Теми статей
Обрати теми

Задвоїли недоплату — заповнили за наростаючою виправні рядки наступної прибуткової декларації

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Квартальний платник податку на прибуток виправив помилку поточного звітного року (за три квартали 2023 року) і відобразив суму недоплати (збільшення податкового зобов’язання) у рядку 29 уточнюючої декларації. Водночас при складанні прибуткової декларації за 2023 рік продублював таку суму недоплати — заповнив наростаючим підсумком рядок 29 за наступний після виправлення помилки звітний період. Внаслідок цього в інтегрованій картці платника (ІКП) сума заниження задвоїлася. Розберемося детально з цією ситуацією.

Виправлення помилок: через УД і додаток ВП

Самостійно виправити помилки з податку на прибуток п. 50.1 ПКУ дозволяє одним із двох способів:

— або шляхом подання уточнюючої декларації (УД) до помилкової прибуткової декларації,

— або через додаток ВП у складі поточної декларації.

Тут пам’ятайте! За допомогою додатка ВП можна виправити помилки лише одного звітного періоду (див. БЗ 102.20.02). Пояснюється це тим, що до прибуткової декларації фактично можна додати лише один додаток ВП. Саме тому вдасться виправити тільки один звітний період. Якщо є потреба виправити декілька звітних періодів — доведеться подавати УД, а не виправляти за допомогою додатка ВП у складі поточної декларації.

Результати виправлення самостійно виявлених помилок відображають у спеціальному блоці УД або у таблиці 2 додатка ВП, дані якого переносять до відповідних виправних рядків поточної декларації (див. таблицю).

Детальніше про виправлення помилок див. у «Податки & бухоблік», 2023, № 43 і в статті «Виправлення помилок: через додаток ВП і без нього» // «Податки & бухоблік», 2022, № 6.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі