Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався вересень

Навчання

Вчення — світло, а невчення... це застарілі технології, «малопродуктивні» методики, відсутність прогресу. Більше того — іноді без спеціальної «кірочки» просто не обійтися: ось належить мати у штаті фахівця з відповідною освітою і край! Саме тому мудрі роботодавці навіть у «смутні часи» намагаються всіляко сприяти навчанню кадрів. Зокрема, беруть на себе «навчальні» витрати. Але вартість навчання може перетворитися на дар, що обкладається ПДФО і військовим збором. Де і на яких умовах можна навчати громадян за рахунок підприємства, щоб забути про податки, і про інші важливі особливості повідає наш тематичний випуск.

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 71

Використовуємо зайві гроші на ПДВ-рахунку: заповнюємо Д4

Напевно деякі платники, які працюють не зменшуючи темпу, вже встигли накопити надлишок на ПДВ-рахунку і тепер подумують, як би ці гроші з віртуально-недосяжних перетворити на корисні. Їх можна спрямувати на сплату податкового боргу, розстрочених і відстрочених податкових зобов’язань з ПДВ, у тому числі й ПДВ-зобов’язань за запізнілими деклараціями, або ж повернути грошима на поточний рахунок. Податківці дали деякі рекомендації щодо цієї справи.

Головний інструмент для цього — додаток Д4. Про те, як і коли правильно скористатися ним, правильно його заповнити і, звичайно ж, уточнити — ключові моменти цієї статті.

Н. Адамович, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 72, с. 3

Відрядження з відпочинком — «в одному флаконі»

Напевно у своїй практиці ви стикалися з ситуацією, коли працівник повертався з відрядження пізніше строку його закінчення, установленого в наказі. Причому дні затримки припадали на його вихідні або святкові дні, а до роботи він ставав згідно з графіком. Знайома ситуація? Виникає запитання: а чи можна відшкодовувати працівнику витрати на зворотний квиток? Наша відповідь — так, але тільки якщо ви грамотно складете Положення про службові відрядження. Як саме — підкаже запропонована стаття.

К. Скрипкіна, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 74, с. 19

«Соцпакетний» хліб: роботодавцю на допомогу

Харчування працівників — одна з найпоширеніших складових соцпакета. А чи знаєте ви, скільки вона таїть у собі родзинок? Це не тема, а просто кекс! Ми допоможемо вам розібратися і з організацією цього процесу, і з податковими тонкощами.

Важливо знати, що безоплатне харчування може бути не тільки вимогою законодавства, а й доброю волею роботодавця. Як правило, «добровільне» харчування працівників здійснюють:

— у закладах ресторанного господарства на підставі договору;

— у власній їдальні або буфеті.

Роботодавець може надавати працівникам грошові кошти у вигляді дотацій на харчування, видавати «продуктові набори», установити знижки на страви, що продаються працівникам підприємства в їдальні (буфеті) підприємства, частково оплачувати харчування тощо.

У будь-якому випадку встають три основні питання: як оформити (наказом, у колективному, трудовому договорі), як правильно проводити розрахунки, як оподатковувати? Відповіді на них довго шукати вам не доведеться. Смачного, тобто ... приємного вивчення!

Я. Клиженко, Н. Білова, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 74, с. 20

Приймання товару. Нестача. Облік

В обліку нестач, виявлених при прийманні товару, є свої особливості.

Організація. Якщо порядок приймання ТМЦ не визначено в договорі, то діють за Інструкцією № П-6.

Оформлення. Претензія за фактом нестачі ТМЦ пред’являється постачальнику або перевізнику тільки в тому випадку, якщо сума нестачі перевищує встановлені норми природного убутку.

Бухоблік. Нестачі ТМЦ у межах норм природного убутку, виявлені при прийманні, уключаються до первісної вартості ТМЦ. Наднормативні нестачі первісну вартість не збільшують.

Податок на прибуток. Тут рівняння на бухоблік, але можлива податкова різниця, якщо постачальник не задовольнить претензію.

ПДВ. Якщо нестача — в межах норм природного убутку, покупець має право на ПК у повній сумі згідно з отриманою ПН. Якщо нестача — понад норми природного убутку, то ПК під знаком питання без коректної ПН.

Н. Яновська, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 74, с. 13

Основні засоби: надходження

Мабуть, жодне підприємство не обходиться у своїй діяльності без основних засобів. Наприклад, важко уявити виробничий цех без верстатів, технологічного обладнання і приладів, магазин — без РРО, ваг, прилавків і холодильників, а транспортне підприємство — без машин і механізмів.

Зрозуміло, усі ці об’єкти при надходженні на підприємство (купівлі, створенні чи отриманні безоплатно) важливо правильно класифікувати та обліковувати. Хочете знати, як це зробити без жодних проблем? Прочитайте підготовлений нашими авторами тематичний випуск.

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 75

Як виправити старі помилки в долютневому «мінусі»

Починаючи з липня 2015 року і в наступних періодах розділ IV декларації з ПДВ не заповнюється. Це вплинуло на порядок виправлення старих долютневих від’ємних помилок з ПДВ (про них ішлося в листі ДФСУ від 07.08.2015 р. № 29168/7/99-99-19-03-02-17).

Отже, щоб після 1 липня 2015 року виправити долютневий «мінус», треба: (1) до періоду помилки подати УР, (2) разом з декларацією за період, коли подано УР, подати «довідковий» додаток Д2 (із заповненою гр. 11), (3) суму збільшення/зменшення долютневого «мінуса» показати в ряд. 20.2 такої декларації (з якою подано Д2). Детальніше порядок виправлення долютневих від’ємних помилок у статті розглянуто на прикладі.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 76, с. 16

Статутний капітал ТОВ

Не секрет, що формування статутного капіталу — це дуже важливий етап створення ТОВ. І, звичайно, непростий.

Адже щоб підприємство запрацювало, треба не тільки знайти консенсус між учасниками і зібрати достатню суму внесків, а ще й пам’ятати про усі облікові нюанси такої процедури. Тим паче, що «життя» статутного капіталу підприємства — це не тільки його формування. Він може збільшуватися або зменшуватися, учасники можуть вийти з ТОВ, продати свою частку іншим учасникам, третім особам або навіть самому товариству.

Цікаво, яких правил при цьому треба дотримуватися? Як такі операції відобразити в обліку? Як оподатковувати прибутки учасників? Наш спеціальний випуск якраз і дає відповіді на всі ці запитання. Вивчайте із задоволенням!

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 77

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі