№102

Податки та бухгалтерський облік, грудень, 2014/№ 102 Інші номери журналу ›
  • Затверджено новий порядок обліку платників ЄСВ
  • Фіскали оновили Держреєстр РРО
  • Коли новорічні подарунки продаються без ПДВ
  • Печатка у стосунках підприємства з банком: рекомендації НБУ
  • Змінили версію ПЗ РРО? Перереєструйте касовий апарат!
  • Офіційні курси іноземних валют
  • Новий рік — нова база для ПДВ! Передноворічні днинки для бухгалтерів — це особливий святково-екстремальний період. Начебто й келих із шампанським в одній руці, але в іншій — подарунковий пакунок головоломок від законодавців. І така історія з року в рік. Не став винятком і наступний 2015-й. Платники ПДВ отримали нову базу завдяки Закону № 1621*, який, до речі, й електронні спецрахунки «вигадав». Щоправда, останні, схоже, поки що почекають (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 100, с. 3). А ось нову ПДВшну базу треба вивчити вже сьогодні, щоб з перших чисел січня бути у всеозброєнні.
  • Топ-6 запитань про новорічний облік Новий рік, наближаючись, уже рипить по снігу і ось-ось постукає у двері. А це означає, що підприємствам і їх співробітникам час зануритися у святкову атмосферу чародійства. Прикрасити приміщення, підготувати подарунки колегам, вигадати акції для клієнтів — скільки всього потрібно встигнути! Ну, а бухгалтеру доведеться не тільки підготуватися до свята разом з усіма, а й подбати про правильний облік зазначених операцій. Відповіді на найбільш новорічні облікові запитання ви знайдете в цій статті.
  • Застосовуємо метод «пряника»: 13-та зарплата і премія до Нового року Успіх підприємства — заслуга персоналу. Розуміючи це, роботодавці, які цінують свої кадри, винагородять їх за добросовісну працю. Щасливці, які попрацювали на власників із «щедрою душею», отримають ще й премію до свята. Сподіваємося, що це щастя не обійде й вас, шановні коллеги-бухгалтери, на чиї плечі ляже турбота про нарахування, оподаткування та виплату «диво-премій». Саме для вас наша стаття.
  • Перерахунок з ПДФО: підбиваємо підсумки 2014 року Ось і добігає кінця 2014 рік — рік великих змін і сподівань на краще. Так, не просто будувати все з початку. Але краще почати все з чистого аркуша, ніж тягти за собою у світле майбутнє вантаж помилок. А отже, слід озирнутися назад і знайти, у чому ми помилялися, де втомилися та не зробили, а де забули та не згадали. У частині ПДФО з цим завданням нам допоможе впоратися річний перерахунок. Ви — бухгалтер-початківець і не знаєте, що це таке? Чи, може, ви — гуру бухгалтерії, але хочете освіжити в пам’яті порядок його проведення? Тоді ця стаття для вас.
  • Працюємо з адвокатами та нотаріусами Коли мова заходить про співпрацю з адвокатами і нотаріусами, у вас напевно виникає питання щодо документального оформлення й оподаткування виплат цим особам . Але медаль має дві сторони: самозайняті особи теж можуть купувати товари/роботи/послуги у суб’єктів господарювання. І тут очікують свої сюрпризи. Як купувати у самозайнятих* і як їм продавати? Читайте далі.
  • ФОП здає в оренду нежиле приміщення У під’їзді сидів комендант. У всіх, хто входив, він суворо вимагав перепустку, але, якщо йому перепустки не давали, він впускав і так. (І. Ільф, Є. Петров, «Золоте теля») ФОП-загальносистемник торгує у власному нежилому приміщенні (магазин). Частину його здає в оренду ФОП-єдиноподатнику. Усі комунальні платежі орендодавець сплачує за договорами з комунальними службами. Як підтвердні документи в нього є договори і платіжні документи. Та ось невдача — деякі з них оформлені на нього, як на «звичайну» фізособу, а не на ФОП. І платежі він проводить, як йому на думку спаде: то через термінали Ibox, то зі своєї пенсійної чи зарплатної карти (він ще десь працює як найманий працівник). А то і з «підприємницького» рахунка. Увага, запитання! Чи обов’язково такі договори і платіжні документи мають бути саме на ФОП, якщо, звісно, він хоче поставити їх собі у витрати? Чи згодиться й на фізичну особу? А може, й зовсім плюнути на витрати і переукласти договір оренди від імені «звичайної» фізособи? Відповідаємо постійному читачу та завсіднику форуму.
  • Проект землеустрою (сівозміни): покваптеся виконати! Без перебільшення, землі України — національне багатство! На жаль, проблема їх збереження з часом загострюється. Фахівці-ґрунтознавці протягом останніх років усе тривожніше говорять про погіршення якісного стану сільгоспугідь. Серед його причин відзначають і порушення сівозміни. Адже з 18481 сільгосппідприємств, наявних на 01.03.2014 р., які використовували земельні ділянки площею понад 100 га, лише 374 з них (тобто тільки 2 %) мали проекти землеустрою з обґрунтуванням сівозміни. Як розуміти порядок дотримання сівозмін: як обов’язок чи як рекомендацію? Ким вони встановлюються? Чи вправі господарство застосовувати самостійно розроблені сівозміни? Яка відповідальність передбачена за порушення сівозміни? Відповідаємо на ці та інші запитання, що надійшли до нашої редакції від сільгосппідприємств.
  • «Минуле і думи», або Чи настане РРО-революція в 2015 році? Скажемо відверто, найактивніші наші читачі вже давно обірвали всі телефони «Гарячої лінії» своїми запитаннями про майбутні РРО-зміни. Ми своєю чергою вичікували до останнього — хотілося власні висновки і рекомендації підкріпити вагомим словом ДФСУ. На жаль, так і не діждалися. Тому, крім свіженького Держреєстру*, який з’явився в останню хвилину, але жодного питання так і не вирішив, нічим потішити не можемо. Але й залишити вас, дорогі читачі, наодинці з невирішеними проблемами ми теж не маємо права! Тож нумо шукати відповіді разом.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі