Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався січень

Річний перерахунок ПДВ

Це традиційна підсумкова процедура, без якої деяким ПДВшникам, що здійснюють оподатковувані і неоподатковувані операції, не обійтися. Здійснюють такий перерахунок у декілька етапів:

1) розраховують анти-ЧВ за підсумками за рік;

2) перераховують нараховані протягом року «компенсуючі» ПЗ;

3) складають і реєструють РК до «зведено-часткових» ПН;

4) відображають результат перерахунку в декларації ПДВ і в бухобліку.

Хочете дізнатися подробиці? Цікаво, що змінилося з часу ПДВ-перерахунку – 2016? Тоді читайте цей номер! У ньому ми розібрали перерахункову процедуру «по кісточках».

«Податки та бухгалтерський облік«, 2018, № 1-2

Змінюємо номенклатуру: нові РК-подробиці

На щастя, податківці зупинилися на підході змінювати номенклатуру одним РК. Щоправда, встановили нові правила нумерації «плюсових» (що додаються) рядків у РК (новими порядковими номерами). А також розповіли, як коригувати «старі» РК з нумерацією, що повторюється. Для цього треба скласти РК, в якому спершу перенумерувати позиції зі «старого» РК (новими номерами, що не повторюються), після чого вже змінювати номенклатуру з урахуванням «свіжої» перенумерації. А якщо в перехідному періоді (з 20.11.2017 р. по 14.12.2017 р.) не реєструвалися РК з «+», їх треба наново зареєструвати, пронумерувавши рядки з урахуванням нових (!) правил нумерації.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 3, с. 3

Річна звітність ФОП

Мета цього тематичного номера — зняти всі можливі питання, пов’язані із заповненням і поданням річної підприємницької звітності: податкової декларації і Звіту з ЄСВ «за себе». Причому ми приділили увагу і підприємцям-єдиноподатникам, і тим ФОП, які працюють на загальній системі оподаткування.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 4

Нова «касова дисципліна» від НБУ

Незважаючи на добрі наміри НБУ — лібералізувати готівкові правила та заодно підкоригувати старі касові правила, не обійшлося без сюрпризів. Так, дрібні зміни, внесені в типові форми касових документів, призвели до того, шо суб’єкти в авральному порядку (з 05.01.2018 р.) мали потурбуватися про відповідність застосовуваних ними форм до щойно затвердженим.

На щастя, в новому «касовому» Положенні збереглися колишні розміри і умови застосування готівкових обмежень. Водночас звертають на себе увагу такі новації, як необхідність затвердити на підприємстві окремий порядок оприбуткування готівки в касі, розрахунок ліміту каси в довільній формі, а також можливість оформлення всіх касових документів (у тому числі ПКО і ВКО) в електронній формі (за умови накладення ЕПЦ). За відсутності офіційних роз’яснень НБУ (особливо ряду сумнівних положень нового документа) стаття корисна як короткий огляд найбільш важливих новацій і «корисностей», що збереглися.

О. Голенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 5, с. 2

Річна фінансова звітність

Для бухгалтера початок року — традиційно період підведення підсумків діяльності підприємства за минулий рік. Ми, звичайно, маємо на увазі складання фінансової звітності.

Упоратися з цим завданням максимально швидко і легко допоможе цей спецвипуск. У ньому ви знайдете усю важливу інформацію: які форми фінансової звітності, в які терміни і кому необхідно подати за підсумками 2017 року, а також яка відповідальність загрожує, якщо цього не зробити. Також тут представлений аналіз заповнення форм фінзвітності від рядка до рядка для підприємств, які керуються національними стандартами бухгалтерського обліку.

Цей номер буде корисним для всіх підприємств, у тому числі для тих, що складають скорочену фінзвітність.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 6

Єдиний податок для аграріїв (група 4)

На початку кожного року аграрії підтверджують своє право сплачувати сільськогосподарський єдиний податок у поточному році. А новачки намагаються потрапити до когорти цих щасливчиків.

Для цього треба відповідати визначеним у ПКУ умовам (сільгосптоваровиробник із сільгоспчасткою не менше 75 %, наявність сільгоспугідь та/або земель водного фонду), а також подати відповідні документи не пізніше 20 лютого 2018 року (декларацію (загальну і окремо за кожною земельною ділянкою), розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва, відомості (довідку) про наявність земельних ділянок).

Начебто все просто. Насправді тут є багато тонких моментів і невизначеностей, про які ми детально розповіли в цій статті.

C. Децюра, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 7, с. 11

Індексація: «приручаємо звіра»

Індексація… Чи такий вже страшний цей «звір», як його малюють?

Повірте, зовсім не страшний! «Приручити» його може будь-який бухгалтер. Сумніваєтеся? Тоді прочитайте цю статтю. У ній ми розповіли про те, як визначити суму поточної індексації. Навчилися визначати «базовий» місяць і величину приросту індексу споживчих цін. Крім того, розібралися ще з однією складовою індексації — індексаційною різницею. А заразом з’ясували, в яких випадках вона може з’явитися, і головне — що робити, щоб її не було.

Л. Ушакова, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 5, с. 7

Декларація з податку на прибуток (ч. 1)

Наближаються терміни подання «прибуткової» звітності. Добре, що цього року з легкої руки законодавця граничні терміни її подання для всіх однакові — 60 календарних днів, що йдуть за останнім календарним днем року.

Щоб вам легше було впоратися з таким завданням, надійними помічниками в цьому будуть тематичні номери, присвячені звітній кампанії за 2017 рік. У них вашій увазі пропонуємо детальний (рядок за рядком) алгоритм заповнення «прибуткової» декларації і додатків до неї.

Також не залишилися без уваги особливості заповнення вступної і завершальної частини декларації. До того ж, ви дізнаєтеся: хто подає декларацію з податку на прибуток, якими способами і в які терміни, яку фінзвітність подають разом з декларацією, а також на що звернути увагу, звітуючи за 2017 рік.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 8

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі