Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався листопад

Блокування податкових накладних

Процес блокування ПН запущений і йде повним ходом. Незважаючи на те, що він спрямований на запобігання ПДВ-махінаціям, у його жорна частенько потрапляють сумлінні платники податків. Тому блокувальні правила продовжують удосконалювати. Та краще, як відомо, ворог хорошого. Ось і стогне від таких удосконалень ледве не весь середній та малий бізнес...

Цей тематичний номер не лише розповідає, яким є загальний механізм блокування ПН/РК сьогодні, але і містить практичні рекомендації щодо оскарження незаконних дій податківців. З нього ви дізнаєтеся, в якому порядку скаржитися і скільки це вам буде коштувати. Є тут і відповіді на інші запитання. Наприклад, коли в декларації ставити ПЗ, якщо ПН заблокована? Чи ось ще: в якому періоді покупець має право розраховувати на податковий кредит за розблокованою ПН?

Погортайте цей номер — напевно ви знайдете в ньому відповідь і на своє запитання.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 88

Євробухоблік: яким він буде?

Зміни до Закону про бухоблік, про які розповідає ця стаття, спрямовані, в першу чергу, на приведення його норм у відповідність із законодавством Євросоюзу та удосконалення порядку застосування МСФЗ. Що це означає на практиці?

По-перше, в Законі про бухоблік з’явилася своя власна градація підприємств на мікро-, малі, середні та великі для цілей бухобліку і фінзвітності.

По-друге, великі підприємства будуть зобов’язані складати свою фінзвітність відповідно до МСФЗ, оскільки відносяться до підприємств, що становлять громадський інтерес.

По-третє, з наступного року з’явиться можливість подавати уточнену фінзвітність, зокрема, за результатами проведення аудиторської перевірки і для виправлення самостійно виявлених помилок.

Зрозуміло, на цьому бухновації не закінчуються. Про решту — читайте в самій статті.

Т. Войтенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 89, с. 4

Благодійність

Через важку економічну ситуацію у країні, а також у зв’язку з трагічними подіями на сході України попит на благодійність сьогодні як ніколи високий. Мільйони переселенців, тисячі постраждалих і звичайні громадяни, що опинилися у важкій життєвій ситуації, потребують підтримки не лише з боку держави, але і з боку всіх, хто не байдужий до чужої біди.

Цей тематичний номер стане в нагоді як діючим, так і потенційним благодійникам. У ньому розповідається про те, що ж таке благодійність, якими документами оформити пожертву благодійному фонду, як відобразити її в бухгалтерському і податкоприбутковому обліку, які ПДВ-наслідки надання благодійної допомоги та багато іншого.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 90

Розраховуємося КПК: що варто врахувати?

Платіжні картки увійшли до нашого життя, як мовиться, усерйоз і надовго.

Згадайте! Зовсім нещодавно бухгалтерів цікавило, як відобразити в обліку видачу працівникові підзвітної готівки і як правильно йому відзвітувати про свої готівкові витрати. А сьогодні все частіше можна почути запитання про те, як оформити і облікувати покупки, оплачені за допомогою корпоративної платіжної картки (КПК) або картки «Ключ до рахунку».

Хочете йти в ногу з часом? Тоді пропонуємо вашій увазі практичний посібник з обліку операцій з використанням КПК. Якщо ви і після цього не перейдете на безпечні безготівкові розрахунки, то нарікайте самі на себе і не кажіть потім, що ми вас не попереджали! ☺

А. Свіріденко, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 91, с. 7

Складаємо розрахунок коригування

Іноді відкоригувати податкові зобов’язання з ПДВ без допомоги розрахунку коригування (РК) просто не вийде. До того ж РК є незамінним інструментом для виправлення помилок у ПН.

Отже, на сьогодні РК має два призначення:

(1) коригування податкових зобов’язань з ПДВ згідно з вимогами ПКУ і

(2) виправлення помилок у податковій накладній.

Насправді за цим скромним переліком приховується безліч ситуацій, у яких без РК не обійтися. Тільки за першим пунктом це і повернення товарів/передоплат, і зміна ціни, і залік передоплат у рахунок майбутніх постачань, і коригування номенклатури. А є ще й другий пункт, який істотно розширює призначення РК.

Як заповнити і зареєструвати РК у кожній з таких ситуацій, читайте в цьому тематичному номері.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 92

Основні засоби

Основні засоби— «добрі та вірні друзі» кожного підприємства. Без їх участі будь-яка господарська діяльність навряд чи можлива. Вони й у виробництві підсоблять, і при збуті допоможуть, і для адміндіяльності будуть корисні. Отже, без них ніяк не можна.

Але де є активи, там є і їх облік. А бухгалтерський і податковий облік основних засобів містить чимало нюансів. Розібратися в них допоможе вам цей спецвипуск.

У ньому розглядаються податкова і бухгалтерська природа основних засобів, їх класифікація. Розповідається, як правильно обліковувати надходження таких активів, їх амортизацію і подальше вибуття. Своя порція потрібної інформації є в ньому і для тих, хто здійснює переоцінку, поліпшення і ремонти основних засобів.

Не залишилися без нашої уваги і юрособи-єдиноподатники. Особливості обліку основних засобів такими підприємствами також розкриті в цьому номері.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 94

Помилкові ПН: теорія і практика

Бухгалтерське життя багате на щоденні сюрпризи. І усе б нічого, якби ці сюрпризи були в законодавчому руслі. Останні вимоги від місцевих податківців щодо помилкових ПН виглядають майже цинічним оксюмороном. Причому проблема, схоже, набула такого масштабу, що виникла необхідність повернутися до неї ще раз.

Питання, чи треба відображати в декларації з ПДВ помилкові ПН, навряд чи може збити з пантелику бухгалтера. «Звісно, ні», — відповість будь-який фахівець і матиме рацію. Але тільки теоретично. На практиці все інакше. Як? Читайте в цій статті.

Д. Костюк, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 95, с. 76

Обираємо єдиний податок

Спрощена система оподаткування, обліку і звітності є особливим механізмом, який замінює сплату окремих податків і зборів на сплату єдиного податку з одночасним запровадженням спрощеного обліку і звітності. Що, власне кажучи, і пояснює її незмінну популярність серед суб’єктів господарської діяльності.

Водночас практично кожен суб’єкт господарювання, який вписувався в критерії, що дозволяють використовувати спрощенку, обов’язково запитував себе: переходити на єдиний податок чи ні?

Єдиного рецепту для усіх, зрозуміло, немає і бути не може. Бо що для одного підприємства — добре, іншому може і зовсім вийти боком... А щоб не схибити і потім не жалкувати, до переходу на спрощену систему оподаткування необхідно підходити зважено, оцінивши всі «за» і «проти».

Упевнені, цей тематичний номер допоможе вам зробити правильний вибір.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 96

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі