Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався жовтень

Якщо в ПН на «вході-виході» відмінності

При заповненні податкової накладної (ПН) з’являється запитання: чи потрібно дані з вхідних ПН постачальників (номенклатуру, одиницю виміру, коди УКТ ЗЕД/послуг) як під копірку переносити до наступних ПН по всьому ланцюгу продажів?

Не турбуйтеся, одиниця виміру в продажній ПН може відрізнятися від одиниці виміру в покупній ПН, з чим погоджуються й податківці. З найменуванням товарів також допустимі варіації. А ось коди УКТ ЗЕД на виході краще зберігати такими, як на вході. Інакше можуть виникати проблеми з блокуванням.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 79, с. 3

Приймаємо працівника зі строком випробування

Щоб зрозуміти, підходить новий працівник для виконання обов’язків, що покладаються на нього, чи ні, роботодавці частенько встановлюють випробування. Адже цю умову слід обов’язково зафіксувати в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу?

А що, якщо новачок проти встановлення йому випробування? Загалом можете сміливо відмовити йому в працевлаштуванні. Виняток — випадки, коли до вас працевлаштуються працівники категорій, яким випробування не встановлюють згідно із законом. Що це за категорії? У яких випадках випробування може бути продовжено? Чим воно може закінчитися? Відповіді на ці запитання ви знайдете в нашій статті.

О. Савченко, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 79, с. 14

Резерви і забезпечення

Якщо відомо, що в майбутньому підприємство повинне понести витрати на виконання певних зобов’язань, то підприємство має під такі витрати відразу ж створити резерв (забезпечення).

Найбільш ходові резерви (забезпечення) — під оплату відпусток; додаткове пенсійне забезпечення; виконання гарантійних зобов’язань; реструктуризацію, виконання зобов’язань при припиненні діяльності; виконання зобов’язань за обтяжливими (збитковими) контрактами тощо.

Як резерви відображають у бухгалтерському та податковому обліку? Чи всі підприємства зобов’язані це робити? Чи варто хвилюватися, якщо резерв не створений? Про все це читайте в тематичному номері.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 80

Як ФОП на ЄП оприбуткувати готівку: «нежданчик» від ДФСУ

Податківці звернули увагу на питання видачі документа, що підтверджує продаж товару (послуги) ФОП, які не застосовують РРО. У листі від 20.07.2018 р. № 24188/6/99-99-14-05-01-15 вони повідомили, що ФОП — платники ЄП, які не зобов’язані застосовувати РРО і РК, оприбутковують готівку на підставі письмових документів (чек/накладна тощо) на кожен товар (послугу), що продається, незалежно від того, чи вимагає такі документи покупець. У світлі набрання чинності новим «касовим» Положенням № 148 цей висновок торкнеться кожного такого ФОП, адже в цьому документі вперше прописали, що саме слід вважати оприбуткуванням готівки. Що робити тим, хто не виписував цих документів? Як поводитися в майбутньому, щоб убезпечити себе від штрафу? Читайте в нашому матеріалі.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 81, с. 4

Переведення в таблиці 5 Звіту з ЄСВ

Починаючи зі звітного періоду за серпень 2018 року страхувальники зобов’язані відображати в таблиці 5 Звіту з ЄСВ випадки переведення протягом звітного періоду особи на іншу постійну посаду або роботу в того ж страхувальника. А ось тимчасове переведення (наприклад, згідно зі ст. 33 і 34 КЗпП) і переміщення працівника на тому ж підприємстві до таблиці 5 вносити не потрібно.

Особливості відображення в таблиці 5 Звіту з ЄСВ інформації про переведення працівника залежно від того, коли воно було здійснене, ми показали на прикладах у статті.

В. Боршовська, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 81, с. 20

Формула СЕА

За плечима — триріччя СЕА. І проте море запитань залишається щодо ліміту. У тематичному номері зібрані найпопулярніші з них. Ви дізнаєтеся: з яких компонентів складається ліміт (як працює формула ліміту) і як отримати розгорнуту інформацію про нього в Електронному кабінеті; як на ліміт впливають специфічні ситуації (до яких «трирічна» СЕА, на жаль, поки не пристосована) і як позичити ліміт, якщо його не вистачає. А також — що відбувається з реглімітом при зменшенні бюджетного відшкодування, реорганізації, технічних помилках; яку суму регліміту відображати у «віконці» ряд. 19.1 УР і як платежі за УР впливають на ліміт. До того ж приділена увага бухобліку руху грошових коштів на ПДВ-рахунку, арешту регліміту і позитивній «лімітній» судовій практиці, що підтримує платників.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 82

РРО/КОРО-нововведення від Мінфіну. На черзі від НБУ?

Мінфін оновив свої Порядки реєстрації та застосування РРО, КОРО і РК. Частина нововведень діє вже 01.10.2018 р. Щоправда, всупереч очікуванням, жодної революції в застосуванні РРО не сталося. Як і раніше, X- і Z-звіти слід друкувати. Щоденні Z-звіти зберігати в електронному вигляді (не менше 3 років).

А ось у частині реєстрації/скасування КОРО зміни серйозні і в певному значенні революційні. Тепер не потрібно щодня вклеювати Z-звіт у КОРО і робити записи в КОРО. До того ж від КОРО можна і взагалі відмовитися, якщо прийняти рішення не проводити розрахункові операції під час виходу з ладу РРО/відключення енергії. Проте поки що нові порядки йдуть у розріз із правилами в частині оприбуткування готівки від НБУ. Як бути? Читайте наш коментар.

Н. Адамович, І. Хмелевський, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 85, с. 2

ЦПД: ризики і вигоди

Останнім часом гостро стало питання щодо перекваліфікації цивільно-правового договору в трудовий. Причина двояка. З одного боку, це перевірки Держпраці, з іншого — прагнення роботодавця зекономити на податках і трудових гарантіях. Хоча якщо виконавцем за ЦПД буде проста фізособа, то зекономити можна хіба що на мінімальному ЄСВ. А ось якщо ЦП договір укладений з фізособою-підприємцем на єдиному податку, то вигода може бути істотна.

Чим відрізняється ЦПД від трудового договору? Як сформулювати положення ЦПД, щоб ніхто не міг чіплятися? Які органи перевіряють укладення договорів і які застосовують санкції? Ці, а також багато інших запитань висвітлені в тематичному номері.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 86

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі