Теми статей
Обрати теми

Модернізуємо систему опалення: як правильно облікувати та оподаткувати

Децюра Сергій, податковий експерт
Останнім часом все більше і більше точиться розмов з приводу чергового подорожчання природного газу. Тому з метою економії суб’єкти господарювання починають замислюватися над заміною або переобладнанням діючих газових котлів на твердопаливні. Про те, як відобразити в обліку такі операції, поговоримо далі.

Організаційні моменти

Види трансформації. На сьогодні суб’єкти господарювання почали впроваджувати різні заходи зі здешевлення витрат на опалення. Найпоширенішими є:

1) заміна діючого газового котла на твердопаливний.

У цьому випадку котел «вирізається» із системи опалення і замість нього встановлюється новий твердопаливний;

2) переобладнання газового котла на твердопаливний, тобто трансформація існуючого котла під інший вид палива;

3) встановлення твердопаливного котла в допомогу діючому газовому.

Тут ідеться про створення в одній замкнутій системі опалення двох джерел теплової енергії.

Який варіант вибрати, вирішує тільки суб’єкт господарювання.

Відключення від газової системи. Підприємства, які обирають перші два способи трансформації, мають спочатку від’єднати старий газовий котел від системи газопостачання.

Для цього за 20 днів до припинення споживання газу письмово повідомте (надішліть заяву) постачальникові газу про розірвання договору та розрахуйтеся за спожитий газ (п. 7 розд. ІІ Правил постачання природного газу, затверджених постановою НКРЕКП від 30.09.2015 р. № 2496).

Після цього вам відключать газ (шляхом або перекриття запірних пристроїв, або встановлення інвентарної заглушки).

Дозвільні документи. Будь-який із вищеописаних варіантів трансформації системи опалення вимагає від підприємства отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин. Без такого дозволу твердопаливний котел експлуатувати не можна (ст. 11 Закону № 2707*).

* Закон України «Про охорону атмосферного повітря» від 16.10.92 р. № 2707-XII.

Щоб його отримати, слід (п. 4 Порядку № 302**):

** Порядок проведення та оплати робіт, пов’язаних з видачею дозволів…, затверджений постановою КМУ від 13.03.2002 р. № 302.

1) подати до своєї обласної держадміністрації через дозвільний центр у письмовій та в електронній формі заяву (форма затверджена постановою КМУ від 07.12.2005 р. № 1176) та пакет документів. Їх перелік шукайте у п. 4 Порядку № 302 та розд. 2 Інструкції № 108***, а також на сайті вашої обласної адміністрації;

*** Затверджена наказом Мінприроди від 09.03.2006 р. № 108.

2) розмістити в місцевих друкованих ЗМІ повідомлення про намір отримати дозвіл.

Дозвіл видадуть через 15 календарних днів з дати подання документів. Строк його дії — 10 років для котлів, віднесених до другої групи, або необмежений — для котлів третьої групи (ст. 11 Закону № 2707).

Отримувати дозвіл потрібно кожен раз, коли підприємство починає використовувати новий котел

Дозвіл видається безкоштовно (п. 3 Порядку № 302). Хоча за підготовку документів для його отримання доведеться чимало заплатити організації, якій Мінприроди надало право на їх розроблення (п. 4 Порядку № 302).

Екоподаток. Підприємство, яке використовує твердопаливний котел, є платником екоподатку (п.п. 240.1.1 ПКУ). При цьому не має значення, отримали ви дозвіл на викиди чи ні. Експлуатуєте котел — платіть екоподаток (120.03 БЗ).

До відома! Якщо ви зекономите на отриманні дозволу (на практиці так роблять доволі часто), то:

1) це загрожує штрафами за порушення екологічного законодавства;

2) виникають проблемами з розрахунком екоподатку. Про те, як їх вирішити, читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 97 с. 34.

Організаційні питання вирішили. Перейдемо до облікових.

Заміна котла

Зазвичай старий газовий котел обліковується як окремий об’єкт основних засобів (ОЗ). Отже, коли ви вирішили замінити його на твердопаливний, потрібно:

1) вивести з експлуатації (демонтувати) старий газовий котел. При цьому якщо котел після виводу з експлуатації:

— в робочому стані і може бути проданий, то його переводять до складу необоротних активів, утримуваних для продажу;

не може більше використовуватися — ліквідують;

2) придбати новий котел і ввести в експлуатацію.

Продаж котла. Продаж такого активу нічим не відрізняється від продажу звичайного ОЗ (детально про це у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 94, с. 75), а саме:

1) переводите котел в необоротні активи, утримувані для продажу (на субрахунок 286) за залишковою вартістю. При цьому не забудьте про нарахування амортизації за місяць, у якому відбувається таке переведення.

Для переведення складаєте акт списання ОЗ за формою № ОЗ-3, або за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 13.09.2016 р. № 818, — якщо користуєтеся документами для бюджетників, або за формою № ОЗСГ-3 — для аграріїв;

2) у податковоприбутковому обліку факт переведення котла зі складу ОЗ до активів, утримуваних для продажу, як у малодохідника, так і у високодохідника жодних коректив не викличе. Все відображається за правилами бухобліку.

Високодохідники не забувають рахувати «продажні» податкові різниці

Вони прописані для реалізації ОЗ у пп. 138.1 і 138.2 ПКУ (детально у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 94, с. 75);

3) на ПДВ-обліку факт переведення котла до об’єктів, утримуваних для продажу, жодним чином не вплине. Нараховувати ПДВ підприємство буде тільки в момент реалізації такого активу.

При цьому робити це потрібно виходячи з мінбази, визначеної п. 188.1 ПКУ: балансової (залишкової) вартості проданого об’єкта на початок звітного періоду, в якому здійснено постачання. Детальніше про розрахунок ПДВ-мінбази при продажу ОЗ читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 72, с. 21.

Ліквідація котла. Загальні правила ліквідації шукайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 94, с. 75. Ми ж нагадаємо тільки особливості:

1) оформляють ліквідацію ОЗ актом списання (які форми при цьому використовують, див. вище);

2) залишкову вартість котла відносять до складу інших витрат (Дт 976 «Списання необоротних активів») періоду, в якому було проведено списання такого активу (п. 29 П(С)БО 16 «Витрати»);

3) витрати на демонтаж «старого» котла (без них нікуди) також відносять до складу інших витрат (Дт 976). При цьому жодних податкових різниць застосовувати не потрібно. «Вхідний» ПДВ за такими витратами за наявності податкової накладної ставимо у податковий кредит і не компенсуємо;

4) отримані матеріали при демонтажі котла (металобрухт) зараховуєте на баланс, або на субрахунок 201, або на субрахунок 209, залежно від цілей використання, за чистою вартістю реалізації (якщо підприємство планує їх продавати) чи за ціною можливого використання (якщо підприємство планує використовувати їх у своїй господарській діяльності).

Одночасно відображаєте дохід за Кт субрахунку 746 (п. 44 Методрекомендацій з бухобліку ОЗ, затверджених наказом Мінфіну від 30.09.2003 р. № 561).

При продажу металобрухту пам’ятайте про ПДВ-пільгу, встановлену п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. При цьому перерахунок податкового кредиту відповідно до ст. 199 ПКУ не проводять. Правила цієї статті не застосовуються до операцій постачання відходів і брухту чорних та кольорових металів, які утворилися у результаті розбирання (демонтажу) ліквідованих ОЗ;

5) у податковоприбутковому обліку при ліквідації котла малодохідники, що не коригують фінрезультат на податкові різниці, орієнтуються виключно на бухоблік.

Високодохідники і малодохідники-добровольці застосовують ліквідаційні податкові різниці (про них див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 94, с. 84);

6) у ПДВ-обліку останнім часом у платників виникали проблеми. Фіскали постійно наполягали, що при ліквідації ОЗ за рішенням платника (а не через форс-мажор чи крадіжку) слід нараховувати ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ. Але нещодавно Мінфін усім на радість визнав ці вимоги безпідставними, якщо платник ПДВ має документи, які підтверджують неможливість подальшого використання ОЗ після розбирання (див. Узагальнюючу податкову консультацію, затверджену наказом Мінфіну від 03.08.2018 р. № 673 // «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 65, с. 3).

Введення в дію нового котла. Новопридбаний твердопаливний котел є об’єктом ОЗ (п. 4 П(С)БО 7 «Основні засоби»). Тож якщо:

1) його вартість перевищує встановлений обліковою політикою підприємства вартісний критерій (зазвичай він встановлений на рівні 6000 грн.), котел визнають ОЗ. Обліковують на субрахунку 104 «Машини та обладнання»;

2) його вартість менша цієї величини, то він вважається МНМА. Обліковують на субрахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи».

Інколи в обліку не створюють окремого об’єкта необоротних активів, а всі витрати відносять на поліпшення будівлі, в якій експлуатується такий котел

На наш погляд, цей варіант має право на життя, але є не ефективним. Річ у тому, що:

— по-перше, строки експлуатації будівлі більші, ніж строк експлуатації котла. А тому вартість такого активу буде довше переноситися на витрати;

— по-друге, не виключено, що через декілька років ви знову захочете змінити свій котел. Наприклад, знову повернете газовий чи встановите рідкопаливний. Тоді у вас виникнуть проблеми з виокремленням вартості такого об’єкта з вартості будівлі.

Крім того, застосовувати такий спосіб не радить і П(С)БО 7 (абзац десятий п. 4).

В обліку з податку на прибуток котел, який визнається ОЗ (вартість більше 6000 грн.), відноситься до ОЗ групи 4. Враховуючи це, при нарахуванні податкової амортизацїі підприємства-високодохідники, а також малодохідники-добровольці мають пам’ятати, що мінімальний строк використання таких активів складає 5 років.

У малодохідників нарахування амортизації на котли, визнані ОЗ, відображають за бухправилами.

Бухправила в пріоритеті й у всіх платників податку на прибуток у випадку визнання котла МНМА.

Детально про облік придбання і введення в експлуатацію ОЗ читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 94, с. 11, а про облік МНМА — у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 61, с. 7.

У ПДВ-обліку все стандартно. Суми «вхідного» ПДВ, сплаченого при придбанні котла, та витрат на монтаж включаються до податкового кредиту (пп. «а» — «б» п. 198.1 ПКУ). Звичайно ж, за умови, що у вас є належним чином зареєстрована податкова накладна (п. 201.1 ПКУ).

Приклад 1. Підприємство вирішило замінити свій газовий котел, який в обліку обліковувався як ОЗ балансовою вартістю 25000 грн. і нарахованою амортизацією у розмірі 15000 грн., на твердопаливний. Демонтажем котла займалися працівники, яким було нараховано заробітну плату у сумі 1000 грн.

Знятий котел підприємство вирішило:

1) реалізувати іншому суб’єкту господарювання. Вартість продажу 14400 грн. (у тому числі ПДВ — 2400 грн.);

2) розібрати і здати на металобрухт. Від розібрання було отримано металобрухту на 3000 грн.

На заміну був придбаний твердопаливний котел вартістю 66000 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 11000 грн.). Витрати на його монтаж і пусконалагоджувальні роботи становили 3600 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 600 грн.).

Використано систему розподілу тепла та вентиляцію, що вже була на підприємстві.

Відобразимо ці операції в бухгалтерському та податковому обліку (див. табл. 1).

Таблиця 1. Заміна газового котла на твердопаливний

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

Виведення газового котла з експлуатації

Варіант 1. Продаж котла

1

Списано суму зносу газового котла при виведенні його з експлуатації

131

104

15000

2

Переведено газовий котел до складу необоротних активів, утримуваних для продажу

286

104

10000

3

Нараховано заробітну плату працівникам, що демонтували котел

976

661

1000

4

Нараховано ЄСВ

976

651

220

5

Відвантажено котел покупцеві

377

712

14400

6

Нараховані податкові зобов’язання з ПДВ

712

641

2400

7

Списано собівартість реалізованого котла

943

286

10000

8

Надійшли кошти на поточний рахунок

311

377

14400

9

Визначено фінансовий результат

791

976

1220

791

943

10000

712

791

12000

Варіант 2. Ліквідація котла

1

Списано первісну вартість газового котла в сумі:

— нарахованого зносу

131

104

15000

— залишкової вартості

976

104

10000

2

Оприбутковано металобрухт, отриманий від розбирання котла

209

746

3000

3

Нараховано заробітну плату працівникам, що демонтували котел

976

661

1000

4

Нараховано ЄСВ

976

651

220

5

Визначено фінансовий результат

791

976

11220

746

791

3000

Встановлення нового котла

1

Перераховано постачальникові передоплату за котел

371

311

66000

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ за наявності ПН

644/1

644/ПДВ

11000

641/ПДВ

644/1

11000

3

Отримано котел

152

631

55000

4

Списано суму податкового кредиту з ПДВ

644/ПДВ

631

11000

5

Відображено взаємозалік заборгованостей

631

371

66000

6

Проведено монтаж котла і пусконалагоджувальні роботи

152

631

3000

7

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ на підставі зареєстрованої ПН

644/1

631

600

641/ПДВ

644/1

8

Сплачено за послуги з монтажу котла і пусконалагоджувальні роботи

631

311

3600

9

Котел уведено в експлуатацію

104

152

58000

Дообладнання котла

Відображати трансформацію газового котла у твердопаливний слід як поліпшення об’єкта ОЗ. Такі дії призводять до збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання об’єкта (п. 14 П(С)БО 7). Детально про порядок поліпшення ОЗ читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 94, с. 65. Ми ж зупинимося тільки на нюансах:

1) витрати на переобладнання відносять на збільшення первісної вартості діючого котла, але тепер не газового, а твердопаливного (п. 14 П(С)БО 7);

2) оформляють переобладнання шляхом складання акта за формою № ОЗ-2, або за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 13.09.2016 р. № 818, — якщо ви користуєтеся документами для бюджетників, або за формою № ОЗСГ-2 — для аграріїв з відображенням інформації у Інвентарній картці, форма № ОЗ-6.

Якщо дообладнання котла відбувається більше місяця, то нарахування амортизації на котел припиняється

А якщо в межах одного місяця, то цього робити не варто (п. 23 та п. 29 П(С)БО 7). Деталі — у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 94, с. 34;

3) у податковоприбутковому обліку витрати на дообладнання збільшуватимуть первісну вартість котла і до витрат періоду потраплять тільки через амортизацію.

Враховуючи це, високодохідники разом із малодохідниками-добровольцями податкову амортизацію для застосування податкових різниць будуть нараховувати, виходячи зі збільшеної на суму поліпшень вартості об’єкта ОЗ;

4) у ПДВ-обліку все за загальними правилами. «Вхідний» ПДВ відносять до ПК за наявності зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної (ст. 198 ПКУ).

Приклад 2. Підприємство власними силами трансформувало свій газовий котел у твердопаливний. Балансова вартість котла до дообладнання складала 27000 грн.

Вартість придбаного металу — 4800 грн. (у тому числі ПДВ — 800 грн.) а різних комплектуючих — 7200 грн (у тому числі ПДВ — 1200 грн.).

Працівникам, які дообладнували котел, нараховано заробітну плату у розмірі 5000 грн., а також здійснено відрахування ЄСВ на суму 1100 грн.

Бухгалтерський та податковий облік покажемо в табл. 2.

Таблиця 2. Облік витрат на дообладнання котла

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Придбано для переобладнання

— метал

201

631

4000

— запасні частини

207

631

6000

2

Відображено податковий кредит з ПДВ за зареєстрованими податковими накладними

644/1

631

2000

641/ПДВ

644/1

2000

3

Витрачено при дообладнанні котла:

— метал

152

201

4000

— запчастини

152

207

6000

4

Нараховано заробітну плату працівникам, які дообладнували котел

152

661

5000

5

Нараховано ЄСВ на заробітну плату

152

651

1100

6

Віднесено витрати з дообладнання котла на збільшення його первісної вартості

104

152

16100*

* Після цих операцій балансова вартість вашого котла становитиме 43100 грн. (27000 грн. + 16100 грн.).

На допомогу газовому

Ще одним варіантом економії витрат на опалення є одночасна експлуатація разом із газовим котлом твердопаливного. У цьому випадку в обліку суб’єкт господарювання має лише відобразити придбання нового котла і введення його в експлуатацію. Як це зробити, дивіться на с. 18.

До відома! При встановленні другого котла підприємству, напевне, доведеться витратитися на створення системи вентиляції для нового джерела опалення.

Витрати на встановлення такої вентиляції можна обліковувати, як і придбаний котел, декількома способами:

1) як окремий об’єкт ОЗ (МНМА). Все буде залежати від вартості витяжки з урахуванням витрат на її монтаж (більша за 6000 грн. чи ні). Відбувається це за тими самими правилами, що й у випадку придбання і встановлення котла;

2) як витрати на поліпшення будівлі. У такому разі облік не відрізняється від обліку поліпшуючих витрат на встановлення самого котла: усі витрати, заздалегідь зібрані на субрахунку 152, відносять на збільшення первісної вартості будівлі (Дт 103 «Будинки та споруди»).

Податковий облік встановлення вентиляції такий самий, як і у випадку встановлення нового котла або модернізації уже діючого.

висновки

  • При заміні газового котла на твердопаливний чи його переобладнанні потрібно від’єднати його від газової системи, отримати дозвіл на здійснення викидів і тільки потім вводити в експлуатацію.
  • Знятий газовий котел або реалізують, або ліквідують. Якщо котел ліквідують, то щоб не нараховувати ПДВ, слід оформити документ про його розбирання.
  • Новий твердопаливний котел у бухобліку відображають або як самостійний об’єкт ОЗ (Дт 104), або як МНМА (Дт 112). На податковоприбутковий облік встановлення котла ніяк не впливає.
  • Переобладнання газового котла на твердопаливний відображається як поліпшення об’єкта ОЗ. Тобто на вартість переобладнання збільшують первісну вартість старого котла.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі