Теми статей
Обрати теми

Неприбутковий звіт — 2022: порядок і строки подання

Войтенко Тетяна, податковий експерт
За підсумками 2022 року неприбуткові організації (НПО) мають відзвітувати перед податківцями. Для них установлена своя звітність — неприбутковий Звіт*. Куди та в які строки подавати неприбутковий Звіт? Про це й поговоримо.

* Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, затверджений наказом Мінфіну від 17.06.2016 № 553.

Хто і що подає?

Неприбутковий Звіт повинні подавати усі НПО, визначені п. 133.4 ПКУ (п. 46.2 ПКУ). При цьому неприбутковими можуть бути тільки юрособи, створені та зареєстровані згідно із законами України, що регулюють діяльність відповідних НПО (п. 4 Порядку ведення реєстру НПО, затвердженого постановою Кабміну від 13.07.2016 № 440). Тобто відокремлені підрозділи та/або філії (що не мають статусу юрособи) неприбутковий Звіт не подають.

По суті, НПО звітують перед податківцями за допомогою Звіту замість декларації з податку на прибуток. Водночас

якщо неприбутківець у 2022 році виплачував на користь нерезидента доходи, перелічені в п.п. 141.4.1 ПКУ, він має подати ще і прибуткову декларацію

(див. статтю «Неприбутківець виплачує дохід нерезиденту» // «Податки & бухоблік», 2022, № 12).

Зауважте! У загальному випадку можна не подавати податкову звітність, якщо в ній відсутні показники, які підлягають декларуванню (п. 49.2 ПКУ). Проте обов’язковим додатком до Звіту (його невід’ємною частиною) є фінансова звітність (п. 46.2 ПКУ). А позаяк у фінзвітності практично завжди є якісь показники, то Звіт теж треба подавати, навіть якщо була відсутня діяльність. Ба більше, податківці заявляють, що навіть нульові показники підлягають декларуванню (див. лист ДФСУ від 12.02.2020 № 553/6/99-00-07-02-02-06/ІПК, БЗ 102.20.02). Тому порожній неприбутковий Звіт все одно обов’язково слід подати фіскалам.

Куди та як подаємо неприбутковий Звіт?

Неприбутковий Звіт подають до податкового органу за місцем податкової адреси НПО. Податковою адресою для неприбутківця буде його місцезнаходження, зафіксоване в ЄДР (п. 45.2 ПКУ). Тобто Звіт неприбутківця приймає той податковий орган, який обслуговує територію, на якій зареєстрована НПО. У разі зміни податкової адреси, пов’язаної зі зміною адміністративного району НПО, Звіт подають за новим місцезнаходженням (див. БЗ 102.20.01). Тобто звичайне правило щодо подання звітності до кінця року за старим місцем тут не застосовується.

Подати Звіт неприбутківець може одним із таких способів (п. 49.3 ПКУ):

особисто або через уповноважену особу;

поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення (згідно з п. 49.5 ПКУ дата відправлення має бути не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання, тобто цього року — не пізніше 24.02.2023);

— засобами електронного зв’язку в електронній формі (актуальний ідентифікатор форми — J0101911).

Строки подання неприбуткового Звіту

Загальні строки. Для НПО, які відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ і внесені до неприбуткового Реєстру, установлено річний податковий (звітний) період (п.п. 133.4.7 ПКУ). Відтак, неприбутковий Звіт треба подати протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року (п.п. 49.18.3 ПКУ, див. БЗ 102.04). А отже, Звіт за 2022 рік неприбутківець повинен подати не пізніше 01.03.2023 (останній день подання). У цей строк мають вкластися НПО, які мають можливість виконувати свої податкові обов’язки.

Воєнні строки. Якщо на граничну дату подання Звіту неприбутківець не має можливості виконувати податкові обов’язки, тоді граничні строки будуть іншими (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). А саме протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, що настає за місяцем відновлення таких можливостей. Це за ситуації, коли можливість виконувати податкові обов’язки у НПО відновиться протягом воєнного стану (ВС). А от

якщо до кінця ВС можливість виконувати податкові обов’язки так і не відновиться — подати Звіт неприбутківцю необхідно буде протягом 6 місяців після закінчення ВС

При цьому відсутність можливості платнику слід підтвердити у встановленому порядку (див. докладно у статті: «Неможливість виконувати податкові обов’язки: нагадуємо про головне» // «Податки & бухоблік», 2022, № 98).

При порушенні НПО-умов. Якщо неприбутківець порушив умови п. 133.4 ПКУ, він зобов’язаний подати Звіт за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою в установленому порядку, якщо таке визнання відбулося посеред року) по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення (п.п. 133.4.3 ПКУ). У такому разі Звіт подається протягом 20 календарних днів, що настають за місяцем порушення (п.п. 49.18.1 ПКУ).

За залишок року (з місяця, що настає за місяцем порушення, по 31 грудня включно) НПО-порушник повинен звітувати як прибутківець. Тобто щоквартально подавати декларацію з податку на прибуток (наростаючим підсумком) з квартальною фінзвітністю і сплачувати податок на прибуток (див. БЗ 102.04).

Зауважте! Під час ВС не вважається порушенням НПО-умов з п. 133.4 ПКУ і не може спричинити втрату неприбуткового статусу допомога армії та іншим структурам, переліченим у п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ (див. БЗ 102.04, статті «Благодійна (гуманітарна) допомога під час війни: неприбуткові організації» // «Податки & бухоблік», 2022, № 89 і «Пільги з податку на прибуток під час війни» // «Податки & бухоблік», 2022, № 84).

При ліквідації. Якщо НПО ліквідовується протягом року, Звіт слід подати за урізаний річний період — тобто з початку року до дати ліквідації. Податківці радять подавати такий Звіт у паперовому вигляді із самостійно проставленою відміткою «Ліквідаційний» (у верхній правій частині першого аркуша). Адже можливість подати Звіт з відміткою «Ліквідаційний» в електронній формі наразі не реалізована. При цьому свої дії можна пояснити у доповненні до Звіту згідно з п. 46.4 ПКУ.

Подається останній (ліквідаційний) Звіт у загальні строки, встановлені для річного звітного періоду (60 календарних днів). При цьому, якщо НПО ліквідована в середині 2022 року, подати останній Звіт можна і раніше загальних строків. Головне, щоб не пізніше 01.03.2023 (див. БЗ 102.20.02).

Відповідальність за неподання неприбуткового Звіту

Неприбутковий Звіт у розумінні п. 46.1 ПКУ є податковою декларацією. Тому за його неподання/несвоєчасне подання загрожує штраф у розмірі 340 грн, а при повторному порушенні протягом року — штраф у розмірі 1020 грн (п. 120.1 ПКУ).

Така ж відповідальність світить і за подання неприбуткового Звіту без фінансової звітності, яка є додатком до нього

Оскільки тоді неприбуткову звітність не визнають податковою декларацією — визнають неподаною (пп. 48.3, 48.7 ПКУ, див. БЗ 102.22).

Увага! Штрафний карантинний мораторій за п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, що звільняє від штрафів, не діє (див. статтю «Чи застосовується під час воєнного стану «карантинне» звільнення від штрафів: позиція ДПСУ» // «Податки & бухоблік», 2022, № 53).

Водночас через воєнні дії для платників, які у період ВС не мають можливості виконати свій податковий обов’язок (у тому числі з подання податкової звітності) введено пом’якшувальні правила. Такі платники (зокрема, НПО) звільняються від відповідальності, передбаченої за це ПКУ. Але за умови (!) належного виконання своїх обов’язків протягом 6 місяців після закінчення ВС, а якщо можливість відновилася раніше — протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

А ось від адміністративної відповідальності звільнень немає. Податківці в такому разі зазвичай застосовують адмінштраф за порушення порядку ведення податкового обліку за ст. 1631 КУпАП у розмірі від 85 до 170 грн (а за повторне порушення протягом року — від 170 до 255 грн).

Висновки

  • Неприбутковий Звіт повинні подавати усі неприбутківці, визначені п. 133.4 ПКУ.
  • За 2022 рік НПО треба подати неприбутковий Звіт не пізніше 01.03.2023 (останній день подання).
  • За неподання/несвоєчасне подання неприбуткового Звіту НПО загрожує штраф у розмірі 340/1020 грн.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі