Теми статей
Обрати теми

Перевірки реалізації алкоголю/тютюну з 01.08.2023

Децюра Сергій, податковий експерт
З 1 серпня 2023 законодавці послабили віжки, які стримували фіскалів здійснювати перевірки у воєнний час. Тому сьогодні поговоримо про те, до кого з торговців алкоголем та тютюном можуть завітати фіскали на перевірку.

Камеральні

Як до 01.08.2023, так і після цієї дати заборони на проведення камеральних перевірок не існувало. Отже,

якщо діяльність торговця під час ВС потрапляла під предмет камеральної перевірки, то фіскали можуть її провести у звичайному порядку

Детально про проведення камеральних перевірок читайте у «Камеральні перевірки у воєнний час» // «Податки & бухоблік», 2023, № 63.

Що ж стосується проведення камеральних перевірок саме в частині торгівлі алкоголем та тютюном, то під ці перевірки, як до 01.08.2023, так і після цієї дати, потрапляють тільки ті торговці, які є платниками акцизного податку.

Нагадаємо: із числа роздрібних торговців акцизний податок на сьогодні сплачують тільки торговці алкоголем. Роздрібні торговці тютюновими виробами та РЕС (за винятком виробників/імпортерів, які торгують такими товарами вроздріб) роздрібний акциз не сплачують взагалі з 01.01.2023 (деталі у статті «Роздрібний акциз з тютюнових та РЕС» // «Податки & бухоблік», 2023, № 67).

Отже, на сьогодні фіскали можуть під час камеральної перевірки роздрібних торговців алкоголем перевірити:

своєчасність подання податкових декларацій з акцизного податку. Строк проведення — 30 календарних днів;

— своєчасність сплати акцизного податку. Тут строк проведення складає 1095 днів з урахуванням карантинно-воєнної призупинки, яка розпочалася з березня 2020 і закінчилася 1 серпня 2023.

Фактичні

Як і з камеральними перевірками, так і з фактичними перевірками з настанням 1 серпня нічого не змінилося. Адже як до цієї дати, так і після неї податківці могли прийти на фактичну перевірку з будь-якої підстави, що згадана у ПКУ. Детально про проведення фактичних перевірок читайте у «Фактичні перевірки у воєнний час» // «Податки & бухоблік», 2023, № 63.

Взагалі-то, якщо брати суто торгівлю алкоголем і тютюном, то до торговців такими товарами фіскали можуть завітати з фактичною перевіркою для перевірки:

— з питань здійснення розрахункових операцій, тобто використання РРО/ПРРО;

— з питань наявності ліцензій, свідоцтв, у тому числі про виробництво та обіг підакцизних товарів. Адже і алкоголь, і тютюн є підакцизними товарами, а їх реалізація ліцензується.

При цьому з приводу застосування РРО/ПРРО при торгівлі алкоголем і тютюном фіскали доволі охоче ходили на фактичні перевірки до 01.08.2023 і будуть ходити після цієї дати. Адже звільнення від РРО-штрафів, як до 1 серпня 2023, так і після цієї дати, не поширюється на порушення, пов’язані з продажем підакцизних товарів (тобто і алкоголю, і тютюнових виробів). А тому саме фактичних перевірок з приводу використання РРО/ПРРО потрібно боятися найбільше. Особливо пам’ятаючи, що за перше порушення РРО-законодавства фіскали будуть накладати штраф у розмірі 100 % проданого з порушенням товару, а за наступні — 150 % (ст. 17 Закону про РРО*).

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 № 265/95-ВР.

Що ж стосується фактичних перевірок наявності ліцензій на торгівлю алкоголем і тютюном, то цих фактичних перевірок можна не боятися тим торговцям, у яких на початок ВС були діючі ліцензії на торгівлю такими товарами, або були ліцензії, за які не було сплачено черговий платіж.

Адже відповідно до ст. 18 Закону № 481* до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України або за наявності обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин) вважаються діючими ліцензії, за якими не сплачено черговий платіж за ліцензію та/або закінчився термін дії ліцензії, зокрема, на право оптової та роздрібної торгівлі тютюновими виробами та РЕС, алкогольними напоями (деталі у «Ліцензії на торгівлю алкоголем/тютюном: до і після 01.08.2023» // «Податки & бухоблік», 2023, № 67).

* Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.95 № 481/95-BP.

А отже, якщо в період дії ВС до таких торговців алкоголем і тютюном завітають фіскали з фактичною перевіркою, то покарати за продаж таких товарів без ліцензії вони не зможуть.

Інша річ, якщо торгувати алкоголем і тютюном суб’єкт почав під час дії ВС. Тоді він перед початком торгівлі мав отримати відповідну ліцензію за загальними правилами. Якщо він цього не зробив і цей факт виявлять при фактичній перевірці, то торговця притягнуть до відповідальності згідно зі ст. 17 Закону № 481. Так, наприклад,

за оптову і роздрібну торгівлю алкогольними напоями / тютюновими виробами та РЕС без наявності ліцензій накладається штраф у розмірі 200 % вартості отриманої партії товару, але не менше 17000 грн

Водночас варто зауважити, що ходитимуть під час дії воєнного стану на фактичні перевірки тільки у випадку наявності безпечних умов для проведення перевірки. Що це за умови, читайте у «Безпечні умови для перевірки під час війни: що це?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 63.

Планові перевірки

А от з приводу планових перевірок торговців алкоголем і тютюном, то в цій частині з 1 серпня 2023 відбулися значні зміни.

Адже до початку серпня 2023 всі планові документальні перевірки були заборонені. Отже, до цієї дати фіскали не могли прийти до торговців алкоголем та тютюном з будь-якої причини з плановою перевіркою.

З 1 серпня така тотальна заборона на проведення планових перевірок спадає. З цієї дати фіскали можуть ходити на планові документальні перевірки певних суб’єктів. Серед таких суб’єктів значаться ті, хто здійснює господарську діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції. А як ми згадували вище, алкоголь (включаючи пиво) та тютюн є підакцизними товарами.

Отже,

якщо з 1 серпня 2023 торговець алкоголем та тютюном потрапить у план-графік планових перевірок, що оприлюднюється фіскалами, то до такого торговця можуть завітати з плановою перевіркою фіскали

Деталі у «Планові податкові перевірки: для кого дозволили з 1 серпня?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 63.

У зв’язку тим що торговці алкоголем і тютюном потрапляють під планові перевірки, слід звернути увагу на певні особливості їх проведення:

1) ходитимуть під час дії воєнного стану на планові перевірки тільки у випадку наявності безпечних умов для проведення перевірки;

2) з 1 серпня на планові перевірки не поширюватиметься дія п. 77.2 ПКУ, в якому в тому числі згадується і про періодичність, з якою можна перевіряти різні категорії платників (з високим, середнім та низьким ступенями ризиків). Тож формально планово можуть перевірити торговців алкоголю/тютюну не 1 раз протягом року;

3) під час такої перевірки торговців алкоголем і тютюном можуть перевірити все, що дозволено перевіряти під час таких перевірок, а не тільки те, що стосується «підакцизних» норм;

4) проводити такі перевірки фіскали можуть не раніше спливу 30 календарних днів після опублікування оновленого плану-графіка (п.п. 69.35 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). А ще перед тим як прийти в гості, вони мають не пізніше ніж за 10 днів надіслати копію наказу та повідомлення з датою початку перевірки.

Позапланові перевірки

З 1 серпня 2023 було розширено також перелік позапланових перевірок, на які можуть ходити під час ВС податківці. Весь перелік дозволених з цієї дати позапланових перевірок ви можете відшукати у «Дозволені позапланові податкові перевірки: що врахувати у період війни?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 63, i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2023/august/issue-63/article-125915.html.

Ми ж тільки звернемо увагу на ті нові підстави для проведення таких перевірок, які стосуються саме торгівлі алкоголем і тютюном. Так, із серпня можуть прийти з документальною позаплановою перевірки до торговців, якщо вони не відповіли на законний запит фіскалів, а у них є податкова інформація про порушення такими торговцями податкового законодавства при виробництві та/або реалізації підакцизної продукції (п.п. 78.1.1 ПКУ).

Отже, якщо після 01.08.2023 від фіскалів до торговця алкоголем і тютюном надійде запит з приводу порушення правил торгівлі підакцизною продукцією і на нього такі торговці не дадуть відповідь у визначений строк, а саме протягом 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту (п.п. 73.3.3 ПКУ), то чекайте у гості фіскалів з позаплановою документальною перевіркою.

При цьому ходити на такі перевірки під час дії воєнного стану фіскали будуть тільки у випадку наявності безпечних умов для їх проведення.

Висновки

  • Як до 01.08.2023, так і після цієї дати фіскали можуть завітати для проведення будь-якої камеральної або фактичної перевірки.
  • З 1 серпня 2023 фіскали зможуть прийти до торговців алкоголем і тютюном на планову документальну перевірку з будь-яких законних підстав. До цієї дати такі перевірки були під забороною.
  • З початку серпня до торговців алкоголем і тютюном можуть прийти фіскали на позапланову документальну перевірку також і у випадку, коли такий торговець не надасть відповідь на запит фіскалів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі