Теми статей
Обрати теми

Новинки щодо виправлення ПДВ

Адамович Наталія, податковий експерт
Щоб виправити помилки, допущені при складанні ПДВ-декларації, потрібно подати уточнюючий розрахунок до помилкової декларації. У цій статті не тільки ознайомимося з новими можливостями виправлення помилок в УР, а й розглянемо нові правила розрахунку з бюджетом за УР.

Після чергової редакції форм звітності з ПДВ, а також порядку їх заповнення (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 30, с. 2 — 47) у самій стратегії виправлення помилок нічого не змінилося. Як і раніше, виправити помилку в ПДВ-звітності можна тільки за допомогою УР. Оновлену форму УР для виправлення ПДВ-декларацій подають з 01.04.2017 р. (див. БЗ 101.20).

При цьому, виправляючи старі помилки, як і раніше, слід орієнтуватися на строк давності у 1095 днів.

Уточнюючий розрахунок (УР) змінили відповідно до оновленої декларації

Нумерація його рядків відповідає нумерації рядків звітної ПДВ-декларації. Це, без сумніву, зручно для тих, хто виправлятимемо «свіжі» помилки 2017 року. А от тим, хто вимушений виправляти помилки 2016 року і раніше, доведеться розбиратися з порівнянністю рядків старої ПДВ-декларації і нового УР (детальніше див. на с. 14 цього номера).

Що нового в УР?

Шапка УР. Шапку в УР (як і в самої декларації) «очистили» від відміток про тип декларації: загальної (0110) /спецдекларацій (0121-0123) /сільгоспдекларацій (0130). Тепер усі помилки (у тому числі й помилки у спецдеклараціях) виправляються спільним для всіх УР.

Щоправда, в УР з’явилося нове поле 6, яке повинні заповнювати (ставити відмітку «2» або «1» отримувачі/претенденти на отримання сільгоспдотацій (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 37, с. 4)).

Розділи I, II. ПДВ-коригування із старого ряд. 7 і додатка Д1 розподілили між декількома рядками: крім «головного» коригувального ряд. 7, ще також між «компенсуючими» ряд. 4.1, 4.2 (детальніше див. на с. 12 цього номера) і «нерезидентськими» ряд. 6 (для коригування ПЗ) і ряд. 13 (для коригування ПК).

Коригування показуємо/виправляємо в УР за новими рядками

Отже, якщо до ряд. 7 «старої» ПДВ-декларації ви випадково вписали «зайвий» РК до ПН, наприклад, на нерезидентські послуги, то, на перший погляд, логічніше «витягнути» його саме з цього рядка. Проте якщо ми зазирнемо в новий додаток Д1, в якому потрібно деталізувати уточнювані дані, то побачимо, що він переадресовує всі РК за такими операціями до ряд. 6, 13 УР.

Унаслідок скасування спецрежиму деякі рядки пропали з розділу II. У результаті трохи змістилися номери тих, що залишилися. Тому уточнення даних: старого ряд. 11.3 декларацій проводимо в ряд. 12 УР, а старого ряд. 11.4 декларації — у ряд. 13 УР.

Розділ III. УР, як і в декларації, тепер містить один рядок для зобов’язань з ПДВ — 18 (рядки 18.1 і 18.2 старої ПДВ-декларації об’єднали в один), і це слід урахувати перш за все сільгоспникам, що виправляють спецрежимні декларації (детальніше про це див. на с. 31 цього номера).

Суму самоштрафу (він, як і раніше, становить 3 % від позитивної суми з гр. 6 ряд. 18 УР, п. 50.1 ПКУ) вносимо до ряд. 18.1 УР.

З’явився новий ряд. 18.2, що заповнюється тільки в тому випадку, якщо УР:

1) передбачає зменшення податку за період, що уточнюється (тобто якщо гр. 6 ряд. 18 має від’ємне значення);

2) є залишок несплаченого податку до бюджету за період, що уточнюється (так звана «картотека» (див. `лист ДФСУ від 24.04.2017 р. № 10174/7/99-99-15-03-01-17)).

У рядку 18.2 зазначається сума з гр. 6 ряд. 18, на яку платник бажає зменшити свою «картотеку», але в межах суми залишку такої картотеки на момент подання УР (довідкове поле рядка 18.2). Детальніше про заповнення цього рядка див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 41, с. 5.

Прикінцева частина УР. У прикінцевій частині УР слід обов’язково робити відмітку про уточнюючі додатки, що подаються разом з УР (додатки вважаються невід’ємною частиною декларації/УР).

Нагадаємо, як і раніше, подають уточнюючі додатки в одному комплекті з УР у тому випадку, якщо шляхом подання УР виправляють помилки в тих рядках, до яких передбачено додатки (тобто за рядком з «додатком» заповнена графа 6 УР). У таких додатках платник податків розшифровує суму допущеної помилки.

Куди платимо за УР?

Механізм виправлення помилок прописано в абзаці четвертому п. 50.1 ПКУ і п. 1 разд. VI Порядку № 21, і, спираючись на нього, платник ПДВ, щоб виправити помилку, що призвела до недоплати ПДВ, повинен:

— подати УР до помилкової декларації;

— донараховану за УР суму недоплати з ПДВ і 3 % самоштраф сплатити до подання УР.

Нагадаємо: до 01.01.2017 р. розрахунки з бюджетом у зв’язку з поданням УР згідно з п. 50.1 ПКУ, а також сплата штрафних санкцій і пені здійснювалися платниками з поточного рахунку безпосередньо до бюджету ( п. 25 Порядку № 569).

Проте з 01.01.2017 р. згідно з новими нормами з пп. 2001.2 і 2001.6 ПКУ у разі подання УР до декларації з ПДВ розрахунки з бюджетом за УР слід проводити через електронний ПДВ-рахунок.

Єдиний випадок-виняток: розрахунки за УР до декларацій за старі періоди до 01.07.2015 р. ( пп. 2001.2 і 87.1 ПКУ). Доплату податкових зобов’язань та/або погашення податкового боргу за податковими зобов’язаннями, що виникли до цієї дати, платник повинен здійснювати, як і раніше, з поточного рахунка безпосередньо до бюджету. Тобто оминаючи електронний ПДВ-спецрахунок.

Увага! Розрахунки з бюджетом за УР передбачають не тільки доплату податку, а й сплату самоштрафу.

Тож, виправляючи помилки в деклараціях за періоди з 01.07.2015 р., проводити розрахунки з бюджетом (а це, керуючись механізмом самовиправлення, — сплатити суму донарахованого податку, а також 3 % самоштраф), платники повинні через свої ПДВ-рахунки.

Причому, щоб виконувалася умова з п. 50.1 ПКУ — «сплати до подання УР»,

платник повинен на момент подання УР забезпечити наявність на ПДВ-рахунок необхідної для розрахунку з бюджетом за УР суми

До того ж і в одній з консультацій в офіційному виданні податківців (див. «Вісник. Право знати все про податки і збори», 2017, № 13, с. 47) зазначено, що зобов’язання за уточнюючим розрахунком, самоштраф і навіть пеню, потрібно сплачувати виключно з ПДВ-рахунка.

Згідно з п. 2001.6 ПКУ, податківці, отримавши від платника УР, повинні надіслати Казначейству окремі Реєстри з даними за УР для перерахувань до бюджету. У свою чергу, Казначейство автоматично спише такі кошти з електронного ПДВ-рахунка платника.

Основний плюс розрахунків за УР через ПДВ-рахунок: (!) збільшення ліміту реєстрації через показник ∑ПопРах.

Під стать нормам ПКУ очікуються і зміни до Порядку № 569 (див. проект змін на сайті http://sfs.gov.ua у розділі /Проекти регуляторних актів /2017). Правда, поки що проект змін в Порядок № 569 передбачає, що платити через ПДВ-рахунок слід тільки донарахований в УР ПДВ, а от штрафні санкції та пеню платити, як і раніше, з поточного рахунка до бюджету.

Фактично ж ситуація така: у платників, які подали УР з донарахуванням і самоштрафом і закинули на ПДВ-рахунок обидві суми, щоб розрахуватися з бюджетом за УР, з ПДВ-рахунка списують поки що тільки суму донарахованого податку. А от самоштраф поки що з ПДВ-рахунка не йде (при перевірці грошей на електронному рахунку (подання Запиту і отримання Витягу) — зазначено, що сума самоштрафу так і залишається висіти на електронному ПДВ-рахунку, тобто залишається не списаною).

Проте, поки не налагодять Порядок № 569 (він наразі перебуває у стадії проекту, хоча по-хорошому повинен був оновитися ще до 01.04.2017 р.), слід керуватися нормами ПКУ і вести розрахунок за УР з бюджетом все ж таки через електронний ПДВ-рахунок. А як це провести податківцям, нехай самі й вирішують. Хоча в такій ситуації не виключені спори.

Тим же, хто не готовий сперечатися і хотів би прибрати всі ризики «своєчасної несплати самоштрафу» (тобто не бути спійманим податківцями на 5 % штрафі згідно з п. 120.2 ПКУ) можна порадити (!) до подання УР:

— закинути суми штрафу на ПДВ-рахунок — якщо їх не спишуть у рахунок самоштрафу, то вони стануть у нагоді як для подальших сплат податку за поточними деклараціями, а також можуть виручити ліміт* реєстрації

* Про відмінності цих показників детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 43, с. 23.

— сплатити штраф окремо з поточного рахунка прямо до бюджету, як того наразі вимагають норми п. 25 Порядку № 569.

А далі спокійно чекати, як розрулять цю ситуацію.

Те ж саме стосується і ситуації, якщо справа дійде до пені і ви вирішите розрахувати її самостійно (детальніше про пеню при самовиправленні див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 28, с. 35).

Залік переплати за УР

Податок за період, що виправляється, не сплачено. У ситуації, коли виправляємося і зменшуємо через УР податок, що не сплачений (!), нова форма УР дає можливість виправлення-зменшення «зарахувати» платнику. Запустити механізм заліку «переплати» за УР тепер дозволяє ряд. 18.2 УР.

Для цього в рядку 18.2 УР до декларації, що виправляється і, що важливо, ще не оплаченої, робимо відмітку про несплачену суму податку (додаткова комірка) і у гр. 6 зазначаємо суму зменшення за УР.

Увага! Задекларований, але ще не сплачений податок значиться в «картотеці», так що на момент складання УР підтвердить його суму Витяг за формою J1402401.

Переплату усунуть Коригуючі реєстри для уточнення інформації в раніше поданих реєстрах, отримані від податківців ( п. 2001.6 ПКУ).

Коригуючий реєстр податківці подадуть, якщо заповнено рядок 18.2 УР і його спецкомірка із сумою з Витягу J1402401

Тоді Казначейство спише з ПДВ-рахунка зобов’язання за декларацією в меншій (правильній) сумі (з урахуванням зменшення за УР, що надійшли в Коригуючому реєстрі). Тобто платник через допущену помилку не стане надміру переплачувати податок, а, усунувши через УР завищення, заплатить податок, як належить, у правильній сумі.

У більшості випадків ця нова норма допоможе платникам податків, які УР подали після декларації, але до граничного строку сплати за нею задекларованого податку до бюджету. Головне — суму завищення не забудьте, крім гр. 6 ряд. 18, показати ще і в ряд. 18.2 УР. Адже ще раз повторимо: тільки тоді податківці зможуть надіслати Казначейству Коригуючі реєстри.

Податок за період, що виправляється, сплачено. Якщо на дату подання зменшуючого УР у платника немає «непогашених» податкових зобов’язань, суми «зменшення» зобов’язань обліковуватимуться на особовому рахунку як переплата.

У такому разі в ряд. 18 за гр. 6 УР хоч і буде задекларовано від’ємне значення, проте заповнити ряд. 18.2 (та її спеціальну комірку) у вас не вийде. У Витягу за формою J1402401 несплати податку за виправляємий період не буде. Отже, ваша комірка за ряд. 18.2 і сам ряд. 18.2 мають залишатися порожніми.

Тому після обробки даних отриманого УР жодних Коригуючих реєстрів податківці до Казначейства не надішлють. Переплату, що виникла, платник може, з урахуванням 1095 днів, повернути за заявою довільної форми на ПДВ-спецрахунок ( п. 43.41, п.п. «г» п. 2001.4 ПКУ, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 85, с. 10). Там її вдасться витратити на погашення поточних податкових зобов’язань або податкового боргу, а при достатньому ліміті реєстрації — повернути за заявою Д4 на поточний рахунок (детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 30, с. 31).

Для наочності наслідки подання зменшуючого УР представимо в таблиці на с. 11.

Вплив переплати по УР на платежі за декларацією

Декларація, що виправляється

Заповнення розділу III УР

Дії податківців

Вплив УР на платежі за декларацією

Податок за період, що виправляється, не сплачено

1) гр. 6 ряд. 18 — із знаком «-»;

2) гр. 6 ряд. 18.2 — сума з гр. 6 ряд. 18 (≤ комірці ряд. 18.2);

3) комірка ряд. 18.2 (сума з Витягу J1402401)

Направляють до Казначейства Коригуючий реєстр на суму з гр. 6 ряд. 18.2 УР

Податок до сплати по декларації зменшиться на суму з гр. 6 ряд. 18.2 УР

Податок за період, що виправляється, сплачено

Гр. 6 ряд. 18 із знаком «-»

Переплату зараховують до ІКП

Переплата за УР не зменшує платежі за поточною декларацією.

Переплату можна повернути на ПДВ-рахунок

висновки

  • При складанні УР до декларації за старі періоди проводити виправлення слід у нових рядках УР.
  • Не забудьте в УР поставити відмітку про додатки, що уточнюються одночасно.
  • Розрахунки з бюджетом за УР слід проводити через ПДВ-рахунок (забезпечити на момент подання УР потрібну суму коштів). Проте, враховуючи неповне налаштування системи, можна перестрахуватися і суму самоштрафу щє сплатити з поточного рахунка до бюджету.
  • Якщо податок по декларації, що виправляється, ще не сплачено, то у «зменшуючому» УР заповнивши ряд. 18.2, податківці надішлють Казначейству Коригуючий реєстр. І ви зможете сплатити податок з урахуванням уточнень.
  • Переплати одних періодів, як і раніше, не можуть автоматом (без повернення на ПДВ-рахунок) погашати борги інших періодів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі