наказом Мінфіну від 12.12.2019 № 520.

*** Сподіваємося, що програмне забезпечення врахує воєнне продовження й у платника жодних перешкод при поданні розблокувальних документів не виникне.

Які документи подавати? Щоб здійснити розблокування, необхідно подати копії документів та письмові пояснення для підтвердження інформації, зазначеної в ПН (п. 4 Порядку № 520). Тобто

важливо надати документи, що підтверджують факт здійснення операції із заблокованої ПН

Орієнтовний перелік розблокувальних документів приведений у п. 5 Порядку № 520. Причому самих тільки документів на постачання недостатньо. Необхідно підтвердити весь ланцюжок: від створення/придбання товару/послуги — до реалізації. До того ж у розблокувальному пакеті документів податківці бажають бачити пояснення і щодо господарської діяльності платника.

Тому для розблокування ПН на перевезення можна, зокрема, подати:

— документи на придбання:

— договори з постачальниками;

— вхідні накладні, акти, рахунки (на придбання ГСМ, запчастин, оренду автотранспорту, проведення техобслуговування, ремонтів та інші покупки, необхідні для надання транспортних послуг);

— розрахункові документи та/або банківські виписки, що підтверджують розрахунки з постачальниками;

— документи на реалізацію:

— договір із замовником на перевезення вантажу;

— ТТН (СМR) на перевезення, акти, рахунки на оплату наданих послуг;

— платіжні документи (банківські виписки), що підтверджують оплату замовником транспортних послуг;

— пояснення щодо діяльності платника (дані про матеріально-технічну базу, трудові ресурси, необхідні для здійснення господарської діяльності) — тобто інформацію про:

— наявність транспортних засобів (власних, орендованих). У разі оренди автотранспорту — договори оренди, акти оренди, платіжні документи про оплату орендних послуг;

— наявність приміщень АТП (власних, орендованих), необхідного обладнання;

— кількість працівників, їх кваліфікацію, середню заробітну плату, штатний розпис;

— дохід від транспортної діяльності за попередній період;

а також треба навести

загальні відомості про підприємство, зазначити особливості його діяльності й описати хронологію подій щодо операції із заблокованою ПН.

Загалом, для проведення успішного розблокування ПН податківці радили скористатися підходом «звідки, хто, де, кому» (див. консультацію ГУ ДПС у Полтавській обл.) і за допомогою розблокувальних документів щодо заблокованої ПН по ланцюжку пояснити:

— звідки отримані товар (послуга), сировина (тобто відносини з постачальниками);

— хто безпосередньо задіяний у господарській діяльності (тобто наявність трудових ресурсів і підрядників);

— де здійснюється господарська діяльність (тобто наявність виробничих ресурсів, обладнання, приміщень);

— кому реалізовано товар (послугу) (тобто відносини з покупцями).

Для цього платник повинен подати письмові пояснення та копії необхідних документів.

Ще врахуйте: оскільки ПН складають за першою подією (постачанням/передоплатою), то якщо, наприклад, заблоковано ПН, складену на аванс (постачання послуг ще не відбулося), зрозуміло, що з об’єктивних причин зібрати повний комплект розблокувальних документів не вийде. Тому в такому разі платникові варто подати податківцям пояснення про неможливість подання документа про другу подію — постачання (приклад його заповнення див. у статті «Заповнюємо Повідомлення та пояснення на розблокування ПН/РК: зразки» // «Податки & бухоблік», 2021, № 13). Аналогічні пояснення варто направити й у тому випадку, якщо заблоковано ПН, складену за першою подією — постачанням, і оплата від покупця (замовника) ще не надійшла. Або можна почекати другої події (постачання/оплати) і вже тоді подавати повний пакет документів на розблокування.

Також перш ніж подавати розблокувальні документи, перевірте, щоб на всі власні й орендовані об’єкти оподаткування (зазначені в поясненнях) була подана ф. № 20-ОПП. Оскільки в разі неподання ф. № 20-ОПП на якісь об’єкти оподаткування платника можуть зарахувати в ризикові. Детальніше про форму № 20-ОПП див. «Форма № 20-ОПП як причина блокування ПН» // «Податки & бухоблік», 2022, № 46; «Транспорт у ф. № 20-ОПП і його укрупнення» // «Податки & бухоблік», 2022, № 11; «Податки & бухоблік», 2020, № 75 (ср. ).

Як подавати розблокувальні документи? Пакет розблокувальних документів подають регіональним податківцям в електронній формі у вигляді (п. 7 Порядку № 520):

Повідомлення J(F)1312603 разом

з додатками «Документ довільного формату» J(F)1360102 (для подання сканкопій підтвердних документів). Тобто до повідомлення окремими додатками (J(F)1360102) прикріплюють копії документів (у сканованому вигля у форматі PDF, PNG або JPG). Посвідчувати копії документів платникові не потрібно (БЗ 101.18). Кількість таких додатків, що подаються з Повідомленням, не повинна перевищувати 100 од., а розмір кожного додатка (у форматі PDF, PNG або JPG) — не більше 2 Мб (хоча один додаток при цьому може містити копії декількох документів, БЗ 101.18).

Відповідь податківців. Згідно з п. 3 Порядку № 520 подані розблокувальні документи регіональна комісія повинна розглянути протягом 5 робочих днів, що настають за отриманням документів від платника, і прийняти рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН. Проте через призупинення строків на воєнному стані податківці такі документи можуть розглянути і пізніше, але по можливості оперативно, дотримуючись максимально стислих строків (БЗ 101.18). А тому доведеться почекати результатів розгляду документів та рішення комісії. Детальніше про розблокування ПН див. «Податки & бухоблік», 2022, № 46.