№84

Податки та бухгалтерський облік, жовтень, 2016/№ 84 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Відрядження: ази (ч. 1) Завдяки сучасним засобам зв’язку більшість запитань у наш час можна вирішити не виходячи з офісу. Але далеко не всі. Тому, як і раніше, у підприємств періодично виникає необхідність направляти своїх співробітників до інших населених пунктів для виконання службових доручень. Це може бути проведення переговорів, пошук нових контрагентів, закупівля товарів та їх супровід, участь у виставках, симпозіумах та інших заходах за профілем діяльності підприємства. Запитання, пов’язані з направленням працівників у відрядження в межах України та за кордон, завжди популярні серед наших читачів. Тому присвятимо сьогоднішній спецвипуск цій популярній темі. Ви дізнаєтеся про правила відряджання, передбачені чинним законодавством, гарантії, встановлені для відряджених працівників, та обов’язки, що на них накладаються. Також ми нагадаємо, які витрати, понесені у відрядженні, можна компенсувати та які документи при цьому повинен надати ваш співробітник. Крім того, поговоримо про податковий і бухгалтерський облік витрат на відрядження. А ще розглянемо особливості застосування платіжних карток у службовій поїздці. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Алла Свіріденко та Наталія Чернишова.
  • Відрядження: ази (ч. 2)
  • Гарантії відрядженим працівникам Чинне законодавство, зокрема ст. 121 КЗпП, передбачає, що роботодавець зобов’язаний надати працівнику, який відряджається, певні гарантії. На що ж може розраховувати особа, яка відбуває у відрядження?
  • Компенсуємо витрати на відрядження З чим асоціюється у бухгалтера термін «відрядження»? Ну звичайно ж, з необхідністю правильно облікувати та компенсувати відрядженому працівнику всі понесені ним витрати. Тому, розібравшись з «загальновідряджальними» питаннями, перейдемо до головного: розповімо про те, які витрати на відрядження можна компенсувати працівнику, а які — залишаться на його «совісті». Крім того, ви дізнаєтеся, які документи працівник повинен привезти з відрядження, щоб підтвердити свої витрати. Тож розпочнемо.
  • Особливості компенсації витрат на закордонне відрядження Особливості відряджання працівників за кордон госпрозрахункові підприємства прописують у тому самому внутрішньому локальному акті, що й правила внутрішньоукраїнських відряджень, наприклад у Положенні про службові відрядження (див. с. 3). При складанні «закордонного» розділу цього документа керуйтеся ПКУ, КЗпП та іншими актами трудового законодавства. Окремі нюанси можна «підгледіти» в Інструкції № 59. Що ж до «бюджетників», то для них і в цьому випадку головні документи — ті самі КЗпП, Інструкція № 59 і постанова № 98.
  • Податковий та бухгалтерський облік витрат на відрядження Коли основні організаційні питання, пов’язані з відрядженнями працівників, розглянуто, настав час поринути в податково-бухгалтерський вир відряджальних процесів. Так, у цьому розділі спецвипуску ви дізнаєтеся, як витрати на відрядження в межах України та за її кордон відображати в податковому та бухгалтерському обліку.
  • Використання платіжних карток у відрядженнях Як ми вже зазначали раніше, підприємство, що направляє свого працівника у відрядження, зобов’язане забезпечити його грошовими коштами — авансом. При цьому все більш популярним стає не «готівкове озброєння» працівника, а видача авансу в безготівковій формі шляхом перерахування на відповідний рахунок для використання із застосуванням платіжних карток. Про організаційні та облікові особливості безготівкового авансування зараз і поговоримо.
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі