Теми статей
Обрати теми

Сплата податків з доходу ФОП-загальносистемника

Голенко Олександр, шеф-редактор
Загальна система оподаткування на те й «загальна», що практично все тут «на загальних підставах»... Але є й окремі подробиці.

Якщо перефразувати давню приказку, вийде: обізвався ФОП — лізь у ПКУ...

Нагадаємо, що згідно з п. 2 ч. 2 ст. 65 ГКУ ФОП теж вважається суб’єктом господарювання. А якщо говорити про оподаткування, то літера «ф» у цій абревіатурі, по-хорошому, рятує ФОП-загальносистемника тільки від сплати податку на прибуток підприємств — більшість же інших податків і зборів сплачуються ним практично нарівні з підприємствами... Отже, основними «спеціальними» темами для ФОП-загальносистемно-платника податків на сьогодні залишаються питання сплати:

— ПДФО;

— ВЗ;

— ЄСВ.

Що стосується ЄСВ — цьому присвячено окрему статтю номера на с. 29 з важливими, але не дуже хорошими новинами.

Об’єкт ПДФО

Почнемо з ПДФО. І одразу ж нагадаємо, що питання ПДФО-оподаткування доходів ФОП-загальносистемника врегульовано у ст. 177 ПКУ. Зроблено це не краще і не гірше, аніж інші питання, та з 01.01.2017 р. текст цієї статті суттєво змінено (див. с. 37).

Проте ця сама спеціальна ст. 177 ПКУ кореспондує з декількома загальними нормами ПДФОшного розд. IV ПКУ.

Згідно з абзацом четвертим п. 164.1 ПКУ:

базою оподаткування для доходів, отриманих від провадження господарської діяльності, є чистий річний оподатковуваний дохід, який визначається відповідно до п. 177.2 ПКУ

При цьому в п.п. 164.1.3 ПКУ конкретизовано, що загальний річний оподатковуваний дохід дорівнює сумі загальних місячних доходів, отриманих, зокрема, ФОП-загальносистемником від провадження господарської діяльності і визначених згідно зі ст. 177 ПКУ. Але.

У статті на с. 3 ми вже нагадали — і акцентуємо на цьому ще раз — починаючи з підсумків за 2016 рік декларацію про майновий стан і доходи всі платники ПДФО, яким це приписує ПКУ, — і ФОП-загальносистемники зокрема, — подаватимуть уже за новою формою — у редакції наказу Мінфіну від 15.09.2016 р. № 821 (ср. ). До речі, під час викладення нам потрібно буде нерідко звертатися до цієї форми, тому домовимося «за умовчанням», що йдеться саме про останню редакцію. І зауважимо, що в такій декларації ФОП-загальносистемник, по суті, узгоджує свої податкові зобов’язання як з ПДФО, так і з ВЗ.

Так-от, згідно з цією формою декларації величина саме місячних доходів ФОП-загальносистемника особливого значення не має: там розраховується величина чистого оподатковуваного доходу в цілому за рік, тобто річного (див. цитату вище та с. 12).

Зазначений п. 177.2 ПКУ встановлює: об’єктом оподаткування для ФОП-загальносистемника є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручкою у грошовій і негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, безпосередньо пов’язаними з господарською діяльністю.

Забігаючи наперед зазначимо, що величину цього об’єкта ФОП-загальносистемник розраховує спершу у спеціальній Книзі обліку доходів і витрат (Книзі ОДВ), а потім ще і в декларації (зрозуміло, що за ідеєю відповідні результати не можуть не збігатися).

Важливе запитання: чи може величина цього об’єкта вийти від’ємною? Якщо ви вже стикалися через «мінуси» з податківцями або вперше дізнаєтеся про цю проблему зі статті на с. 24, присвяченої питанням заповнення Книги ОДВ, то маєте бути в курсі того, що

фіскали всякими правдами й неправдами прагнуть запобігти появі від’ємного результуючого показника чистого доходу

Навіть за день — тим більше за місяць чи рік... Проте якщо говорити суто формально, то результати зазначених формул напевно можуть вийти від’ємними. Увага! — вийти від’ємними як у Книзі ОДВ, так і в рядку «УСЬОГО» розділу I додатка Ф2 до декларації. Інша справа, що п.п. 8 п. 2 розд. III Інструкції № 859 дозволяє переносити до відповідного рядка 10.7 декларації виключно позитивне значення результату розрахунку за формулою (величини об’єкта). Але! Це стосується тільки підсумкового результату в декларації — тобто, як правило, за календарний рік у цілому (чому «як правило», обговоримо трохи пізніше).

ФОП-загальносистемники: ветерани і новачки

Перш за все з чим треба розібратися тут і зараз — з п. 177.5 ПКУ. Але щоб це зробити правильно, ви повинні визначитися, до якої з категорій ФОП-загальносистемників належите:

а) працювали на загальній системі принаймні з минулого року і нікуди «не рипалися»;

б) зареєстровані або перейшли зі спрощенки на загальну систему в поточному році.

Дивіться: конкретно п.п. 177.5.1 ПКУ поширюється на обидві ці категорії (причому для категорії «б», мабуть, з деякими нюансами). Навпаки: п.п. 177.5.2 ПКУ встановлює певні особливості декларування тільки для категорії «б».

Сплата ПДФО

Почнемо з бувалих категорії «а».

Протягом календарного року такий платник не подає декларацій, але за підсумками кожного — 1, 2 і 3 календарного кварталу підбиває квартальний результат (саме квартальний, а не «наростаючим підсумком»!) за окремим рядком у підсумковій графі 9 Книги ОДВ «Сума чистого оподатковуваного доходу» (див. подробиці у статті на с. 24). Ось із цієї бази за ставкою 18 % ФОП-загальносистемник зобов’язаний сплатити ПДФО до бюджету за кожен відповідний дохідний квартал за такими строками: до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня ( п.п. 177.5.1 ПКУ). «Дохідний» — оскільки якщо якийсь із зазначених квартальних результатів вийшов від’ємним, то нічого платити не потрібно.

Взагалі ж, щодо підсумків саме календарного року ( п.п. 177.5.3 ПКУ), то кожен ФОП-загальносистемник, який залишається таким станом на 31 грудня (тобто як із категорії «а», так і з категорії «б»), зобов’язаний:

1) підбити підсумок отриманого чистого оподатковуваного доходу за окремим рядком за календарний рік у графі 9 Книги ОДВ;

2) заповнити декларацію з додатком Ф2, у якій вивести: (1) річну суму ПДФО; (2) суму ВЗ до сплати за рік (до цього повернемося пізніше);

3) протягом 40 днів, що настають за останнім календарним днем звітного року ( п.п. 49.18.5 ПКУ), подати декларацію, тобто граничний строк — 9 лютого (з правом його «перенесення» згідно з п. 49.20 ПКУ на найближчий наступний операційний/банківський день, якщо ця дата припала на вихідний чи святковий день);

4) протягом 10 днів, що настають за останнім днем граничного строку подання декларації ( п. 57.1 ПКУ), сплатити ПДФО і ВЗ до бюджету, тобто цей граничний строк (формально!) — 19 лютого (і він не «переноситься», якщо припадає на вихідний або святковий день, тому в поточному 2017 році сплату треба здійснити заздалегідь: не пізніше 17.02.2017 р.);

5) щодо ЄСВ — див. статтю на с. 29.

Стосовно п. 2 зауважимо, що зважаючи на вже відому вам специфіку заповнення додатка Ф2 до декларації (див. статтю на с. 3), яка полягає в тому, що в ньому

підприємницькі доходи і витрати (а також показники чистого доходу) потрібно групувати за рядками в розрізі кодів КВЕД,

— підсумкова сума чистого оподатковуваного доходу за рік, отримана у Книзі ОДВ, по суті, має тільки контрольну функцію: зрозуміло, вона має дорівнювати показнику «УСЬОГО» розділу I додатка Ф2 і показнику рядка 10.7 у графі 3 розділу II декларації.

А в чому полягає специфіка ФОП — загальносистемних новачків, тобто тих, що належать до категорії «б»? Дивіться: згідно з п.п. 177.5.2 ПКУ відповідний ФОП-загальносистемник категорії «б» зобов’язаний подати свою першу декларацію в такому статусі — увага! — за той календарний квартал, протягом якого він був зареєстрований або з початку якого перейшов зі спрощенки. Така квартальна декларація (зрозуміло, з додатком Ф2) заповнюється на підставі Книги ОДВ загалом аналогічно річній (причому, якщо йдеться саме про зареєстрованого ФОПа, — із зазначенням інформації про майновий стан і доходи станом на дату такої реєстрації ☹). І подається вона протягом 40 днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу (також із правом його «перенесення» згідно з п. 49.20 ПКУ). Головне — не забудьте поставити цифру, що відповідає номеру кварталу, у відповідних клітинках у «шапках» самої декларації та додатка Ф2.

Хоча такий платіж, по суті, виглядає як авансовий, останнє речення п.п. 177.5.2 ПКУ в принципі дозволяє здійснити його не як «звичайний» авансовий платіж — до 20-го числа першого календарного місяця наступного кварталу, а як платіж ПДФО на підставі декларації, тобто за строком, зазначеним у п. 4 вище. Хоча у 104.07 БЗ податківці прямо прив’язують 10-денний строк згідно з п. 57.1 ПКУ тільки до річної декларації. Але за нашою інформацією, вимагають сплати ПДФО згідно з «першою декларацією новачка» в «авансові» строки, тобто до 20-го числа першого календарного місяця, що настає за «першим звітним» кварталом. Якщо не хочете почати «загальносистемствувати» й одразу ж посваритися з контролерами — прислухайтеся...

Зверніть увагу: якщо ви стали ФОП-загальносистемником протягом першого півріччя, то більше квартальні декларації не подаєте, а зобов’язані будете подати тільки річну. Але! За всіма наступними після стартового кварталами ви зобов’язані робити авансові платежі з ПДФО нарівні з бувалими (з категорії «а»), тобто на загальних підставах, а саме — за даними Книги ОДВ. І так само — тобто теж на загальних підставах — зобов’язані будете подати річну декларацію і т. д. так само згідно з пунктами 1 — 5 (див. вище).

Зазначимо дві цікаві подробиці.

Перша: якщо ФОП потрапив до категорії «б» уже в 4 кварталі року, то його по суті квартальна декларація прирівнюється до річної, тобто це означає, що вона складається та «оплачується» за правилами останньої — див. 104.09 БЗ.

Друга: якщо, скажімо, у першому півріччі ФОП працював на загальній системі, а з початку другого перейшов на спрощенку, то в 104.09 БЗ податківці чомусь взагалі не згадують про сплату авансового платежу з ПДФО за 2 квартал, а погоджуються зачекати: по-перше — з поданням декларації аж за підсумками календарного року, а по-друге — зі сплатою за такою декларацією за строком п. 4 (див. вище).

До речі, що стосується сплати до бюджету ФОП-загальносистемником ПДФО, то в 104.13 БЗ податківці погрожують йому штрафом за несвоєчасну сплату — увага! — «самостійно визначеного зобов’язання» з ПДФО. Очевидно, що під це лукаве визначення вони мали намір підвести й ті суми ПДФО, що підлягають сплаті на підставі даних Книги ОДВ, тобто — авансові платежі. Але дивіться. При цьому вони посилаються на штрафи, установлені в п. 126.1 ПКУ, і пеню згідно з п. 129.1 ПКУ, — і те і інше за прострочення сплати, але в цих нормах ПКУ йдеться ні про яке таке «самостійно визначене зобов’язання», а саме про «узгоджену суму грошового зобов’язання»! Узгоджену де? — У декларації! Тому згідно із законом ці покарання можуть бути застосовані тільки за прострочення сплати сум ПДФО, зазначених як податкове зобов’язання в поданій декларації ФОП-загальносистемником.

Зрозуміло, це — не заклик до відмови від сплати авансових внесків. Просто — «істина дорожча»... ☺

Сплата ВЗ

Насамкінець повернемося до сплати ФОП-загальносистемниками військового збору (ВЗ).

Нагадаємо, що останній установлений в п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ у розмірі 1,5 % від того самого об’єкта, що і для ПДФО («того самого» — принаймні з точки зору підприємницьких оподатковуваних доходів ФОП-загальносистемника). До речі, усі подробиці про ВЗ ви можете почерпнути в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 97, с. 18.

Зверніть увагу, що на відміну від зазначеного вище щодо сплати ПДФО, цей ВЗ, який обговорюється тут,

потрібно сплачувати тільки один раз на рік — за його підсумками — зрозуміло, згідно з річною декларацією

Цей висновок випливає з таких міркувань:

(1) в «авансовому» п.п. 177.5.1 ПКУ чорним по білому написано — «авансові платежі з ПДФО», а ВЗ не згадується;

(2) у п.п. 2 п. 3 розд. IV Інструкції № 859 так само однозначно приписано зазначати в рядку 2.1 розділу II додатка Ф2 до декларації суму ВЗ, що підлягає сплаті саме «за результатами звітного (податкового) року»;

(3) сам цей рядок 2.1 — єдиний у «військовозбірному» підрозділі 2 розділу II додатка Ф2 до декларації. На відміну від цього — структура «ПДФОшного» підрозділу 1 цього самого розділу II явно передбачає залік сплачених авансових платежів з ПДФО при розрахунку річного податкового зобов’язання за цим податком. Тому зрозуміло: щодо ВЗ подібного заліку не передбачається, а отже, не передбачається сама сплата ВЗ інакше, ніж за підсумками календарного року;

(4) нарешті, у розділі 132.02 БЗ податківці прямо говорять, що ФОП-загальносистемники: по-перше, сплачують ВЗ за результатами звітного податкового року; по-друге — відображають цю суму в річній декларації; по-третє — здійснюють таку сплату в ті самі строки, що і сплату (доплату) річного ПДФО — див. п. 4 вище.

Тому тут усе зрозуміло. ☺

висновки

  • Базою оподаткування для доходів, отриманих ФОП-загальносистемником від провадження підприємницької діяльності, є чистий річний оподатковуваний дохід, що визначається згідно з п. 177.2 ПКУ.
  • Декларування ПДФО має свої особливості для двох категорій ФОП-загальносистемників: (1) які працюють на цій системі принаймні з минулого року і (2) зареєстровані протягом поточного календарного року або такі, що перейшли з початку будь-якого кварталу поточного року на загальну систему оподаткування зі спрощеної.
  • Авансовий платіж з ПДФО називається так не в тому сенсі, що сплачується за майбутній квартал, а в тому, що НЕ авансовим, а так би мовити «справжнім» платежем ПДФО вважається платіж за підсумками календарного року.
  • ФОП-загальносистемники сплачують ВЗ за результатами звітного податкового року на підставі річної декларації і одночасно зі сплатою (доплатою) річного ПДФО.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі