Теми статей
Обрати теми

Податкова накладна як «лист щастя»

Голенко Олександр, шеф-редактор
Після відомих перипетій з упровадженням СЕА ПДВ, а пізніше — початку блокувального беззаконня, вам, можливо, здасться дивним наше звернення до основ складання ПН. Але, як показує практика, більшість проблем у платників ПДВ виникає саме через банальні помилки, допущені при складанні ПН. Щоб позбавити вас рутинної турботи, ми зібрали в сьогоднішньому номері наочні приклади заповнення ПН на більшість «типових» операцій — і вийшла «заповняшка» ПН. Адже краще один раз побачити правильно заповнену ПН, ніж сто разів звіряти з нормативкою, як заповнювати той чи інший її реквізит.

Не станемо зайвий раз ятрити ніжну бухгалтерську душу загальновідомим: ПН — це, звичайно ж, пекельне пекло... ☺ Обійдемося також без ретроспективної балаканини: воно вам потрібне — згадувати про минулі збочені форми цього документа податкового обліку ПДВ?

Обмежимося головним: ПН має бути складена постачальником — платником ПДВ строго в електронній формі, причому в строгій відповідності з установленим Порядком № 1307 і чітко в певний день (дату). Якщо це ПН, що підлягає передачі покупцеві, — вона за допомогою електронних сервісів може бути заздалегідь погоджена з останнім (перевірена ним). У будь-якому разі — у чітко обмежені строки кожна ПН має бути забезпечена ЕЦП і зареєстрована в ЄРПН. Звідки її (екземпляр) може отримати як покупець, так і постачальник. І далі зберігати — або в електронній, або в паперовій формі. Тому видається ПН на вимогу покупця — платника ПДВ. За необхідності внесення змін до первісної ПН її укладач оформляє до неї РК, який теж обов’язково реєструється в ЄРПН, але з такою особливістю: якщо РК до ПН, належної для передачі покупцеві, «збільшуючий» (або такий, що не змінює суму компенсації) — його реєструє постачальник, інакше — покупець. Усе. ☺

Проте, зрозуміло ж, не переказуючи Порядок № 1307, — нагадаємо деякі подробиці.

Хто складає? Право на складання ПН має виключно платник ПДВ (п. 201.8 ПКУ), зареєстрований таким в установленому порядку, тобто внесений у Реєстр платників цього податку з присвоєнням унікального індивідуального податкового номера (ІПН).

Коли складати? Оскільки ПН підтверджує нарахування платником ПДВ певного податкового зобов’язання (ПЗ) із цього податку, згідно з п. 201.1 ПКУ вона має бути складена у визначений ст. 187 ПКУ момент виникнення ПЗ, хоча частіше цей момент визначається п. 187.1 ПКУ (згідно з датою т. зв. «першої події»)*. Подробиці ув’язки ПЗ з ПН ви знаєте з «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 72, с. 5.

* Виняток — дата складання зведеної ПН: не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду.

Найважливіші реквізити. Не підігріваючи повсюдного фанатизму стосовно надскрупульозного заповнення українською мовою (з винятками для написання товарних найменувань) усіх буквочок-крапочок у формі ПН, все ж наполягаємо на виключній важливості заповнювати її в строгій відповідності до вимог Порядку № 1307 (ср. ). При цьому найважливішими (у плані негативних наслідків помилкового заповнення), безумовно, є реквізити ПН, які перелічені в п. 201.1 ПКУ:

— порядковий номер;

— дата складання;

— повна або скорочена назва/найменування (для юрособи) або прізвище, ім’я і по батькові (для фізособи) продавця/постачальника і покупця/отримувача;

— ІПН продавця/постачальника і покупця (при складанні філією/структурним підрозділом — і відповідно на адресу філії/структурного підрозділу — і числового номера таких);

— опис (номенклатура) товарів/послуг і їх кількість, об’єм;

— ціна постачання без урахування ПДВ (у грн. і коп.);

— ставка ПДВ (указується її код) — 20 %, 7 %, 0 %;

— код товару згідно з УКТ ЗЕД або послуги згідно з ДКПП (для імпортних і підакцизних товарів показуються всі цифри, для інших товарів — коди можна вказувати скороченими — не менше перших чотирьох цифр).

Про важливість реквізитів ПН через необхідність їх подальшого виправлення див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 34, с. 3.

Тут же зазначимо, що згідно з абзацом одинадцятим п. 201.10 ПКУ помилки в цих реквізитах (окрім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), що не заважають ідентифікувати здійснену операцію і її зміст (товар/послугу, що постачається) період, сторони і суму ПЗ

не можуть бути причиною неприйняття ПН

Найголовніше: ПН заповнюється і повинна абсолютно відповідати інформації, вказаній у первинних документах (договір, накладна, акт приймання-передачі тощо).

Строки реєстрації ПН. Граничні строки реєстрації ПН у ЄРПН прив’язані до дати складання ПН (аналогічно — і РК), усе дуже просто (див. абзаци чотирнадцятий — шістнадцятий п. 201.10 ПКУ):

— якщо ПН/РК складені з 1 по 15 число місяця включно — їх слід зареєструвати не пізніше останнього календарного дня такого місяця;

— якщо ж ПН/РК складені з 16 по останнє число включно — їх слід зареєструвати не пізніше 15 числа наступного календарного місяця*.

* Нагадаємо, що для суб’єктів, які постраждали від кібератаки, зроблені винятки згідно із Законом України від 13.07.2017 р. № 2143-VIII (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 61, с. 4; № 63, с. 2).

Інакше до порушника може бути застосований штраф згідно зі ст. 1201 ПКУ. До речі, там же передбачені свої штрафи за нереєстрацію ПН і за невиправлення в ній помилок, продиктовані податковою перевіркою постачальника за скаргою покупця (див. усі ці подробиці в тематичному номері «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 28).

Про поблажки ви читали в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 37, с. 3.

Зазначимо, що реєстрація ПН (і РК) платником можлива лише при достатній величині його регліміту в СЕА ПДВ (ст. 2001 ПКУ).

Як відомо, тепер реєстрація ПН (згідно з п. 201.16 ПКУ) може бути заблокована податківцями. Оскільки щодо цієї скандальної теми регулярно з’являються все нові подробиці, піднімати її тут немає сенсу.

Кому потрібні ПН? Перефразовуючи знамениту фразу: якщо ПН складають, значить це комусь потрібно... Кому б це? Якщо не брати до уваги фіскалів... ☹ Відповідь: покупцям — платникам ПДВ.

Саме покупець — платник ПДВ передусім зацікавлений у добросовісній, своєчасній і належній реєстрації в ЄРПН відповідної ПН. Адже згідно з п. 198.6 ПКУ без такої ПН (ну, або — у певних ситуаціях — без митної декларації або «безПНного» документа згідно з п. 201.11 ПКУ) покупець не має права віднести у свій податковий кредит (ПК) суму ПДВ, сплаченого/нарахованого ним у зв’язку з придбанням товарів/послуг.

Ні для кого не секрет, що будь-які — реальні чи уявні — помилки, допущені в ПН, компрометуючи таку ПН, б’ють передусім по такому покупцеві, а точніше — по його ПК. І найгірше, якщо підстави для «невизнання» ПН виявляються згодом: тоді відповідне зменшення ПК зазвичай тягне за собою штрафи. Слово «невизнання» ми взяли в лапки навмисно, оскільки це сленг фіскалів, а виклад надуманих претензій контролерів — незважаючи на зусилля законодавців з приборкування останніх — можна знайти в численних судових рішеннях...

Саме тому ПН має бути складена постачальником так, щоб комар носа не підточив... А оскільки електронні ресурси надають покупцеві можливість попередньої (до реєстрації в ЄРПН) перевірки складеної постачальником ПН, покупець просто зобов’язаний скористатися цією можливістю на повну. Ну, а для цього і тому й іншому не зашкодить уважно вивчити запропоновані приклади заповнення ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі