Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався грудень

Нові ПН/РК очима фіскалів

Ви вже знаєте, що з 1 грудня 2018 року набрали чинності нові форми ПН і РК. На жаль, порядок заповнення цих документів викликає неоднозначні тлумачення. Наприклад, не зовсім зрозуміло, як потрібно нумерувати графу 2.2 РК «№ групи коригування», як заповнювати гр. 14 РК і код зведеності до старих ПН, у яких такої інформації не було, як складати РК на анулювання помилкових ПН.

Благо податківці не стали довго тягнути з роз’ясненням цих та інших питань. Детально вони були розглянуті в листі ДФСУ від 27.11.2018 р. № 36942/7/99-99-15-03-02-17. Ми ж постаралися проаналізувати ці роз’яснення, висловити свою точку зору, особливо з тих питань, де ми не згодні з податківцями.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 97, с. 3

Сільгоспоблік

Для сільгосптоваровиробників кінець кожного рокуспекотна пора. Їм потрібно закрити виробничі рахунки в чітко визначеній послідовності, порахувати собівартість виробленої продукції, провести вірно в обліку та оподаткувати виплати фізособам-орендодавцям за земельні частки-паї, а також здійснити інші невідкладні справи.

Крім того, фермерським господарствам, які були створені до 01.01.2016 р., щоб отримати бюджетну субсидію на 1 га сільгоспугідь, потрібно до кінця 2018 року подати відповідний пакет документів.

Про все це та багато іншого читайте в тематичному номері.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 98

Даруйте й обдаровані будете

У зв’язку з новорічними святами багато наших читачів планують обдарувати святковими подарунками улюблених клієнтів, контрагентів, партнерів або ще якихось шанованих осіб. У цій публікації ми детально викладаємо деталі документального оформлення таких «дарувальних» операцій. А також — аналізуємо їх оподаткування як із боку дарувальника, так і з боку одержувачів подарунків (у тому числі в частині ПДФО і ВЗ), розглядаємо деталі відображення таких операцій у бухгалтерському обліку дарувальника.

Крім того, ми даємо низку практичних порад і попереджень, як менш морочливо і податково-вигідніше провести таке дарування, як не потрапити під «алкогольно-тютюнові» санкції тощо.

О. Павленко, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 99, с. 12

Підсумований облік робочого часу

Останнім часом інспектори праці при проведенні інспекційного відвідування (невиїзного інспектування) звертають особливу увагу на ведення підприємствами обліку робочого часу. Причина цього цілком зрозуміла: помилки/неточності в обліку, зазвичай, призводять до помилок у сумах зарплатних виплат. І якщо такі виплати належать до мінімальних гарантій в оплаті праці, а їх сума через неточності в обліку виявилася заниженою, або вони взагалі не були нараховані — чекай біди (читай: штрафів).

Величезну кількість запитань у читачів викликає особливий вид обліку робочого часу, а саме підсумований облік. Саме тому йому ми вирішили присвятити окремий тематичний номер.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 100

Ліки і медвироби з РРО

З наступного року розширюється коло ФОП — платників єдиного податку, які зобов’язані застосовувати РРО, незалежно від обсягу своїх доходів. Тепер їх ряди повинні поповнити також платники ЄП (незалежно від групи), які здійснюють реалізацію лікарських засобів і виробів медичного призначення.

Про цей «новорічний» фіскальний подарунок ми (у подробицях) попереджаємо наших читачів у цьому матеріалі і нагадуємо про те, що їм необхідно зробити для того, щоб продовжувати нормально працювати з 1 січня.

О. Павленко, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 101, с. 22

Перерахунок ПДФО: як його провести у 2018 році

Щороку в грудні у нас із вами є традиція — проводити перерахунок ПДФО. Традиція відмінна. Вона надає можливості бухгалтерові перевірити в році, що минає, правильність нарахування цього податку, а заразом дізнатися, чи правильно застосовувалася податкова соціальна пільга.

Але не лише наприкінці року бухгалтер зобов’язаний провести перерахунок. Така необхідність у нього може виникнути (1) при проведенні розрахунку за останній місяць застосування ПСП, якщо працівник вирішив змінити місце застосування ПСП або втратив право на ПСП, а також (2) при проведенні остаточного розрахунку при звільненні працівника. Тож, незважаючи на те, що в назві цієї статті фігурує 2018 рік, вона вам стане у пригоді й у 2019 році.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 101, с. 4

Організація бухобліку

Нещодавні зміни у низці основоположної бухгалтерської нормативки ще більше підігріли інтерес до бухоблікової теми. Тому вивченню теорії бухобліку і розгляду організаційних питань, пов’язаних з його веденням, ми присвятили окремий спецвипуск. У ньому ми зорієнтуємо вас у доволі великій нормативній базі, якою бухгалтер зобов’язаний керуватися у своїй роботі, поговоримо про існуючі на сьогодні основні принципи бухобліку і критерії суттєвості інформації, а також згадаємо, як підприємства формують облікову політику. Не обійдемо увагою й організацію бухгалтерського обліку на підприємстві. Крім того, тут ви дізнаєтеся про документальне оформлення господарських операцій і зможете ознайомитися зі зразками внутрішніх документів підприємства, що регулюють діяльність бухгалтера: наказів про облікову політику та про організацію бухгалтерського обліку, посадових інструкцій, положення про бухгалтерію тощо.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 102

Градація підприємств за версією Мінфіну

Критерії розмежування підприємств залежно від їх розміру (на мікро-, малі, середні й великі) встановлює ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік. Щоб визначити, до якої групи належить підприємство у 2018 році, тестують показники фінзвітності за 2017 рік. При цьому потрібно відповідати як мінімум двом «розмежувальним» ознакам з трьох, наведених у Законі про бухоблік. Критерії в євро перераховують за середньорічним курсом НБУ. За 2017 рік він становить 30,0042 грн./євро. Цінність Інформаційного повідомлення в тому, що бухрегулятор навів приклади визначення своєї групи.

З мікро- і великими підприємствами там усе доволі просто — підприємство відповідає двом ознакам певної групи, там його «порт приписки». Власне такий підхід поширюється на малі і середні теж.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 102, с. 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі