№77

Податки та бухгалтерський облік, вересень, 2015/№ 77 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Перелік використаних документів Формування статутного капіталу — це, мабуть, найважливіший етап створення товариства з обмеженою відповідальністю. Але водночас досить непростий. Адже мало того, що потрібно зібрати достатню для функціонування товариства суму внесків, слід також ураховувати певні обмеження, які висуваються законом, у тому числі до видів і розміру таких внесків. А ще й про облікові нюанси потрібно пам’ятати. Більше того, «життя» статутного капіталу підприємства не обмежується його формуванням. Він може збільшуватися або зменшуватися, учасники можуть вийти з ТОВ, продати свою частку іншим учасникам, третім особам або навіть самому товариству. Яких правил при цьому необхідно дотримуватися? Як зазначені операції відображають в обліку? Як оподатковують доходи учасників (юридичних і фізичних осіб)? Наш сьогоднішній спецвипуск дасть відповіді на ці та багато інших запитань, що можуть у вас виникнути під час здійснення операцій зі статутним капіталом ТОВ. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталя Білова, Наталія Дзюба, Наталія Чернишова.
  • Статутний капітал ТОВ. 1. Формування статутного капіталу: організаційні моменти Як людина не може обходитися без повітря, так жодне господарське товариство не може існувати без статутного капіталу. Стосується це і товариств з обмеженою відповідальністю (далі — ТОВ). Капітал таких товариств формується із вкладів їх учасників. Про організаційний бік цієї процедури розповімо просто зараз.
  • Статутний капітал ТОВ. 2. Облік внесків від резидентів Податковий і бухгалтерський облік внесків до статутного капіталу залежить від різних факторів: статусу засновника (суб’єкт господарювання чи звичайний громадянин), системи оподаткування, на якій перебувають засновник і ТОВ (єдиноподатник чи загальносистемник), виду внеску (грошові кошти, товарно-матеріальні цінності (далі — ТМЦ), основні засоби, майнові права тощо). У цьому розділі спецвипуску ви дізнаєтеся про всі ці важливі аспекти обліку.
  • Статутний капітал ТОВ. 3. Інвалютні внески Як свідчить ст. 2 Закону № 93, іноземні інвестиції можуть здійснюватися, зокрема, шляхом внесення нерезидентом до статутного капіталу резидента іноземної валюти, а також майна і майнових прав. Причому вносити до статутного капіталу підприємства-резидента можна тільки ту інвалюту, що належить до 1 групи вільно конвертованої валюти за Класифікатором іноземних валют. Про інші нюанси організації інвалютного внеску та відображення його в обліку розповість цей розділ спецвипуску.
  • Статутний капітал ТОВ. 4. Збільшення статутного капіталу Статутний капітал не є недоторканною та незмінною величиною. Якщо на те є економічно обґрунтована необхідність, його можна збільшити. Але тільки після внесення всіма учасниками своїх внесків у повному розмірі (ч. 2 ст. 16 Закону про госптовариства, ч. 6 ст. 144 ЦКУ).
  • Статутний капітал ТОВ. 5. Зменшення статутного капіталу У ТОВ, що зареєструвало статутний капітал, може виникнути ситуація, коли за добровільним бажанням або за велінням закону йому потрібно зменшити розмір такого капіталу. Як це зробити? Як відобразити такі операції в обліку? Які податкові наслідки їх здійснення? Про все це йтиметься далі.
  • Статутний капітал ТОВ. 6. Вихід учасника з товариства: юридичні аспекти Вихід учасника з ТОВ з тих чи інших причин — не таке вже рідкісне явище в житті суб’єктів господарювання. Щоб цей процес пройшов гладко, і учасник, і товариство повинні дотримуватися встановлених правил оформлення такої операції та порядку розрахунків. Про ці правила ми з вами, шановні колеги, зараз детально й поговоримо.
  • Статутний капітал ТОВ. 7. Облік операцій по виходу учасника з ТОВ Про те, як юридично оформити вихід учасника з товариства, ви вже дізналися (див. с. 52). Тепер час з’ясувати, як таку операцію відображають в обліку сторін. Цим ми з вами зараз і займемося.
  • Статутний капітал ТОВ. 8. Продаж учасником частки у статутному капіталі З попередніх розділів спецвипуску ви дізналися про те, як учасник може вийти з ТОВ. Але це не єдиний спосіб сказати «прощавай» товариству. Ще один варіант — продати свою частку у статутному капіталі. Кому можна запропонувати її купити? Яких правил при цьому потрібно дотримуватися? Які організаційні та облікові моменти супроводжують таку операцію? Про це зараз і поговоримо.
  • Статутний капітал ТОВ. 9. Особливості оподаткування доходів учасників-фізосіб Фізична особа — учасник ТОВ може розпорядитися своєю часткою у статутному капіталі на власний розсуд, зокрема, продати або подарувати її іншому учаснику, третій особі або самому товариству. Крім того, учасник має право вийти з ТОВ і отримати вартість частини майна, пропорційної його частці у статутному капіталі підприємства. Давайте розберемося, хто у такому разі відповідає за оподаткування отриманих учасником-фізособою доходів. Допоможе нам у цьому розд. IV ПКУ.
  • Статутний капітал ТОВ. 10. Викуп часток у власному статутному капіталі Засновник вирішив залишити ТОВ і запропонував викупити свою частку самому товариству? Що ж, це його право. Але як реагувати товариству на таку несподівану пропозицію? Як правильно оформити покупку? Як визначити її ціну? У який момент частка стає власністю товариства? Що робити з нею далі? Як придбання відобразити в обліку? Давайте, дорогі друзі, разом знайдемо відповіді на всі ці важливі запитання.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі