Теми статей
Обрати теми

Експорт послуг: нюанси відображення у ПДВ-обліку

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Підприємство надавало консультаційні послуги нерезиденту з виїздом на територію замовника (є відрядні посвідчення й авансові звіти). Чи треба на цю операцію виписувати податкову накладну (ПН) і відображати її в ПДВ-декларації? Якщо так, то як правильно оформити таку операцію?

Швидше за все, тут ідеться про консультаційні послуги (коди 70.22, 62), зазначені в п.п. «в» п. 186.3 ПКУ. Місцем постачання таких послуг вважається місце реєстрації суб’єктом господарювання одержувача послуг! А оскільки одержувач послуг — нерезидент, то місце їх постачання знаходиться за межами митної території України. Відповідно об’єкта оподаткування ПДВ тут немає.

Зверніть увагу: на необ’єктні операції не виписують (!) ПН (БЗ 101.16). Проте дані за ними відображають у ПДВ-звітності, а точніше:

— у ряд. 5 ПДВ-декларації;

— у таблиці 1 додатка Д6*.

* Детально про порядок заповнення декларації з ПДВ див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 30.

Причому період для відображення такої операції у ПДВ-звітності вибирають, орієнтуючись на першу подію. Якщо першою подією було отримання передоплати, то неоподатковувану операцію відображають у ПДВ-декларації за період, в якому був отриманий аванс від нерезидента (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 77, с. 15).

Але це ще не все. Швидше за все, у підприємства були придбання (з ПДВ), які одночасно використовувалися і в оподатковуваних, і в необ’єктних операціях. За такими «подвійними» товарами/послугами доведеться нарахувати «розподільчі» податкові зобов’язання (ПЗ) згідно з п. 199.1 ПКУ.

Увага! Періодом для нарахування таких ПЗ буде той звітний період, в якому необ’єктна операція потрапила у ПДВ-звітність (див. вище).

Базу оподаткування визначаємо, спираючись на п. 189.1 ПКУ, але з урахуванням частки використання таких товарів/послуг у неоподатковуваних операціях (показник «анти-ЧВ»).

Її беремо з таблиці 1 додатка Д7 ПДВ-декларації того періоду, в якому:

— ви розрахували цей показник раніше (якщо необ’єктні операції у вас вже були цього року);

— задекларовані неоподатковувані операції уперше (п. 199.3 ПКУ). Детально про це читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 77, с. 14.

Не пізніше за останній день звітного періоду, в якому були нараховані «розподільчі» ПЗ, складіть зведену ПН і зареєструйте її в ЄРПН. У такій ПН:

— у полі «Зведена податкова накладна» верхньої кутової таблиці вкажіть ознаку зведеності «2»;

— поставте позначку «Х» у полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» і вкажіть тип причини «08» (необ’єктна операція);

— у рядку «Отримувач (покупець)» зазначте власне найменування;

— у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставте умовний ІПН «600000000000»;

— рядок «Податковий номер платника (покупця)» не заповнюйте;

— у «номенклатурній» гр. 2 вкажіть дати і порядкові номери «вхідних» ПН та інших документів (МД, касових чеків, транспортних квитків і т. п.), податковий кредит за якими треба частково компенсувати;

— графи 3.1, 3.2, 3.3, 5 — 9, 12 не заповнюйте, як і рядки VII — IX розділу А;

— у графі 4 впишіть «грн».

«Розподільчі» ПЗ обов’язково відобразіть в ПДВ-звітності: у ряд. 4.1 (4.2) ПДВ-декларації і в таблиці 1 додатка Д5**.

** Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 61, с. 14.

Наприкінці року треба буде ще провести річний перерахунок «розподільчих» ПЗ (у декларації за грудень/IV квартал). З правилами його проведення можна ознайомитися в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 104-105, с. 3.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі