Теми статей
Обрати теми

МПЗ і платник податку на прибуток без сільгоспдіяльності

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство — платник податку на прибуток. Сільськогосподарською діяльністю у 2022 році не займалося. Воно володіє трьома земділянками, які є сільгоспугіддями. Дві з них перебувають у власності підприємства, а одна взята ним у користування на умовах емфітевзису у фізособи. Землі підприємство не використовує і нікому не передає в користування. Нещодавно зателефонували податківці і запитали, чому не розраховано мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) за 2022 рік? Чи мало підприємство, яке не займається сільськогосподарською діяльністю і фактично не використовує у діяльності сільгоспугіддя, рахувати МПЗ за 2022 рік?

Необхідність сплати МПЗ

За загальним правилом МПЗ стосується усіх юросіб та фізосіб (як громадян, так і ФОП), якщо вони володіють чи користуються сільгоспугіддями, тобто ріллею, сіножатями, пасовищами та багаторічними насадженнями і перелогами (пп. 14.1.1142 та 14.1.233 ПКУ).

Якщо особа володіє чи користується тільки несільгоспземлями (наприклад, землями промисловості, торгівлі тощо) та/або землями із когорти сільгоспземель, які не є сільгоспугіддями (наприклад, землями водного фонду), то рахувати МПЗ вони не повинні.

Отже, з цього випливає, що

тільки наявність права володіння чи користування сільгоспугіддями змушує підприємство, в тому числі і платника податку на прибуток, рахувати МПЗ

Те, що підприємство не займається вирощуванням сільгосппродукції, а отже, фактично не задіює сільгоспугіддя у своїй діяльності, від розрахунку МПЗ не звільняє.

Виняток поширюється тільки на такі випадки:

1) землі передані підприємством у користування іншим особам;

2) землі, які належать на праві власності чи користування, незалежно від факту використання у діяльності, згадані у п. 381.2 ПКУ.

Із запитання читача зрозуміло, що сільгоспугіддя він не здавав у користування іншим особам. Так само у запитанні не сказано, чи є у нього сільгоспугіддя, згадані у п. 381.2 ПКУ. Тому ми більш ніж переконані, що його землі не потрапляють під вищезгадані підстави звільнення від МПЗ.

Тобто сміливо заявляємо, що податківці справедливо вимагають від вас рахувати МПЗ.

Звичайно, уникнути сплати МПЗ за 2022 рік можна, якщо на землі суб’єкта господарювання поширюється воєнне звільнення від МПЗ, передбачене п.п. 69.15 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Нагадаємо, що відповідно до нього юрособи можуть не рахувати МПЗ за сільгоспугіддя з 1 березня 2022 року до 31 грудня 2022 року, якщо вони розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих територіях. Детально про це звільнення читайте у «СільгоспЄП та МПЗ: що нового» // «Податки & бухоблік», 2023, № 32, «Нове МПЗ-звільнення та юрособи-спрощенці» // «Податки & бухоблік», 2023, № 40 та «Воєнне МПЗ-звільнення — вустами податківців» // «Податки & бухоблік», 2023, № 54.

Напевно ваші сільгоспугіддя не потрапили під дію воєнного МПЗ-звільнення у 2022 році. Адже в іншому випадку податківці б не телефонували і не просили подати декларацію з розрахунком МПЗ.

А тому далі будемо виходити саме з того, що від розрахунку МПЗ землі платника податку на прибуток не звільнені за жодних підстав.

Як рахувати МПЗ?

МПЗ платники податку на прибуток мали рахувати у двох додатках до декларації з податку на прибуток, які слід було подати разом з декларацією з податку на прибуток за 2022 рік. Мова йде про:

додаток МПЗ-З «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання», в якому підприємство мало розрахувати МПЗ окремо для сільгоспділянок, НГО яких проведена та не проведена, та загалом по всіх сільгоспділянках, якими володіє та користується платник податку на прибуток;

додаток МПЗ «Розрахунок різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок», в якому підприємство мало визначити, чи виконало воно МПЗ, тобто чи сплатило в бюджет у вигляді податків і витрат на оренду сільгоспугідь суму більшу, ніж розмір МПЗ, визначений у додатку МПЗ-З.

Про те, як заповнити ці два додатки, детально читайте у «Додатки МПЗ та МПЗ-З — розрахунок загального МПЗ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 5.

Виправити неподання МПЗ-додатків можна таким чином:

— або через окремо подану уточнюючу декларацію до річної декларації-2022;

— або через додаток ВП, який подається разом із звітною декларацією за поточний звітний період.

Ми говоримо про уточнення (ср. )воєнного періоду (2022 — це воєнний рік) та ще й під час дії воєнного стану. Тому якщо після заповнення додатків МПЗ і МПЗ-З буде задекларовано позитивне значення МПЗ (забігаючи наперед, скажемо, що буде саме так), — підприємству потрібно просто сплатити задекларовану суму (позитивне МПЗ). Ні самоштрафу, ні пені нараховувати не потрібно (пп. 69.1 і 69.38 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Деталі шукайте у «Виправлення помилок «довоєнних» періодів: із «самоштрафом» чи без?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 68.

Про те, як заповнити уточнюючу декларацію з податку на прибуток чи додаток ВП з помилкою у МПЗ, читайте у «Уточнюємо податок на прибуток: поправка на МПЗ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 27.

Напевно, виправляти помилку підприємство буде шляхом подання уточнюючої декларації. Тому наведемо коротко загальний алгоритм виправлення через уточнюючу декларацію.

1. Правильно заповніть обидва додатки з розрахунком МПЗ.

2. Перенесіть позитивне значення МПЗ із ряд. 04 додатка МПЗ до ряд. 06.2 МПЗ декларації і визначте правильно розраховану суму податку до сплати за 2022 рік у ряд. 19.

3. Порівняйте дані ряд. 19 такої уточнюючої декларації із даними ряд. 19 декларації, яка уточнюється, і результат відобразіть у ряд. 29.

Немає діяльності — буде МПЗ

Якщо платник податку на прибуток не займається вирощуванням сільськогосподарської продукції і володіє чи користується сільгоспугіддями, то в нього після заповнення двох додатків МПЗ буде задекларовано позитивне значення МПЗ.

Далі проста математика. Загальний розмір МПЗ за всіма ділянками складатиме у 2022 році 4 % від НГО ділянок. Отже, щоб не було позитивного значення МПЗ, потрібно, щоб такий платник сплатив у бюджет податків, зборів та орендних платежів на суму, що більша цієї величини. На жаль,

суб’єкт, що не займається вирощуванням сільгосппродукції, сплатити більше податків, зборів і орендної плати, ніж розмір МПЗ, не зможе

Оскільки серед усіх податків і зборів, які можна врахувати у виконання МПЗ у випадку, коли сільгоспугіддя:

— перебувають у власності підприємства платника податку на прибуток, буде тільки сплачена плата за землю в частині земподатку;

— перебувають у користуванні на умовах емфітевзису, взяті у фізособи, — будуть тільки ПДФО і ВЗ з суми винагороди за користування, сплаченої фізособі.

Всі інші види податків і зборів у виконання МПЗ підприємство, що не займається вирощуванням сільгосппродукції, взяти, на жаль, не може. Адже підприємство, у якого сільгоспчастка не дотягує до 75 %, враховує у виконання МПЗ податок на прибуток підприємств, ПДФО і ВЗ, рентну плату за спеціальне використання води тільки пропорційно до розміру сільгоспчастки. А оскільки розмір сільгоспчастки у підприємства, що не займається вирощуванням сільгосппродукції, дорівнюватиме нулю, то із цих податків у виконання МПЗ не потрапить жодна копійка.

Із інших можливих сплат, які могли б потрапити у виконання МПЗ, лишається тільки плата за землю (земподаток) у випадку, коли мова іде про власні сільгоспугіддя, і ПДФО та ВЗ у випадку отримання землі у користування від фізосіб.

Якщо подивитися на розмір земподатку, який сплачують за сільгоспугіддя (становить не більше 1 % від НГО таких земель — ст. 274 ПКУ), та суму ПДФО і ВЗ із винагороди за користування сільгоспугіддями (18 % ПДФО і 1,5 % ВЗ від суми винагороди за користування землею, тобто із суми, не меншої за 3 % від НГО), то виходить, що ці суми будуть меншими за розмір МПЗ, що визначають для сільгоспугідь у 2022 році (це 4 % від НГО).

А отже, якщо порівняти загальний розмір МПЗ і податків, які враховуються у його виконання, то підприємство з 100 % впевненістю отримає позитивне значення МПЗ, яке і слід сплатити в бюджет.

Чи платити МПЗ при збитку?

На жаль, сплатити позитивне значення МПЗ потрібно навіть у випадку, коли за результатами 2022 року отримано збитки. На це прямо вказує п.п. 141.9.5 ПКУ.

На це вказує і сама форма декларації з податку на прибуток. У ній позитивна сума МПЗ із ряд. 04 додатка МПЗ переноситься до ряд. 06.2 МПЗ декларації і осідає у її ряд. 19, де відображають нарахований податок за період. І найголовніше, врахувати у виконання цієї суми від’ємне значення, що було сформоване у ряд. 04 декларації, не можна.

Тому

навіть при від’ємному значенні об’єкта оподаткування з податку на прибуток за уточнюючою декларацією позитивне значення МПЗ слід буде сплатити у бюджет

Адже якщо у ряд. 19 уточнюючої декларації з’явиться позитивне значення МПЗ, то для заповнення ряд. 29 розділу «Виправлення помилок» це значення слід буде порівнювати із показником ряд. 19 річної декларації за 2022 рік. А оскільки у річній декларації був задекларований збиток, то у ряд. 19 річної декларації фігуруватиме нуль (цей рядок не буде заповнений). А з цього виходить, що у ряд. 29 після порівняння ряд. 19 уточнюючої і річної декларації стоятиме сума розрахованого позитивного МПЗ. І саме її слід сплатити у бюджет.

Виняток тільки випадок, коли у підприємства рахується переплата з податку на прибуток у бюджеті. Адже позитивне МПЗ є нічим іншим як зобов’язанням з податку на прибуток (п.п. 141.9.5 ПКУ). Тому переплата, що рахується в інтегрованій картці підприємства, буде врахована у сплату МПЗ за уточнюючою декларацією.

Висновки

  • Сам факт володіння чи користування сільгоспугіддями змушує платника податку на прибуток рахувати МПЗ. Те, що сільгоспугіддя не використовуються таким платником податку, не звільняє від розрахунку МПЗ.
  • Якщо платник податку на прибуток не розрахував МПЗ за 2022 рік, то йому це слід зробити шляхом подання уточнюючої декларації або виправити помилку у додатку ВП при поданні звітної декларації.
  • У платника податку на прибуток, який не займається сільськогосподарським виробництвом, буде виникати позитивне значення МПЗ.
  • При від’ємному об’єкті оподаткування з податку на прибуток розраховане позитивне значення МПЗ слід все одно сплатити у бюджет, самоштраф та пеню за 2022 рік платити не потрібно.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі