Теми статей
Обрати теми

Переведення на нижчеоплачувану роботу: оплатні гарантії

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці, Руда Тетяна, шеф-редактор журналу «Оплата праці»
При переведенні на іншу постійну нижчеоплачувану посаду в межах одного підприємства передбачена оплатна гарантія — збереження попереднього середнього заробітку протягом двох тижнів з дня переведення. Як правильно розрахувати цю оплату, ми вам підкажемо.

У разі переведення працівника на іншу постійну нижчеоплачувану роботу за працівником зберігається його попередній середній заробіток протягом двох тижнів із дня переведення. Це закріплено у ч. 1 ст. 114 КЗпП.

Перш за все треба визначитися з поняттям «нижчеоплачувана робота».

Нижчеоплачувана робота

На жаль, у чинному законодавстві немає чіткого визначення терміна «нижчеоплачувана робота». Але на допомогу нам прийшли фахівці Мінсоцполітики. У своєму листі від 21.11.2019 р. № 1707/0/206-19 вони надали такі роз’яснення.

Нижчеоплачуваною є робота, оплата якої передбачає менший розмір заробітку (враховуючи всі складові фонду оплати праці) порівняно із середнім заробітком на попередній посаді (роботі).

Отже, щоб визначити, чи є нова робота нижчеоплачуваною, треба здійснити три кроки.

img 1Розрахувати денний заробіток (ЗПдн) виходячи із зарплати за новою посадою, яку працівникові повинні нарахувати за робочі дні з дня переведення.

img 2Розрахувати середньоденну зарплату (ЗПсдн) на попередній посаді.

img 3Порівняти отримані результати (денну і середньоденну зарплату).

Якщо денна зарплата на новому місці роботи виявиться меншою за середньоденну зарплату на попередньому місці роботи, то це підпадає під поняття «нижчеоплачувана робота».

Якщо ж навпаки (денна зарплата за новою посадою буде більшою за середньоденний заробіток за старою посадою), то нічого доплачувати не потрібно. Майте на увазі: порівняння слід проводити у відповідних умовах. Це означає, що не можна порівнювати, наприклад, середньоденну зарплату за повною зайнятістю з денною зарплатою з неповною зайнятістю. У такому разі середньоденна зарплата повинна бути відкоригована з урахуванням зайнятості.

З понятням «нижчоплачувана посада» визначилися. Перейдемо до суті трудової гарантії.

Оплата при переведенні

Збереження середнього заробітку означає, що протягом двох тижнів із дня переведення працівникові провадиться доплата до заробітної плати на новій роботі до рівня середнього заробітку на попередній роботі.

Тобто працівнику не треба протягом перших двох тижнів на новій роботі в буквальному сенсі виплачувати середній заробіток. За кожен робочий день, відпрацьований працівником протягом двох тижнів після переведення, провадиться доплата до розміру його середньоденної зарплати за старою роботою.

Сума доплати за робочі дні, відпрацьовані працівником протягом двох тижнів після переведення, розраховується так:

Д = (ЗПсдн - ЗПдн) x Р,

де Д — сума доплати за робочі дні, відпрацьовані працівником протягом двох тижнів після переведення;

ЗПсдн — розмір середньоденної зарплати;

ЗПдн — розмір денного заробітку;

Р — кількість робочих днів, які припадають на двотижневий строк.

Як бачимо, для розрахунку доплати нам треба визначити середньоденний заробіток та денний заробіток. Почнемо із середньоденного заробітку.

Середньоденний заробіток

При розрахунку середньоденного заробітку керуємося Порядком № 100.

Розрахунковий період. Відповідно до абз. 3 п. 2 Порядку № 100 середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні два календарних місяці роботи, що передують місяцю переведення працівника. Отже, відправним моментом у визначенні двомісячного розрахункового періоду є саме місяць, в якому працівника було переведено на іншу постійну посаду.

Якщо протягом двох місяців перед місяцем переведення у працівника не було заробітку, беремо попередні два місяці. Якщо протягом таких чотирьох місяців заробіток у працівника був відсутній, розрахунок проводимо виходячи з посадового окладу за старою посадою, що був установлений на момент переведення, але не менше МЗП*.

* Як провести розрахунок середньої зарплати від окладу (МЗП), читайте у консультації «Розраховуємо середню з окладу або мінімальної зарплати» // «ОП», 2021, № 1 та у статті «Розрахунок середньої зарплати: коли застосовуємо мінімалку» // «ОП», 2021, № 2.

Виплати розрахункового періоду. При обчисленні середньоденної зарплати виходячи з двомісячного розрахункового періоду до розрахунку включаються виплати, що мають зазвичай виробничий характер. Їх перелік наведений у п. 3 Порядку № 100. Це основна заробітна плата, доплати і надбавки, виробничі премії, винагорода за підсумками річної роботи і за вислугу років тощо.

Усі зарплатні виплати входять до розрахунку:

• у той період, за який вони нараховані;

• у тому розмірі, в якому вони нараховані.

Це правило стосується, зокрема, щомісячних премій. Премії та інші виплати, нараховані за 2 і більше місяців, також відносяться до тих місяців, за які вони нараховані, але з пропорційним їх розподілом щодо відпрацьованого часу за відповідні місяці**.

** Як розподілити багатомісячні премії, читайте у консультації «Премії в розрахунку середньої зарплати» // «ОП», 2021, № 1 та у статті «Щомісячні та квартальні премії у розрахунку середньої зарплати» // «ОП», 2021, № 4.

При обчисленні середньої заробітної плати не враховуються виплати, перераховані в п. 4 Порядку № 100. Це, зокрема, виплати разового характеру, виплати, нараховані за час, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток (за час виконання державних і громадських обов’язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження тощо), а також виплати, нараховані у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, за час відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Алгоритм розрахунку. Розрахунок середньоденної зарплати провадиться за формулами:

1. Якщо у розрахунковому періоді є заробіток:

ЗПсдн = ЗПф : РДф,

де ЗПф — зарплатні виплати за місяці розрахункового періоду, які беруть участь у розрахунку середньоденної зарплати;

РДф — кількість робочих днів, фактично відпрацьованих у розрахунковому періоді.

2. Якщо 4 місяці підряд немає заробітку або немає розрахункового періоду взагалі (працівник-новачок):

ЗПсдн = ПОстар. х 2 : РДгр,

де ПОстар. — посадовий оклад за старою посадою або МЗП на момент переведення;

РДгр — кількість робочих днів за графіком роботи підприємства, установи, організації в розрахунковому періоді.

Денний заробіток

Денний заробіток розраховуємо виходячи з повністю відпрацьованого місяця за новою роботою. Навіть якщо в такому місяці робочі дні працівник відпрацював не повністю.

При цьому враховуємо всі складові зарплати, які працівник отримає згідно з умовами трудового договору в цьому місяці за новою посадою (роботою): оклад, доплати, надбавки, виробничі премії, індексації, доплату до МЗП тощо. Тобто всі нараховані працівникові складові заробітної плати беремо виходячи з повного місячного розрахунку.

Зауважте: виплати разового характеру (матдопомога, премії до святкових дат), виплати за період, коли за працівником зберігається середня заробітна плата відповідно до законодавства, до розрахунку денного заробітку не входять (лист Мінсоцполітики від 24.04.2013 р. № 4566/0/14-13/13).

Денний заробіток за новою посадою визначаємо за такою формулою:

ЗПдн = ЗПміс. : РДгр,

де ЗПміс. — зарплата, яка була б нарахована працівникові на новій посаді (роботі) за повністю відпрацьований місяць, на який припали два тижні (або їх частина) після переведення;

РДгр — кількість робочих днів у такому місяці за графіком роботи на новій посаді. Визначаємо виходячи з умови повністю відпрацьованого місяця за новою посадою (роботою).

Майте на увазі: якщо два перших тижні після переведення на нову роботу (посаду) припадають на різні місяці, то розрахунок денної зарплати проводимо за кожен такий місяць окремо.

Числові приклади

Приклад 1. Працівник переведений на іншу постійну роботу з 09.03.2021 р. з більшим посадовим окладом.

Оплатні умови:

на попередній посаді: оклад — 5000 грн, доплата за шкідливі умови праці — 10 %;

на новій посаді: оклад — 6000 грн, умови праці не шкідливі.

За обома посадами зайнятість — повна, графік роботи — стандартна п’ятиденка.

За період січень-лютий 2021 року працівник повністю відпрацював 39 робочих днів за графіком роботи (19 січень + 20 лютий).

img 4Розрахуємо середньоденну зарплату.

Розрахунковий період: січень-лютий 2021 року.

Заробітна плата в розрахунковому періоді — 13000,00 грн ((5000,00 оклад + 1000,00 доплата до МЗП + 5000,00 х 10 % : 100 %) х 2 міс.).

Середньоденна зарплата становить:

13000,00 : 39 = 333,33 (грн).

img 5Визначимо денний заробіток за новою посадою.

Перші два тижні роботи на новій посаді припали на один місяць — березень 2021 року. Тому розраховуємо одну денну зарплату. За графіком роботи березня на новій посаді у працівника — 22 робочих дні.

Тоді денний заробіток працівника дорівнює:

6000,00 : 22 = 272,73 (грн).

img 6Виконаємо гарантію щодо збереження середньоденного заробітку.

Середньоденна зарплата вища за денний заробіток.

Розрахуємо доплату за кожен робочий день протягом двох тижнів із дня переведення працівника:

333,33 - 272,73 = 60,60 (грн).

Оскільки на період з 9 по 22 березня (два тижні з дня переведення) припало 10 робочих днів, то сума доплати (за умови, що ці дні працівником будуть відпрацьовані повністю) становитиме 606,00 грн (60,60 х 10).

Припустимо, що працівник відпрацював березень повністю.

Тоді його заробітна плата за цей місяць становитиме:

6500 : 22 x 5 + 6000 : 22 x 17 + 606 = 6719,63 (грн).

Приклад 2. Працівник, за його заявою, переведений на іншу постійну роботу з 09.03.2021 р. з меншим посадовим окладом і неповною зайнятістю.

Оплатні умови:

на попередній посаді: оклад — 6500 грн, щомісячна виробнича премія — 20 %, зайнятість — повна, графік роботи — стандартна п’ятиденка;

на новій посаді: оклад — 6000 грн, щомісячна виробнича премія — 20 %, зайнятість — неповна (0,75 штатної одиниці), графік роботи — п’ятиденка, кожного дня по 6 робочих годин.

За період січень-лютий 2021 року працівник повністю відпрацював 39 робочих днів за графіком роботи (19 січень + 20 лютий).

img 7Розрахуємо середньоденну зарплату.

Розрахунковий період: січень-лютий 2021 року.

Заробітна плата в розрахунковому періоді —

15600,00 грн ((6500,00 оклад + 6500,00 х 20 % : 100 %) х 2 міс.).

Середньоденна зарплата становить:

15600,00 : 39 = 400,00 (грн).

img 8Визначимо денний заробіток за новою посадою.

Перші два тижні роботи на новій посаді припали на один місяць — березень 2021 року. Тому розраховуємо одну денну зарплату.

Зарплата за умови повністю відпрацьованого місяця в умовах неповної зайнятості (0,75 штатної одиниці) становитиме:

6000,00 х 0,75 + (6000,00 х 0,75) х 20 % : 100 % = 5400,00 (грн).

За графіком роботи березня на новій посаді у працівника — 22 робочих дні. Тоді денний заробіток працівника з урахуванням зайнятості дорівнює:

5400,00 : 22 = 245,45 (грн).

img 9Виконаємо гарантію щодо збереження середньоденного заробітку.

Порівнювати середньоденну зарплату з денним заробітком треба з урахуванням зайнятості працівника.

Розрахуємо середньоденний заробіток пропорційно зайнятості:

400,00 х 0,75 = 300,00 (грн).

Середньоденна зарплата з урахуванням зайнятості виявилася вищою за денну.

Обчислимо доплату за кожен робочий день протягом двох тижнів із дня переведення працівника:

300,00 - 245,45 = 54,55 (грн).

На період з 9 по 22 березня (два тижні з дня переведення) припало 10 робочих днів, тоді сума доплати (за умови, що ці дні працівником будуть відпрацьовані) становитиме 545,50 (грн) (54,55 х 10).

Припустимо, що працівник відпрацював березень повністю. Тоді його зарплата за цей місяць становитиме:

7800 : 22 x 5 + 5400 : 22 x 17 + 545,50 = 6490,96 (грн).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі