Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався березень

Валюта без валюти

Тема доволі непроста. І проблема не лише в правовому регулюванні питання, хоча варто все ж сказати, що цивільне й господарське законодавство по-різному регулюють можливість прив’язувати ціну товару в гривні до коливання валютних курсів. Бухгалтерсько-податкові правила, у свою чергу, не менш туманні. Але навіть при такій нормативній плутанині в цьому тематичному номері все розкладено по поличках.

Скажімо, вас цікавить, чи можна фіндопомогу прив’язати до валюти. Про це є окрема стаття. Про облікові тонкощі прив’язки договору до інвалюти при купівлі-продажу основних засобів — теж. Але безумовний хіт цього номера — стаття з відповіддю на запитання, чи можна використати «інвалютне застереження» в зарплатних відносинах. До того ж наші міркування щодо цього підкріплені офіційною думкою, що надає їм додаткового значення.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 18

Бухзвітні маневри: мікро- → мале, мале → мікро-

Ви, звісно ж, знаєте, що з 1 січня 2018 року для цілей бухобліку та складання фінзвітності запроваджені свої критерії градації підприємств. Їх (окрім бюджетних установ), як і раніше, ділять на мікро-, малі, середні і великі. Проте тепер до якої групи себе зарахувати, визначають, орієнтуючись на три критерії, а не на два, як раніше.

У зв’язку з цим 2018 рік — переламний для багатьох підприємств. Цілком імовірно, що більшості з них доведеться переміститися з однієї класифікаційної групи до іншої. Будуть і такі, хто покине лави мікропідприємств, але будуть і ті, хто до них приєднається.

Як бути підприємству, що втратило мікростатус і не створювало забезпечення/резерви (відпусток, сумнівних боргів)? А якщо, навпаки, підприємство стало відповідати новим мікрокритеріям? Відповіді на ці та інші супутні запитання шукайте в цій статті.

Т. Войтенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 19- 20, с. 31

Школа «грипує». Що робити працюючій мамі?

Мабуть, немає сенсу запитувати, кого фраза «заняття в школі призупинені через збільшення випадків захворювання грипом і ГРВІ» лякає більше? Можете бути певні, не дітей, які при цьому отримують додаткові канікули. А ось для батьків це дійсно проблема. Адже їм не лише треба придумати, чим корисним заповнити несподіване дозвілля своїх чад, але ще й питання з роботою вирішити, якщо дитина маленька і сама про себе потурбуватися не може.

Добре, звісно, якщо бабусі/дідусі готові прийти на допомогу. Але, враховуючи, що пенсійний вік усе підвищується й підвищується, незабаром і на цю «групу особливого реагування» надії не буде...

Автор статті пропонує декілька варіантів виходу з цієї поширеної життєвої ситуації. Обов’язково прочитайте самі й дайте почитати вашим кадровикам.

О. Лесик, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 21, с. 6

Виправляємо помилки з податку на прибуток

Цей тематичний номер присвячений питанням виправлення помилок у податковоприбутковому обліку.

Ви вже давно звикли до того, що бухгалтерський і податковий облік тепер тісно поєднані, а правильніше сказати, бухгалтерський облік є основою для формування об’єкта оподаткування податком на прибуток. Звідси очевидно, що помилка, яка закралася в бухоблік, запросто залишить свій слід і в податковому обліку. Тому, говорячи про помилки «прибуткові», безумовно, треба розпочинати з помилок у бухгалтерському обліку. Які бувають бухгалтерські помилки, як вони впливають на фінансову звітність і яким чином їх виправляти? Що таке неістотна помилка? Чи можна її проігнорувати?

Це тільки перша порція питань. А всього їх стільки, що відвоювати собі місце на 48 сторінках вдалося тільки найнайскладнішим. Вивчіть наші відповіді — і більше не помиляйтеся!

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 22

Продаж основних засобів єдиноподатником

Іноді буває так, що підприємства продають активи, які спочатку придбавали не для того, щоб перепродавати. Найпоширенішими з таких активів є основні засоби (ОЗ).

Так от, виявляється, правильно розпрощатися з ними — це ціла наука! І особливо багато нюансів виникає в підприємств-єдиноподатників. Річ у тім, що дохід від продажу ОЗ такою юрособою визначається залежно від того, скільки часу минуло між датою продажу цього об’єкта і датою його введення в експлуатацію.

У разі коли продаються новенькі ОЗ (що відпрацюваили менше 12 місяців), усе більш-менш зрозуміло. А ось якщо продаються «вживані» ОЗ і «єдиноподатний» дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманих від їх продажу, та їх залишковою вартістю, виникають додаткові питання. Але й вони вирішаться «на ура», якщо ви заздалегідь прочитаєте цю статтю.

М. Нестеренко, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 23, с. 15

Подарунки і К°

Хто не любить отримувати подарунки? Мабуть, це усім до душі. А деяким у радість і в ролі дарувальника побувати. Трапляються «дарунково-отримувальні» заходи і у суб’єктів господарювання. Зробити комусь подарунок — будь ласка. Самому отримати щось у дар — а чом би й ні?!. Але як це все обліковувати? Усі подробиці — у цьому спецвипуску.

У ньому ми розповіли про правові аспекти договорів дарування та пожертви, а також розглянули, як відображати безкоштовні передачі і отримання ТМЦ, необоротних активів і послуг в обліку суб’єктів господарювання (у тому числі єдиноподатників).

Крім того, з нього ви дізнаєтеся про юридичні та облікові нюанси безоплатного користування чужим майном за договором позички, а також про особливості обліку «безоплатних» ТМЦ, розданих у рекламних цілях. І ще про те, які облікові наслідки чекають на підприємство, якщо безоплатність з його боку спрямована на фізичних осіб, у тому числі на його працівників.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 24

Доля ПН з минулих періодів

Податкові накладні (ПН) реєструються «місяць у місяць» не завжди. Причини можуть виявитися різними: нестача ліміту реєстрації, запізніла виписка продавцем, горезвісне блокування тощо. А через це податковий кредит (ПК) у покупців відкладається.

Автор статті розглядає різні ситуації з ПН, враховуючи, що для відображення ПК тепер діє 1095-денний строк. Не залишилися поза його увагою і «перехідні» ситуації. Скажімо, якщо ПН/РК складені до 03.12.2017 р., а реєструються вже після цієї дати, або складені й зареєстровані ще до грудня, проте ПК за ними ще не відображали. Чи поширюються на них 1095 днів?

Окрема розмова — про «старі» ПН/РК, розблоковані автоматом у січні.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 25, с. 6

Виплачуємо та отримуємо дивіденди

Слово «дивіденди» походить від латинського слова dividendum і означає «те, що підлягає розподілу». Якщо говорити про дивіденди як про економічну категорію, то це не що інше, як «розподілена» частина прибутку підприємства, що її отримує засновник. Що означає для обліку підприємства виплата дивідендів? Про це — у вступній статті тематичного номера.

Але якщо є підприємства, які виплачують дивіденди, то є й ті, хто їх отримує ☺. Наступна стаття для щасливчиків, які одного разу з розумом вклали вільні кошти й сьогодні отримують дивіденди від своїх інвестицій. У ній розповідається, як нараховані дивіденди показати в бухобліку, а також як отримання дивідендів впливає на облік податковий.

Решта статей цього номера — логічне продовження двох перших. У них — і про реінвестицію дивідендів, і про так звані держдивіденди, і навіть про аліменти з дивідендів...

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 26

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі