Теми статей
Обрати теми

Нове МПЗ-звільнення і ФОП

Децюра Сергій, податковий експерт
МПЗ рахують не тільки юрособи, а й ФОП. Тому після того, як набув чинності Закон № 3050* і почали діяти в новій редакції звільнення від розрахунку МПЗ, ФОП повинні перевірити, чи правильно вони провели розрахунки МПЗ за минулий рік? І якщо виявлять помилку, то можуть уточнитися. Про те, як саме ФОП проводити уточнення, поговоримо далі. Стаття буде цікава ФОП на будь-якій системі оподаткування.

* Закон України від 11.04.2023 № 3050-IX.

Що було до Закону № 3050

Ще в березні минулого року законодавці ввели військові послаблення для аграріїв з приводу розрахунку і виконання МПЗ (п. 69.15 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). А саме вони дозволили тимчасово, за 2022 та 2023 роки, не нараховувати та не сплачувати загальне МПЗ за земельні ділянки, що:

1) розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на тимчасово окупованих територіях;

2) визначені обласними військовими адміністраціями (ОВА), як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Але, на жаль, це звільнення в повній мірі так і не запрацювало до появи Закону № 3050. Проблема була в тому, що

Перелік територій, які потрапляють під МПЗ-звільнення, замість Кабміну затвердив Мінреінтеграції (мова йде про Перелік № 309**).

** Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309.

І саме через це Мінфін і податківці у той період наполягали, що спиратися на Перелік № 309 для МПЗ-звільнення не можна (див. статтю «Перелік територій права на воєнні пільги не дає: вердикт ДПСУ» // «Податки & бухоблік» 2023, № 14).

Водночас навіть у той період деякі правила МПЗ-звільнення працювали, бо не були прив’язані до Переліку № 309. Так, під МПЗ-звільнення потрапляли сільгоспугіддя, визначені ОВА, як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. Щоб скористатися цим звільненням, потрібно було отримати тільки відповідну довідку у ОВА. Ті, хто таку довідку отримав, могли користуватися МПЗ-звільненням з 1 березня 2022 і по день, коли воєнне МПЗ-звільнення було переписане (по 06.05.2023).

Що стало після Закону № 3050: новації у звільненні

Щоб суб’єкти господарювання — власники/користувачі сільгоспугідь — змогли все ж таки отримати обіцяне МПЗ-звільнення, законодавці вирішили переписати норми ПКУ. Так, з 06.05.2023, з подання Закону № 3050, було викладено в новій редакції п.п. 69.15 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ і таким чином повністю змінено підхід до МПЗ-звільнення (див. «СільгоспЄП та МПЗ: що нового» // «Податки & бухоблік», 2023, № 32). (ср. )

У новому МПЗ-звільненні говориться, що:

1) не нараховується та не сплачується загальне МПЗ за сільгоспугіддя, що розташовані на територіях активних бойових дій (АБД) або на тимчасово окупованих територіях. При цьому перелік таких територій слід брати із Переліку № 309, який не підходив для застосування минулого звільнення.

Отже, з цього випливає, що

під нове МПЗ-звільнення не потраплять сільгоспугіддя. які знаходяться на територіях можливих бойових дій, наведених у Переліку № 309

2) прописані часові рамки дії МПЗ-пільг. Там визначено, що МПЗ-звільнення на вищезгаданих територіях (на території АБД і окупованих територіях) стосується:

за 2022 рік для фізособи — земельних ділянок, часток (паїв), що перебувають у власності чи користуванні фізособи;

з 01.03.2022 до 31.12.2022 для юрособи — у частині земельних ділянок, земельних часток (паїв), що перебувають у їх власності чи користуванні;

за період починаючи з 01.01.2023 — земель, за які не сплачується плата за землю або сільгоспЄП у відповідних періодах.

Крім того, з 01.01.2023 не слід рахувати МПЗ за сільгоспугіддя, за які не нараховувалася та не сплачувалася плата за землю або сільгоспЄП, якщо такі землі перебувають у консервації, або забруднені вибухонебезпечними предметами, або щодо яких прийнято рішення про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів на підставі заяв платників податків про визнання земділянок непридатними для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами (абз. 7 п. 381.2 ПКУ).

МПЗ-звільнення і ФОП

Проблема. На перший погляд, із новим МПЗ-звільненням все доволі просто. Водночас якщо придивитися, то МПЗ-звільнення прямо надається тільки фізособам і юрособам. Про ФОП чомусь законодавець забув.

Тому закономірно у ФОП виникає запитання:

чи має право ФОП узагалі на МПЗ-звільнення?

Чесно скажемо, чіткої відповіді на це запитання поки що немає. Щоб зрозуміти, чи буде діяти звільнення, слід дочекатися на роз’яснення податківців. А вони можуть бути різними.

Фіскальний підхід. Фіскали можуть заявити. що оскільки у п. 69.15 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ про ФОП не ідеться, то вони МПЗ-звільнення не отримують.

Водночас якщо фіскали заспівають таку пісню, то це не говорить про те, що за сільгоспземлі, які знаходилися на території АБД чи в окупації у 2022 році і які використовує ФОП, слід обов’язково рахувати МПЗ. Адже якщо земля знаходиться в зоні АБД чи в окупації, то виходить, що такою землею ФОП фактично не користувався у своїй господарській діяльності.

А якщо ФОП не користується землею, незалежно від статусу такої землі (володіє нею фізособа, що створила ФОП, чи взяла її фізособа в користування в інших фізосіб), то за такі землі ФОП МПЗ не рахує (деталі у «Як вигідніше рахувати МПЗ: від імені ФОП чи фізособи?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 27). За такі землі МПЗ має рахувати саме фізособа — власник землі. А вона, як свідчить п. 69.15 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, звільнена від цього за 2022 рік.

Але такий фокус пройде, якщо ФОП весь 2022 рік не користувався землею. Водночас є території, на яких були АБД або які були в окупації тільки декілька місяців. Тоді ФОП міг не користуватися землею через АБД і окупацію лише декілька місяців. За ті місяці, за які ФОП користувався землею як підприємець, при такому фіскальному підході податківців рахувати МПЗ доведеться.

Лояльний підхід. Не виключено, що податківці можуть підійти до цієї ситуації і лояльно. Так, вони можуть:

1) прирівняти ФОП до юрособи (і ті й інші є суб’єктами господарювання, хоча звільнення надане тільки юрособам) і сказати, що для них звільнення у 2022 році буде тільки за період з 01.03.2022 і по кінець 2022 року, а у 2023 за період, коли їх землі потрапляють під дію воєнного звільнення від плати за землю чи сільгоспЄП. На наш погляд, це найлогічніший варіант;

2) вважати, що звільнення, яке надане для фізосіб, стосується і ФОП. Річ у тому, що ФОП не є суб’єктом права власності на землю. Такими суб’єктами є тільки фізособи та юрособи. А тому виходить, що ФОП може використовувати у своїй діяльності сільгоспугіддя, право власності на які належить фізособам, наприклад тій фізособі, яка заснувала ФОП. Спираючись на це, можна говорити, що оскільки МПЗ-звільнення стосується фізособи, яка заснувала ФОП, то має поширюватися і на ФОП, оскільки фізособа і ФОП, по суті, одне ціле.

Водночас, на жаль, така логіка не спрацює у випадку, коли ФОП орендує у статусі підприємця землі в інших осіб. Хоча коли він орендує землі у статусі фізособи, то навпаки все складається чудово.

У будь-якому випадку чекаємо на роз’яснення фіскалів.

Уточняти чи ні?

Перш за все хочемо заспокоїти всіх ФОП, у кого землі у 2022 році були в зоні АБД чи окупації. Відразу братися за уточнення і подавати декларацію ще не варто. Зачекайте, доки податківці роз’яснять цю ситуацію. А потім, виходячи з їх позиції, приступайте до уточнення.

Боятися самоштрафу у випадку, коли виправлення призведе до донарахування МПЗ, не слід. Тут спрацює воєнне звільнення від штрафів при уточненні на підставі п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, адже уточнюємо воєнний період 2022 (див. статтю «Уточнення воєнних періодів без штрафів і пені» // «Податки & бухоблік», 2023, № 4). Але щоб воно спрацювало, донараховане позитивне значення МПЗ слід сплатити до чи в момент подання уточнюючої декларації.

Крім того, якщо ФОП не проведе уточнення 2022 року і такий промах виявлять фіскали при перевірці, то в цьому випадку також штрафів боятися не варто. У цьому випадку від штрафів захистить п. 65 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. За його вимогами, штрафні санкції, передбачені ст. 123 ПКУ, при визначенні фіскалами податкових зобов’язань платників з урахуванням МПЗ за 2022 рік, не застосовуються.

Вищезгадані висновки про відсутність штрафів стосуються і ФОП, у яких сільгоспугіддя у 2022 знаходилися на території можливих бойових дій, і тому вони не рахувати МПЗ за результатами 2022 року. Але щодо таких ФОП фіскали можуть, не чекаючи будь-яких роз’яснень, телефонувати і вимагати подати уточнюючу декларацію із розрахунком МПЗ.

Ті, хто забажає уточнитися, має це робити у загальному порядку, тобто шляхом подання уточнюючого розрахунку. Про те, як зробити таке уточнення, читайте у «Як єдиноподатнику відкоригувати суму МПЗ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 27.

За великим рахунком, виправлення зводиться до того, що ФОП має заповнити додаток з розрахунком МПЗ. І якщо в результаті заповнення цього додатка у нього буде отримано позитивне значення різниці МПЗ і податків та орендної плати, які враховуються у виконання МПЗ, то цю суму слід перенести у декларацію і показати її як суму донарахованого податку. Саме її і слід заплатити в бюджет.

Висновки

  • З 06.05.2023 запроваджуються нові правила МПЗ-звільнення, які починають діяти для фізосіб за 2022 рік, а для юросіб — з 01.03.2022.
  • У новому МПЗ-звільненні законодавець забув про ФОП. Тому чи буде для цієї категорії суб’єктів діяти воєнне МПЗ-звільнення, мають ще роз’яснити фіскали.
  • По суті, ФОП можуть не поспішати уточнювати МПЗ за 2022 рік. Адже вони звільнені як від самоштрафу чи пені за уточнення 2022, так і від штрафів «податківців» за неправильний розрахунок МПЗ за цей період.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі