Теми статей
Обрати теми

Нове МПЗ-звільнення та юрособи-спрощенці

Децюра Сергій, податковий експерт
З 6 травня 2023 року було змінено правила застосування воєнного звільнення від розрахунку МПЗ. Це зачепило і юросіб — платників єдиного податку (далі — ЄП), що володіють/користуються сільгоспугіддями. Що змінилося у звільненні і як це вплинуло на подальші дії юросіб-спрощенців?

Первинне звільнення

Початок історії звільнення від МПЗ ми описали в «Нове МПЗ-звільнення і ФОП» // «Податки & бухоблік», 2023, № 40. Ця історія для ФОП така ж сама, як і для юросіб. Нагадаємо тільки основні моменти:

— звільнення було прописано в п.п. 69.15 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ ще на початку війни, але в повній мірі воно не працювало, бо Перелік № 309* затвердив не той орган (Мінреінтеграції, а не Кабмін);

— звільнення могло працювати тільки щодо сільгоспугідь, які засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. Але для цього треба було отримати відповідну довідку від ОВА.

* Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309.

Ситуація змінилася з 06.05.2023, коли запрацював Закон №3050**.

** Закон України від 11.04.2023 № 3050-IX.

Новації у звільненні

МПЗ-звільнення 2022. Закон № 3050 кардинально переписав дію воєнного МПЗ-звільнення. Для цього в новій редакції було викладено п.п. 69.15 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Детально про всі нововведення у цій частині читайте у «СільгоспЄП та МПЗ: що нового» // «Податки & бухоблік», 2023, № 32.

А зараз нагадаємо, що стосується саме МПЗ-звільнення 2022 року.

За новими правилами МПЗ-звільнення отримують юрособи:

1) з числа спрощенців — платники звичайного ЄП групи 3, платники спецЄП і сільгоспЄП тільки за сільгоспугіддя, що розташовані на територіях активних бойових дій (АБД) або на тимчасово окупованих територіях. Перелік таких територій шукайте у Переліку № 309;

За сільгоспугіддя, розміщені на інших територіях, які загадуються у цьому Переліку, а саме територіях можливих бойових дій, за 2022 рік звільнення від МПЗ не буде.

2) не за весь 2022 рік, а тільки за період з 01.03.2022 до 31.12.2022. Тобто за 10 місяців 2022 року.

Отже, якщо в юросіб-спрощенців були у власності чи користуванні у січні — лютому 2022 року сільгоспугіддя, які за даними Переліку № 309 потрапили до зони АБД чи окупації, то їм МПЗ слід рахувати тільки за перші два місяці 2022 року.

При цьому звільнення від МПЗ за 10 місяців отримають юрособи, навіть якщо їх землі були в зоні АБД чи окупації хоча б якийсь період 2022 року.

МПЗ-звільнення 2023. Також звільнення від МПЗ діятиме й у 2023. Таке звільнення буде пов’язано з тим, чи сільгоспугіддя юрособи у 2023 потрапляють під:

1) воєнне звільнення від плати за землю згідно з п.п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (див. «Уточнюємо плату за землю з урахуванням воєнних пільг» // «Податки & бухоблік», 2023, № 38) чи сільгоспЄП згідно з п.п. 69.33 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (деталі у «СільгоспЄП та МПЗ: що нового» // «Податки & бухоблік», 2023, № 32);

2) звичайне звільнення від плати за землю та сільгоспЄП за землі, що перебувають у консервації, або забруднені вибухонебезпечними предметами, або щодо яких прийнято рішення про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів на підставі заяв платників податків про визнання земділянок непридатними для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами (абзац сьомий п. 381.2 ПКУ).

Про звільнення від МПЗ за 2023 сьогодні говорити не будемо, бо час його рахувати прийде на початку 2024 року. От тоді про це й поговоримо детально.

Зараз увага на 2022 рік.

Задекларували, а тепер отримали звільнення

Якщо юрособи-спрощенці за 2022 рік рахували МПЗ за сільгоспугіддя, а після оновлення п.п. 69.15 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ ці землі потрапили під МПЗ-звільнення, то радимо таке. Якщо в результаті розрахунку МПЗ у звітній декларації різниця між МПЗ і сумою врахованих податків/платежів мала:

1) від’ємне значення, то жодних дій робити не потрібно. Адже таке уточнення не впливає на розрахунки з бюджетом;

2) позитивне значення, то от тут можна провести уточнення. Адже коли у звітній декларації фігурувало позитивне МПЗ за 2022, то ця сума була приплюсована до нарахованого ЄП (на звичайному ЄП — за останній квартал 2022 року, на спецЄП — за грудень 2022, а на сільгоспЄП — за І квартал 2023) і вже була сплачена до бюджету.

Тепер можна

подати уточнюючу декларацію: платникам звичайного ЄП — до декларації за IV квартал 2022, платникам спецЄП — до декларації за грудень 2022, а платнику сільгоспЄП — до декларації на 2023 рік, і в ній перерахувати/зменшити суму МЗП до сплати.

Щоб зробити такий перерахунок, слід:

1) заповнити додаток до відповідної ЄП-декларації із розрахунком МПЗ виходячи з отриманого звільнення, тобто рахуючи МПЗ тільки за січень — лютий і в такій же пропорції визначаючи суму податків, зборів та оренди, яка враховується у виконання МПЗ;

2) перенести зменшене позитивне значення МПЗ із додатка у декларацію.

Увага! Якщо буде отримано при заповненні МПЗ-додатка від’ємне значення, то в декларацію нічого переносити не слід;

3) порівняти в уточнюючій декларації нарахований розмір ЄП за період (IV квартал 2022 / грудень 2022 / І квартал 2023), збільшений на нове значення МПЗ, із даними, що були визначені у звітній декларації (чи останній уточнюючій, якщо вона подавалася), і на різницю, що буде отримано, зменшити нарахований ЄП.

Про те, як заповнити УР, читайте у «Виправлення платником сільгоспЄП помилки у розрахунку МПЗ за 2022 рік» // «Податки & бухоблік», 2023, № 27 та «Як єдиноподатнику відкоригувати суму МПЗ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 27).

Оскільки ЄП з урахуванням МПЗ аграрії-спрощенці вже сплатили в бюджет, то після подання уточненки у них виникне переплата, яку можна врахувати у сплату ЄП наступних періодів або повернути назад.

Сподіваємось, що перепон до заліку у сплату ЄП в наступних періодах не буде. Деякі побоювання з цього приводу викликав той факт, що Держказначейство з 01.04.2023 додало нові рахунки для сплати МПЗ, і вони відрізняються від тих рахунків, куди сплачується основний податок, частиною якого є той чи інший МЗП (про це ми писали у матеріалі «З 01.04.2023 сплачувати позитивне МПЗ слід на спеціальні рахунки» // «Податки & бухоблік», 2023, № 30).

Звертаємо увагу! Якщо підприємство не бажає проводити перерахунок (наприклад, сума податку, на яку слід зменшити нарахування після перерахунку МПЗ, буде незначна чи просто підприємство вирішило підтримати таким чином держбюджет), то можна уточнення не проводити.

На цей висновок наштовхує і п.п. 69.15 підрозд. 10 роозд. ХХ ПКУ. У ньому, коли йдеться про уточнення МПЗ тими юрособами, які помилково задекларували позитивне МПЗ, використана конструкція — «мають право». Тобто подання уточненки до ЄП-декларацій аграріями «на зменшення» — це право, а не обов’язок.

Задекларували недозволене звільнення

Цей розділ статті є сенс почати з того, що уточнення МПЗ-2022 взагалі можна не робити, бо штрафів за це не буде. Але тепер усе по порядку, і з поясненнями. ☺

Хто може уточнюватися? Це ті аграрії-спрощенці, які спираючись на первинну редакцію МПЗ-звільнення із п.п. 69.15 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ вважали, що вони звільнені від МПЗ (наприклад, їх угіддя знаходилися на території можливих бойових дій), а тому при звітуванні за IV квартал 2022 (звичайні платники ЄП групи 3), або за грудень 2022 (платники спецЄП), або за 2023 рік (платники сільгоспЄП) взагалі не розраховували МПЗ. А згодом виявилося, що оновлена норма таке звільнення не дала (за новими правилами під звільнення потрапляє тільки територія з зони АБД чи тимчасової окупації, хоча землі з території можливих бойових дій є у Переліку № 309).

При цьому привід уточнитися виникає не тільки в тих аграріїв-спрощенців, які взагалі після оновлення п.п. 69.15 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ втратили право на МПЗ-звільнення, а також і у тих, хто отримав таке звільнення. Адже стара норма передбачала звільнення за весь 2022 рік (тому аграрій за 2022 рік взагалі не рахував МПЗ), а за новими правилами звільнення надане тільки за 10 місяців починаючи з 01.03.2022 (тобто МПЗ рахувати слід за перші два місяці 2022).

Звичайно, коли аграрії мають право на нове МПЗ-звільнення і не мали змоги виконати податкове зобов’язання за 2022 рік та задекларувати МПЗ, то вони будуть це робити або після ВС, або після того, як з’явиться така змога. У звітній декларації вони повинні будуть МПЗ рахувати тільки за перші два місяці 2022. Але це окрема категорія аграріїв, про них сьогодні не говоримо.

Проводимо уточнення. Щоб провести уточнення, слід:

1) заповнити додаток із розрахунком МПЗ виходячи з нових правил звільнення, тобто тим, хто:

має право на звільнення у 2022, рахує МПЗ за січень — лютий пропорційно кількості місяців року, за які не отримано звільнення;

не має права на звільнення через нову редакцію МПЗ-звільнення, МПЗ слід рахувати за весь 2022 рік на загальних підставах;

2) далі все буде залежати від результату розрахунку МПЗ. Так, якщо в результаті порівняння МПЗ і суми податків, зборів та оренди, що враховується у виконання МПЗ, отримано:

від’ємне значення МПЗ, то жодних показників із МПЗ-додатка у декларацію не переносимо. У самій декларації нові і старі дані щодо розрахованого ЄП будуть однакові. Тобто в результаті уточнення нічого доплачувати у бюджет не слід.

Враховуючи цей факт,

можна порадити таким аграріям-спрощенцям взагалі не проводити уточнення, оскільки покарати аграрія в цьому випадку ніхто не може.

позитивне значення МПЗ, то це значення слід перенести в декларацію і доплюсувати до суми розрахованого ЄП (при заповненні декларації із сільгоспЄП до зобов’язань за І квартал 2023).

Далі слід порівняти в уточнюючій декларації новий розмір ЄП, збільшений на МПЗ, із даними помилкової декларації (чи останньої уточнюючої), і на різницю, що буде отримано, донарахувати ЄП.

Про те, як заповнити УР, читайте у «Виправлення платником сільгоспЄП помилки у розрахунку МПЗ за 2022 рік» // «Податки & бухоблік», 2023, № 27 та «Як єдиноподатнику відкоригувати суму МПЗ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 27).

Боятися самоштрафу не слід. Тут спрацює воєнне звільнення від штрафів при уточненні на підставі п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, адже уточнюємо воєнний період (див. статтю «Уточнення воєнних періодів без штрафів і пені» // «Податки & бухоблік», 2023, № 4). Але щоб донараховане зобов’язання спрацювало, його слід сплатити до чи в момент подання уточнюючої декларації.

Чи можна не уточнюватися? Якщо аграрій не бажає морочитися з уточненням 2022, то це також вихід із ситуації. Адже якщо такий промах виявлять фіскали при перевірці, то вони аграрія не оштрафують. У цьому випадку від штрафів захистить п. 65 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. За його вимогами штрафні санкції, передбачені ст. 123 ПКУ, при визначенні фіскалами податкових зобов’язань платників з урахуванням МПЗ за 2022 рік не застосовуються.

Висновки

  • З 06.05.2023 запроваджуються нові правила МПЗ-звільнення, за якими юрособи можуть не рахувати МПЗ починаючи з 01.03.2022.
  • Якщо аграрій визначив позитивне МПЗ за 2022, а тепер дізнався про звільнення, то він має право подати уточнюючу декларацію і зменшити задекларовану раніше і сплачену у бюджет суму ЄП. Суму переплати, що виникне, можна повернути або, сподіваємось, можна зарахувати в рахунок майбутніх сплат з ЄП.
  • Ті аграрії, які не рахували МПЗ, але мали, можуть уточнитися. Якщо виникне позитивне значення МПЗ, то цю суму слід сплатити до або в момент подання уточнюючої декларації, і тоді аграрій не повинен застосовувати самоштраф.
  • Можна взагалі не уточнюватися: якщо МПЗ-2022 донарахують податківці, то штрафів не буде.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі