Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався серпень

Штрафи за нереєстрацію ПН

Нагадаємо: штрафи за нереєстрацію/несвоєчасну реєстрацію ввели щодо ПН/РК, складених починаючи з 01.10.2015 р. Такі санкції регулює «штрафна» ст. 1201 ПКУ. Фактично штрафуються тільки ПН/РК, «оподатковувані» ПДВ (за ставками 20 %, 7 %, з 2017 року складені у тому числі на неплатників), оскільки штраф розраховується від суми ПДВ, зазначеної в ПН/РК.

Здавалося б, до необхідності своєчасної реєстрації ПН/РК за майже три роки усі вже звикли і більше на цю тему говорити нічого. Проте практика регулярно підкидає нові питання. Наприклад, чи можуть податківці оштрафувати, якщо «cтарі» ПН 2015 — 2016 рр., виписані на себе і на неплатників ПДВ, зареєстровані у 2017 — 2018 рр.? Чи, скажімо, за «кинуту» заблоковану ПН, що залишилася нерозблокованою, але замість якої зареєстрували нову повторну ПН? А як бути з реєстрацією помилкових (зайвих) ПН?

Відповіді на ці та інші «ПН-штрафні» питання шукайте в цій статті.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 63, c. 6

Касові питання

Який номер потрібно зазначати в реквізиті «№ з/п» касових ордерів? Чи обов’язковий журнал реєстрації касових документів? Чий підпис може красуватися в касовому ордері за відсутності керівника та/або головного бухгалтера? Чи можна застосовувати старі форми касових документів? Як заповнити реквізити «Видати» і «Додаток» у ВКО на здавання виручки у банк? А реквізит «Прийнято від» у ПКО на готівку, отриману з банку? Чи те ж саме, але на виручку зі скриньки РРО?

Зацінили? ☺ Зрозуміло, що це далеко не увесь перелік. Є ще купа питань щодо заповнення касової книги, оприбутковування виручки у відокремлених підрозділах, дотримання готівкових обмежень і ліміту зберігання готівки в касі тощо.

Людині, далекій від проблем готівково-касового обігу, усі вони можуть здатися елементарними. Але хто, як не ми з вами, знає про ті драконівські штрафи, що їх можуть накласти на підприємство за неправильну відповідь хоча б на одне з таких «елементарних» питань. Звідси гасло: усі сили — на вивчення цього тематичного номера! ☺

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 64

Перевіряємо важливі реквізити ПН

Ось уже рік, як діє «залізна» норма про право на податковий кредит у покупця. Згідно з нею складена після 01.07.2017 р. ПН, зареєстрована в ЄРПН, є для покупця достатньою підставою для відображення податкового кредиту і не вимагає жодного іншого підтвердження. Інакше кажучи, раз ПН зареєстрована, отже, вона пройшла перевірку і апріорі є правильною.

Та де там! Податківці не перестають робити грізні застереження щодо неякісних ПН, зокрема з неточностями в обов’язкових реквізитах. Та все ж який із них пробачить неточності, а в якому обов’язковому реквізиті неточність може стати фатальною для ПК у покупця?

Автор статті розглядає важливість кожного з них. Корисність такого аналізу важко переоцінити. Адже тепер ви точно знатимете, треба виправляти ту або іншу ПН чи ні.

Н. Адамович, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 65, с. 4

ОСББ

Про ОСББ ми чуємо з усіх шпарин. ☺ Активні мешканці, бажаючи взяти «кермо влади» над будинком у свої руки, хочуть контролювати свою власність (ну, або їх змушують зробити це обставини). При цьому у них, як і у всіх новачків, виникає безліч питань. Як створити ОСББ? Як вести бухгалтерський облік? Що з податками? Та й досвідчені ОСББшники іноді можуть заблукати в «темних законодавчих хащах».

Цей тематичний номер присвячений ОСББ і тонкощам його діяльності. Упевнені, він стане вам надійною підмогою в роботі.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 66

Подарункові сертифікати

Усі плюси, пов’язані з придбанням подарункових сертифікатів (ПС) покупцем, очевидні і добре відомі. У першу чергу це оригінальний, сучасний і універсальний подарунок, який не вимагає значних витрат часу на його пошук і не змушує дарувальника «сушити голову» над подарунком...

Не менш привабливий випуск ПС і для продавця. Головне питання у нього: як правильно відобразити такі операції в обліку? Про це наша стаття. У ній проаналізовані три варіанти використання ПС, коли в обмін на нього реалізовано товари (послуги) на суму, що:

(1) дорівнює номінальній вартості ПС;

(2) більше номіналу ПС;

(3) менше номіналу ПС.

Н. Альошкіна, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 67, с. 8

Виплати з ФСС

Як відомо, кожен працівник є застрахованою особою. Тому при настанні страхового випадку він має право на отримання певних виплат з Фонду соціального страхування України (ФСС). У цьому спецвипуску зібрані основні нормативно-правові акти, необхідні бухгалтерові для правильного обчислення і своєчасної виплати допомоги по вагітності та пологах, по тимчасовій непрацездатності і на поховання.

Так, Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-ХIV встановлює, в яких випадках, в яких розмірах і при дотриманні яких умов працівник може отримати допомогу з ФСС. У свою чергу, виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів роботодавця унормовує відповідна постанова Кабміну.

Визначити суму лікарняних і декретних вам допоможе інший кабмінівський документ — Порядок обчислення середньої заробітної плати. Крім того, в спецвипуску наведені роз’яснення офіційних органів про порядок призначення різних видів допомог і розрахунок їх суми.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 68

«Касові» роз’яснення від НБУ

Вдруге за минулий місяць у списку найважливіших ми виокремили публікацію на касову тему. І це не випадково. Нове нацбанківське Положення про ведення касових операцій № 148 продовжує розбурхувати уяву бухгалтерської спільноти. Бо написано так, що без додаткових роз’яснень мало не кожного пункту цього Положення ні тпру, ні ну. ☺

Цінність цього документа в тому, що сам НБУ систематизував на своєму офіційному сайті всі роз’яснення, що з’явилися після виходу Положення № 148, плюс додав до них дещо «з невиданого». А ви маєте чудову можливість ознайомитися як із першоджерелом, так і з нашими коментарями до нього.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 69, с. 22, 3

Новий Звіт з ЄСВ

Погодьтеся, кого-кого, а бухгалтера нічим не здивувати! У тому числі і чимось новим. Адже ми добре розуміємо, що нове — це майже завжди неохайно переписане старе. ☺

Наскільки спрацювала професійна бухгалтерська мудрість стосовно нового Звіту з ЄСВ, ви можете дізнатися з цього тематичного номера. У ньому описані новинки і «старинки» таблиці 1 Звіту за формою № Д4, проаналізовані сюрпризи таблиці 5, наведені пояснення до заповнення граф таблиці 6.

Крім того, окремі статті цього номера розповідають про те, як відобразити зарплату і відпускні в оновленій звітності з ЄСВ. І на закуску наведені експрес-відповіді фахівця Пенсійного фонду України на запитання щодо таблиці 5 Звіту за формою № Д4. Про приклади заповнення звітних форм навіть не говоримо — вони мало не на кожній сторінці.

Вивчайте із задоволенням. Адже уперше подавати новий ЄСВ-звіт вам доведеться вже за серпень!

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 70

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі