Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався жовтень

Повідомлення про прийняття на роботу: а що думають суди?

Приймаєте працівника на роботу за трудовим договором? Видайте наказ і подайте податківцям Повідомлення про прийняття на роботу. Тільки після цього працівник може бути допущений до роботи.

Не подали або несвоєчасно подали Повідомлення? Чого чекати? На думку Держпраці, допуск працівника до роботи до подання Повідомлення про прийняття на роботу дорівнює фактичному допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору! Отже, за таке порушення загрожують фінсанкції та адмінштраф.

А що з цього приводу думають суди? Відповідь на це запитання — в нашій статті.

Л. Ушакова, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 79, с. 9

Тимчасово «не потрібні» ОЗ: як облікувати

У житті підприємства часто виникають ситуації, коли використання деяких об’єктів основних засобів стає тимчасово недоцільним. Ідеться про ті активи, які повністю придатні до експлуатації, але не використовуються з якихось суб’єктивних причин (наприклад, падіння обсягу продажів, припинення виробництва тощо). Їх експлуатацію припиняють, приводять до стану, придатного для зберігання, та чекають «кращих часів».

Як оформити таку тимчасову «бездіяльність»? Як правильно обліковувати тимчасово «не потрібні» основні засоби? Чи можна продовжувати амортизувати їх вартість? «Куди підуть» витрати на демонтаж і зберігання? Як усі ці операції відобразяться на оподаткуванні підприємства? Відповіді на всі перелічені запитання ви знайдете в цій статті.

О. Ольховик, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 79, с. 28

Фінансування підприємства

Ні для кого не секрет, що в Україні — затяжна економічна криза. І тих, кого вона не торкнулася, з кожним днем стає все менше. Тому все більше й більше підприємств вимушені шукати додаткові джерела фінансування.

Ви теж замислюєтеся над тим, як краще залучити грошові кошти? Тоді цей номер — вам у поміч. У ньому ми детально розповіли про оформлення, облік та податковий вплив операцій з отримання найбільш розповсюджених видів фінансування — таких як внесок до статутного капіталу, кредит і кредиторська заборгованість. А також проаналізували переваги та недоліки кожного з них (вони для вашої зручності згруповані в таблиці в кінці номера!).

Упевнені, що кожен, хто прочитав, обов’язково почерпне для себе чимало корисної інформації!

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 80

Супутня продукція: облік та оподаткування

Нерідко у процесі виробництва підприємство, крім основної продукції та відходів, «бонусом» отримує так звану супутню продукцію. Частка такої продукції в загальному обсязі виробництва, як правило, невелика, проте за якістю вона відповідає стандартам, а отже може бути реалізована без додаткової переробки.

Хочете знати про супутню продукцію більше? Читайте нашу статтю. З неї ви дізнаєтеся про те, як оцінити вартість такої продукції, а також документально оформити її надходження та відпуск покупцям або у виробництво. Ну і, звичайно ж, не залишаться осторонь нюанси відображення операцій із супутньою продукцією в бухгалтерському та податковому обліку.

А. Свіріденко «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 81, с. 16

Акцизна накладна

У наших статтях цього тематичного номера ви знайдете відповіді на загальні запитання і дізнаєтеся нюанси, пов’язані з оформленням та реєстрацією акцизних накладних в єдиному електронному реєстрі. Там же ви знайдете і всі необхідні нормативи, пов’язані зі зверненням акцизних накладних і функціонуванням системи електронного адміністрування реалізації пального.

Крім того, у цьому випуску є коментар до податкової консультації, що проливає світло в питаннях визначення бази обкладення «лівопальним» акцизом і долі «перехідних» акцизних накладних.

Для зручності читачів у номері також наведено «шпаргалку» щодо заповнення акцизних накладних.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 82

Декларація з податку на прибуток за 3 квартали: що новенького?

Осінь. У квартальників на носі черговий звітний період з податку на прибуток — 3 квартали. Податківці рекомендують відзвітувати за нього за допомогою оновленої форми декларації. Чому? Оскільки вона пристосована до останніх змін законодавства і, зокрема, дозволяє:

— розрахувати разовий аванс у розмірі 2/9 (у ряд. 26 декларації);

— коректно провести зменшення податку в додатку ЗП (його виклали в новій редакції та доукомплектували потрібними рядками для: закордонних податків, дивідендних авансів, разового авансу в 2/9).

Урахуйте, що подати декларацію за 3 квартали потрібно не пізніше 9 листопада, а сплатити за нею: податок за 3 квартали — не пізніше 18 листопада, а разовий аванс у розмірі 2/9 — до 31 грудня 2016 року. Решта подробиць — у статті.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 83, с. 5

Службові відрядження

«Відрядні» питання завжди користуються популярністю серед наших читачів. І ми не стали їх обминати.

Із спецвипуску ви дізнаєтеся про правила відряджання, передбачені чинним законодавством, гарантії, установлені для відряджених працівників, та обов’язки, що на них накладаються. Також ми нагадаємо, які витрати, понесені у відрядженні, можна компенсувати та які документи при цьому повинен надати ваш співробітник. Крім того, поговоримо про податковий і бухгалтерський облік витрат на відрядження. А ще розглянемо особливості застосування платіжних карток у службовій поїздці.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 84

Повертаємо переплати з бюджету

У статті розглянуто механізм повернення помилково і надміру сплачених грошових зобов’язань із бюджету. Стаття пропонує алгоритм дій платника у випадку, коли йому потрібно повертати з бюджету свої переплати, а також дає відповіді на ті запитання, які можуть виникати у платника у процесі такого повернення.

Окрім того, стаття аналізує особливості повернення певних платежів (зокрема, авансових внесків з податку на прибуток), а також дає уявлення про сучасні реалії, з якими стикаються платники при поверненні своїх переплат.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 85, с. 10

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі