Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався січень

Розрахунок коригування з вогником

Розрахунок коригування (РК) — документ, який за своєю важливістю для платників не поступається самій податковій накладній (ПН)! Ви, безумовно, знаєте, що під кінець минулого року разом з ПН оновили і форму РК. Отже, є сенс прочитати статтю цього тематичного номера про те, як заповнювати ключові реквізити нового РК.

І заразом ознайомитися з усіма ситуаціями, коли доведеться складати РК. Їх сила-силенна: зміна ціни (РК з кодом «101»), зміна кількості (РК з кодом «102»), повернення (РК з кодом «103»), зміна номенклатури (РК з кодом «104»), анулювання помилкової ПН (РК з кодом «301»), усунення неоднозначностей (РК з кодом «302»), зменшення обсягу/кількості (РК з кодом «303»/«304»). А ще РК до підсумкової ПН, РК до зведеної «ритмічної» ПН, РК до «компенсуючої» ПН за п. 198.5 ПКУ і РК до ПН на мінбазу. Ох, здається, усе… ☺

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 1-2

Річна звітність ФОП

Ось-ось збіжать терміни подання звітності фізособами-підприємцями за 2018 рік. У цьому тематичному номері пропонуємо вам згадати, яку вони повинні подати звітність, як її заповнити, коли сплатити податок.

Сам номер умовно розбитий на дві частини — за числом категорій ФОП, які можуть бути або на загальній системі оподаткування, або на спрощеній.

Для перших один з основних документів податкової звітності — це декларація про майновий стан і доходи. Відповіді на запитання, хто і коли повинен її подавати, присвячена окрема стаття. Пропонуємо вам також шпаргалку з розрахунку чистого доходу загальносистемника.

У спрощенців — своя пісня, тобто звітність. Але і тим, і іншим доведеться подавати Звіт з ЄСВ «за себе» за 2018 рік, причому за новою формою. У номері є статті і про це.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 3

Про «трудову» квоту і нову форму

«Трудова» квота встановлена Законом про зайнятість. Скажемо прямо: особливого клопоту роботодавцям вона не несе. Тому і згадують про неї, як правило, тільки після завершення року, коли виникає обов’язок проінформувати, хто ж був працевлаштований в рахунок її виконання.

Але будьте уважні! За минулий, 2018 рік ви повинні інформувати центри зайнятості про квоту за новою формою. Про те, що змінилося, а що залишилося без змін, читайте в цій статті.

Л. Ушакова, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 4, с. 6

Майнові податки — 2019

Як мовиться, власність зобов’язує. І один із таких обов’язків — щорічно відзвітувати за те своє майно, яке згідно із законом підлягає оподаткуванню.

Серед такого майна (1) земля, (2) нерухомість і (3) транспорт. Кожна з цих категорій оподатковується своїм податком (платою за землю, податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, і транспортним податком відповідно), які в сукупності складають місцевий податок на майно. У кожної з його складових своя звітність, свої правила стягнення, декларування і сплати.

Для тих, хто не хоче заплутатися в хитросплетіннях правил нарахування майново-податкових зобов’язань, пропонуємо цей тематичний номер.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 5

Податкова соціальна пільга

Для працівників з невеликою зарплатою законодавці передбачили «заспокійливу пігулку» — податкову соціальну пільгу (ПСП). Її призначення — зменшити суму ПДФО із зарплати таких працівників. Завдання бухгалтера — перевірити усі необхідні документи для застосування ПСП, відстежити розмір зарплати, правильно застосувати до зарплати ПСП.

Про те, хто має право на ПСП, який розмір доходу надає таке право, які документи треба надати для застосування ПСП, коли закінчують застосовувати цю пільгу і про багато чого іншого читайте в цій статті.

О. Савченко, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 6, с. 3

Річна фінансова звітність

За традицією, що склалася, перший спецвипуск на початку року присвячений складанню фінансової звітності. Свята закінчилися — саме час відзвітувати за попередній рік. Цього разу при складанні фінзвітності необхідно врахувати усі корективи, внесені у бухгалтерське законодавство в 2018-2019 рр.

Отже, з цього номера ви дізнаєтеся про те, які форми фінансової звітності, в які терміни і кому необхідно подати за підсумками 2018 року, хто зобов’язаний оприлюднити свою фінзвітність, а також яка відповідальність загрожує, якщо цього не зробити. Крім того, тут ви знайдете аналіз заповнення фінзвітних форм для підприємств, які керуються національними стандартами бухгалтерського обліку, як представників великого та середнього бізнесу, так і малих і мікропідприємств.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 7

Звіт про управління: уперше за 2018 рік

Нерозлучним супутником річної фінансової звітності з 2018 року є Звіт про управління. Що він собою являє? Хто його подає? Кому і в які терміни? Відповідям на ці запитання присвячена наша стаття. Переказувати її сенсу немає, краще наведемо тут ту інформацію, яка з’явилася після виходу статті.

Так-от, податківці нещодавно встигли заявити*: оскільки Звіт про управління подається разом з фінансовою звітністю, а всі юрособи, без будь-яких винятків, подають фінзвітність органам фіскальної служби, то і Звіт про управління також.

* http://officevp.sfs.gov.ua/media-ark/local-news/365761.html

Чи будуть вони наполягати на такому своєму підході, поки невідомо, але готуватися треба до усього.

Т. Войтенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 8, с. 10

Декларація з податку на прибуток за 2018 рік (ч. 1)

Традиційне двокнижжя на допомогу усім платникам податку на прибуток. Минулого місяця вийшла перша частина. І хоча до 1 березня час ще нібито є, ми б не радили відкладати її в довгий ящик. Читайте вже зараз, читайте негайно — воно того варте.

Що увійшло до цього тематичного номера? Спершу — статті з відповідями на запитання, хто, куди і в який спосіб подає декларацію з податку на прибуток, за які звітні періоди її треба подавати, а також в які терміни і в якому складі чекають податківці вашу фінзвітність, що є додатком до декларації з податку на прибуток і її невід’ємною частиною.

Ну а потім — розповідь про головне: як заповнити декларацію з податку на прибуток та її окремі додатки (АВ, ЗП, ПН і ТЦ). Решта — в другій частині. Не пропустіть!

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 9

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі