Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався лютий

ЗЕД-пеня: правила нарахування та сплати

Ви поставили продукцію, а ваш покупець своєчасно не оплатив її? Чи, може, ви перерахували передоплату, а постачальник не квапиться з постачанням товару? Подібні ситуації в житті підприємства, на жаль, не рідкість. І якщо порушення умов договору вітчизняними контрагентами загрожує вам втраченими нервами та виручкою (передоплатою), то «зв’язок» з недбалим іноземним партнером може обернутися, крім усього іншого, значними штрафними санкціями. Ідеться про пеню за порушення строків розрахунків у ЗЕД.

Які підстави для її нарахування? Хто нараховує ЗЕД-пеню і в які строки її потрібно сплатити до бюджету? Чи існують строки давності для нарахування пені? На ці та інші запитання ви знайдете вичерпні відповіді в цій статті.

А. Свіріденко, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 9, с. 25

Земля та нерухомість: податки

Уже з назви можна зрозуміти, що цей тематичний номер містить два блоки статей про такі майнові податки, як плата за землю і податок на нерухоме майно.

Перший податок, як-то кажуть, «з бородою» — історія його справляння сягає корінням ще в докодексні часи. Другий — практично малюк, трьох рочків від народження. Але і до того, і до іншого інтерес наших читачів пробуджується завжди на початку року. Чому? Фахівці дадуть відповідь сходу: тому що досить відзвітувати з обох цих податків до 20 лютого — і в більшості випадків до кінця року нічого робити не доведеться. Ну хіба що сплачувати їх.

Погодьтеся, був сенс потрудитися і прочитати запропонований вашій увазі тематичний номер. Упевнені, що ваш інтерес до цієї теми ми задовольнили повністю. Можете спокійно спочивати на лаврах.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 10

Звіт з ЄСВ

З 1 січня 2016 року змінилися правила гри з ЄСВ. Установлено єдину ставку ЄСВ у частині нарахувань — 22 %. Тепер вона не залежить від класу профризику виробництва та «бюджетності» платника ЄСВ. Скасовано утримання ЄСВ з бази його справляння. Збільшено максимальну базу справляння ЄСВ.

Звичайно, що такі новації вимагали термінового внесення змін до чинного Звіту з ЄСВ або його «перезатвердження» у новій формі. Проте нічого цього зроблено не було. За січень 2016 року роботодавці формували Звіт з ЄСВ у старій формі. Швидше за все, така сама доля чекає і на Звіт за лютий 2016 року.

Заповнити Звіт з ЄСВ за лютий, якщо не буде затверджено його нову форму, і перевірити правильність заповнен­ня такого Звіту за січень 2016 року вам допоможе наша стаття.

Л. Ушакова, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 11, с. 17

Звіт про інвалідів

У статті розглянуто питання щодо порядку заповнення та подання до Фонду соціального захисту інвалідів Звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів. Такий Звіт зобов’язані подавати роботодавці, у яких показник середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу за рік склав 8 і більше осіб.

За 2015 рік ми рекомендували подавати цей Звіт до відділення Фонду не пізніше 29 лютого 2016 року. Майте на увазі: за неподання Звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів на посадову особу підприємства, яка зобов’язана подавати такий Звіт, може бути накладено адмінштраф у розмірі від 170 грн. до 340 грн.

Л. Ушакова, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 11, с. 19

Податкова соціальна пільга

Тематичний номер присвячений особливостям надання працівникам податкової соціальної пільги (ПСП) у 2016 році.

ПСП — це сума, на яку може бути зменшено загальний місячний оподатковуваний дохід працівника, отриманий від одного роботодавця у вигляді заробітної плати.

Перелік категорій працівників, які мають право на ПСП, наведено в  пп. 169.1.1 — 169.1.4 ПКУ. Залежно від категорії, до якої він належить, працівник може претендувати на пільгу у звичайному (689,00 грн.), підвищеному (1033,50 грн.) або максимальному (1378,00 грн.) розмірі.

Це якщо стисло. А якщо хочете детально і з прикладами — читайте тематичний номер.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 12

Нова декларація з ПДВ за січень

2016 рік платники ПДВ починають з нової звітності. Мінфін вкотре оновив форму декларації з ПДВ і порядок її заповнення. Ще б пак! Адже цього невідкладно вимагали масштабні минулорічні зміни законодавства (липневий перехід на спецрахунки і зміни у сільгосппідприємств).

Ця стаття — перше ваше знайомство з новою ПДВ-декларацією і тонкощами її складання за січень. Якщо говорити про неї «в цілому», то ПДВ-звітність нарешті спростили. Уже з першого погляду декларація виглядає полегшеною: у ній стало менше рядків, виключено розділ IV, що віджив своє. Істотно полегшили й додатки Д5 і Д1 — вони стали набагато простіше. Щоправда, не обійшлося й без сюрпризу: додався трудомісткий Д2 — для тих, хто декларує перехідний «мінус».

Решта штрихів до портрета нової ПДВ-декларації — у статті.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 13, с. 7

Енциклопедія бухобліку (частина 3)

У цьому спецвипуску із серії «Енциклопедія бухобліку» ми підготували для вас цілий калейдоскоп різноманітних господарських ситуацій, серед яких, поза сумнівом, кожен знайде щось корисне для себе.

Перше місце в ньому відведено обліку грошових коштів. Як обліковувати надходження та вибуття готівки і безготівкових грошей? Які нюанси обліку іноземної валюти? Як відображати грошові кошти в дорозі? Тут ви отримаєте відповіді на всі ці запитання.

Особливу увагу приділено обліку доходів і витрат, а також результатів вашої господарської діяльності, що визначаються на їх підставі. У тому числі ви зможете дізнатися про відображення доходів і витрат майбутніх періодів.

Крім того, у цьому номері розглянуто порядок обліку різних видів розрахунків: з постачальниками та підрядниками, з покупцями та замовниками, з працівниками підприємства, за претензіями, за кредитами і депозитами, за податками та зборами тощо. Усю інформацію викладено в доступній формі і забезпечено практичними прикладами.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 14

Експорт-імпорт

В умовах нестабільної економічної ситуації на внутрішньому ринку України все більше підприємств прагнуть переорієнтуватися на зовнішній ринок. Тому питання про відображення в обліку експортних операцій стає все більш актуальним. Порядку відображення експорту в бухгалтерському і «податковоприбутковому» обліку присвячено першу статтю цього тематичного номера. «Експорт і ПДВ», «Експорт і єдиний податок» — не менш важливі теми для справжнього бухгалтера-професіонала. Разом вони дають вам цілісну «експортну» картину.

Але як неможливо, кажучи про Інь, промовчати про Янь, так само важко, розповідаючи про експорт, не пригадати про імпорт. Адже незважаючи на постійне зростання валютного курсу, імпортні операції, як і раніше, «у тренді». А отже, суб’єктам господарювання, як тим, що вже здійснюють, так і тим, які тільки планують «імпортну» діяльність, без сумніву, потрібно знати, як правильно відобразити результати такої діяльності в обліку і які податкові наслідки їх чекають. Про це — другий блок «зовнішньоекономічного» тематичного випуску.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 16

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі