№15

Оплата труда, август, 2022/№ 15 Другие номера журнала ›
  • Заповнюємо 4ДФ: актуальні запитання щодо зарплатних доходів Сьогодні поговоримо про відображення зарплатних доходів у 4ДФ Податкового розрахунку. Цей додаток передбачає не тільки відображення нарахованого доходу, утриманих із нього ПДФО та ВЗ, а й виплату доходу та сплату до бюджету податків. Тому нагадаємо основні правила заповнення 4ДФ, а також розберемо насущні питання щодо цього додатка на практичних прикладах.
  • Додаток 4ДФ і незарплатні доходи Крім зарплатних доходів у 4ДФ, податковий агент повинен відобразити й інші доходи платників податків. Їх видів достатньо багато, але розглянемо найпоширеніші з них.
  • Індексуємо зарплату в серпні 2022 року На серпневу індексацію впливає індекс інфляції за червень 2022 року. Він становить 103,1 %. Якими будуть коефіцієнти та суми поточної індексації зарплати в серпні 2022 року — дізнаєтеся з нашої статті.
  • Серпнева індексація: нюанси для бюджетної сфери У цьому матеріалі наведемо коефіцієнти індексації для серпня 2022 року та готові суми поточної індексації (для повністю відпрацьованого місяця). Також до вашої уваги — приклади проведення індексації в окремих випадках.
  • Щомісячна премія раз на рік: чи включати в денний заробіток? Працівник підприємства (оклад — 8000 грн) 28 та 29 липня 2022 перебував у відрядженні. Згідно з наказом керівника від 27.07.2022 йому нараховано премію за липень у розмірі 2000 грн. Положенням про преміювання передбачено щомісячну премію, але через відсутність фінансових можливостей її протягом 2022 року не виплачували. Доплат і надбавок працівнику не встановлено. Чи враховувати зазначену премію при розрахунку денного заробітку працівника для проведення порівняльних розрахунків із метою оплати періоду відрядження?
  • Маєте вакансії? Подайте нову форму № 3-ПН Якщо роботодавець має попит на робочу силу (тобто має відкриту вакансію), він подає форму звітності № 3-ПН. Причому від 7 липня цього року — оновлену. Що саме змінилося? Давайте розбиратися разом.
  • Працівник у теробороні: чи зберігати середню Нещодавно відбулися зміни законодавства, зокрема, в частині трудових гарантій для працівників, які захищають Батьківщину. Але для працівників, які залучені до складу добровольчих формувань тероборони, є певні особливості. У статті нагадаємо правові підстави добровольця тероборони, розглянемо гарантії від роботодавця, в тому числі підставу та нюанси для виплати середньої зарплати..
  • Нова посада на підприємстві: як визначити «базовий» місяць? У штатному розписі підприємства було 3 посади маркетолога з посадовим окладом 8000 грн (останнє підвищення окладів було в січні 2021 року). У липні 2022 року було введено ще одну посаду маркетолога з окладом 10000 грн, на яку був прийнятий працівник з 11.07.2022. Як визначити «базовий» місяць для індексації зарплати такого працівника?
  • Бібліотекар-сумісник: чи виплачувати «особливу» надбавку? Бібліотекар працює у закладі загальної середньої освіти (далі — ЗСО) за сумісництвом на 0,5 ставки. Чи має право такий працівник на надбавку за особливі умови праці? Якщо так, то в якому розмірі йому можна її встановити?
  • Виплати померлого працівника в Об’єднаному звіті Працівник (основний, без інвалідності, ПСП не користувався) з 1 березня 2022 року перебував у відпустках без збереження зарплати. У серпні 2022 року роботодавець дізнався (отримано свідоцтво про смерть), що працівник помер 23 червня. У зв’язку з цим видано наказ від 10.08.2022 № 63-ос про припинення трудових відносин 23.06.2022. Працівнику нараховано компенсацію за 10 днів невикористаної відпустки в сумі 3542,00 грн і проведено остаточний розрахунок. Податковий розрахунок за другий квартал 2022 року вже подано. При цьому в додатку Д1 по цьому працівнику за червень відображені 30 днів відпустки без збереження зарплати (графа 13) і 30 днів перебування у трудових відносинах (графа 14). Як виправити ці показники? Як показати переривання у трудових відносинах за минулий період в Д5? Як показати нараховані в серпні виплати померлому працівнику в Д1 і Д4 Податкового розрахунку?
  • Відпустка для переселенців: з якої дати рахувати 90 днів? Працівниця виїхала за кордон 1 квітня й одразу ж оформила відпустку за свій рахунок на період карантину. Чи обов’язково їй тепер оформлювати нову безоплатну відпустку тривалістю 90 к. дн. як особі, яка виїхала за кордон, або ж можна продовжити перебувати у «карантинній» відпустці? З якої дати тоді рахувати ці 90 к. дн.: із дня оформлення чи фактичного виїзду за кордон?
  • Новий трудовий закон: огляд змін, які залишаться після війни У цій статті мова піде про зміни, які запровадив Закон № 2352*. Він набрав чинності з 19.07.2022 і вніс зміни не лише до Закону № 2136**, але й до КЗпП, Закону про відпустки***, а також інших законів. Це означає, що деякі зміни матимуть не тимчасовий, а постійний характер. З ними доведеться працювати не тільки у період війни, але й після її закінчення до тих пір, поки їх не змінять чи не скасують. Тож давайте розбиратися з новими правила трудового життя.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше