Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався липень

Новий звіт з ЄСВ

Незважаючи на революційні зміни в порядку справляння ЄСВ (згадайте запровадження єдиної ставки в розмірі 22 % і скасування утримань ЄСВ із заробітної плати), Мінфін не перезатвердив звітну форму одразу на початку року. У результаті аж до червня роботодавці змушені були звітувати по-старому.

Але вже починаючи з червня слід було вперше відзвітувати за новою формою. Ви не знали про це, тому що пропустили цей тематичний номер? Шкода, шкода... ☹

Тоді швидше беріться за нього, щоб гарненько підготуватися до подання контролерам нової ЄСВ-звітності хоча б за липень! Добре, що на це ще є час.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 53

Торгівля алкоголем і тютюном

Одним із способів контролю держави над комерційною сферою є обов’язкове ліцензування певних видів підприємницької діяльності. В основному це ті види діяльності, порушення при проведенні яких можуть завдати значної шкоди економічним і соціальним інтересам держави чи окремих споживачів. Торгівля алкоголем і тютюном теж у «групі ризику», а тому продавати такі товари можна тільки за наявності ліцензії.

Коли потрібна «алко-тютюнова» ліцензія, скільки вона коштує і як її отримати, скільки потрібно ліцензій за наявності декількох торговельних точок тощо — це тільки мала дещиця питань, висвітлених у тематичному номері.

Крім того, у ньому ви можете дізнатися про особливості роздрібної торгівлі алкоголем і тютюном та про порядок справляння «роздрібного» акцизу, про правила подання роздрібної «алко-тютюнової» звітності, про особливості продажу пива та електронних сигарет і багато чого іншого.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 54

Піврічна декларація з податку на прибуток

Ось-ось у «прибутківців» закінчиться чергова звітна кампанія. За загальним правилом, встигнути з поданням декларації за півріччя потрібно не пізніше 9 серпня. Та чи варто квапитися з цим саме вам? Не виключено, що ви — річний платник податку на прибуток, а отже, вам можна ще мінімум півроку нічого не робити. ☺

Ви вже розібралися з цим? Якщо ні, тоді не відкладайте читання цієї статті, бо можете і не встигнути. Щоб ослабити ваш мандраж ☺, одразу зауважимо: складати піврічну декларацію не потрібно малодохідникам, сільгоспникам (виробникам сільгосппродукції — спецрежимникам) і новачкам. А всім іншим таки доведеться прочитати цю статтю. Адже в ній викладено важливі моменти і правила складання декларації з податку на прибуток, причому з урахуванням найсвіжіших рекомендацій контролерів.

Н. Дзюба, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 55, с. 8

Золота колекція

Цей тематичний номер — особливий. Напередодні бухгалтерського свята ми вирішили зробити коротку шпаргалку з тих нагальних питань, з якими ви, шановні читачі, зверталися до нас найчастіше.

Безумовно, ми не змогли охопити неосяжне. Важко на одній-двох сторінках описати всі особливості, скажімо, заповнення податкової накладної або виправлення помилки з податку на прибуток. Але найважливіші моменти ми, впевнені, розглянули. Ну а якщо вам потрібні подробиці — читайте наші попередні статті. Про перелік посилань з кожної теми ми теж подбали. Ну й головне — не соромтеся запитувати знову і знову, коли щось не зрозуміло. Ми прийдемо вам на допомогу і у свята і в будні.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 56

Спека на роботі!

Літо...

Спека нєможлива, мухи хекають, асфальт репається...☺☺☺

Що не кажи, а у спеку бажання плідно працювати помітно знижується. Отже, знижується і продуктивність праці. А це неминуче веде до зменшення прибутку підприємства.

Що з цього випливає? Що забезпечити належні умови праці — завдання № 1 для кожного роботодавця, який, по-перше, не хоче втрачати частину свого доходу і, по-друге, не горить бажанням розбирати наслідки нещасного випадку, боронь Боже. До речі, до створення нормальних умов праці за любої погоди спонукає роботодавців і чинне законодавство. Про його вимоги щодо цього і оповідає наша стаття. А ще — про правила податкового обліку «літніх» витрат. Загалом, прочитайте — і не партеся! ☺

І. Боярчук, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 57, с. 5

Автомобіль на підприємстві

Важко собі уявити підприємство, що не мало б у своєму розпорядженні хоча б один автомобіль. А для деяких підприємств автомобільні перевезення — і взагалі основний вид їх діяльності. Отже, цей спецвипуск, упевнені, стане в нагоді для багатьох бухгалтерів.

У ньому ми розкажемо про організаційні та облікові особливості придбання і експлуатації автомобіля, а також його техобслуговування, ремонту та поліпшення. Крім того, ви дізнаєтеся, на яких підставах можна використовувати автомобіль інших осіб (фізичних та юридичних) і як відображати таке використання в обліку. Додатково на його сторінках ви знайдете все, що потрібно знати про водія на підприємстві: починаючи з того, хто ним може бути, і закінчуючи тим, хто несе відповідальність за порушення ним правил дорожнього руху.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 58

Плата за землю в АТО

На жаль, антитерористична операція (АТО) на сході України триває вже третій рік. Так чи інакше суб’єкти господарювання пристосувалися до нових обставин, перенісши свою діяльність до інших регіонів. Але в багатьох у зоні АТО залишилося те, що об’єктивно перенесенню не підлягає. Ідеться про земельні ділянки, відповідні права на які були отримані ще в мирний час.

Як бути наразі з платою за землю щодо таких ділянок? Чи можна за ними не звітувати та не платити? Поточний стан справ у «земельно-АТОшній» сфері висвітлює ця стаття.

І. Хмелевський, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 59, с. 20

Замінники ПН

За загальними правилами податковий кредит з ПДВ у покупця підтверджується податковою накладною, отриманою від продавця і зареєстрованою в ЄРПН. Разом з тим підставою для нарахування сум ПДВ, що належать до складу ПК, без отримання ПН можуть бути й інші документи. Перелік їх обмежений. Це:

а) транспортний квиток, готельний рахунок або рахунок за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку,

б) касові чеки.

Проте перелік питань, пов’язаних із застосуванням таких замінників ПН, — неосяжний. Відповіді на головні з них шукайте в цьому тематичному номері.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 60

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі