Теми статей
Обрати теми

Формула СЕА

Усі основні показники формули СЕА (крім ∑Овердрафт, а з вересня 2017 року — також і крім ∑Перевищ) обчислюються з 01.07.2015 р. наростаючим підсумком. Наведемо діючий варіант формули регліміту:

∑Накл = ∑НаклОтр + ∑Митн + ∑ПопРах + ∑Овердрафт - ∑НаклВид - ∑Відшкод - ∑Перевищ.

Регліміт (∑Накл) слід зазначати в «віконці» за рядком 19.1 декларації з ПДВ на день подання такої декларації. Значення регліміту є граничною сумою для відшкодування ПДВ (п.п. «б» п. 200.4 ПКУ) і повернення коштів з ПДВ-рахунку (п. 21 Порядку № 569).

Показники ∑НаклВид і ∑НаклОтр формуються із сум ПДВ, зазначених у ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН (п. 2001.3 ПКУ, п. 9 Порядку № 569). А ось будь-які інші документи, згадані в пп. «а» — «в» п. 201.11 ПКУ, на підставі яких відображається ПК (так звані замінники ПН), у розрахунку формули не беруть участі й регліміту не збільшують.

Показник ∑ПопРах включає суми, на які платник ПДВ поповнив свій ПДВ-рахунок. При цьому суми переплат, повернені з бюджету на електронний ПДВ-рахунок (згідно з п. 43.4 ПКУ і п. 26 Порядку № 569) цей показник не збільшують. Зменшується ∑ПопРах на суму коштів, заявлених платником у додатку Д4 до декларації на перерахування з ПДВ-рахунку на поточний рахунок платника та/або до бюджету (в рахунок сплати податкового боргу з ПДВ або відстроченого ПЗ).

Показник ∑Перевищ з’являється тоді, коли сума податкових зобов’язань, зазначених у ПДВ-декларації, перевищує суму ПДВ, зазначену у складених платником ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН. Щоправда, в деяких платників ПДВ він міг з’явитися і в тих місяцях, у яких його спочатку не було. Причина в тому, що ∑Перевищ з вересня 2017 року став розраховуватися помісячно, хоча раніше його розраховували наростаючим підсумком. Найпоширеніші випадки виникнення цього показника*:

— несвоєчасна реєстрація ПН (ПЗ за декларацією «випереджають» дані ЄРПН);

— сумова помилка в ПН (у ПН помилилися, а в декларації відобразили правильно);

— ПН помилково склали на суму меншу/більшу, ніж реальні ПЗ, зазначені в декларації;

— зареєстрована помилкова «зайва» ПН;

— збільшуючий/зменшуючий РК відображений у декларації не того звітного періоду;

— і нарешті, технічна помилка.

Показник ∑Митн враховує суми ПДВ, сплаченого платником ПДВ при ввезенні товарів на митну територію України (п. 2001.3 ПКУ). Цей показник розраховується на підставі даних МД (а не факту сплати ПДВ на митниці) з урахуванням аркушів коригування та додаткових декларацій (п. 9 Порядку № 569).

Показник ∑Відшкод збільшується відразу в той момент, коли податківці отримують від платника декларацію з ПДВ з додатками Д3 і Д4.

Показник ∑Овердрафт — це сума середньомісячного розміру сум ПДВ, задекларованих платником за останні 12 звітних місяців до сплати до бюджету і погашених або розстрочених/відстрочених. Визначають його податківці раз на квартал, після чого нове «перераховане» значення враховують у формулі регліміту (замість «старого»).

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Крадіжка регліміту

2019, № 17, с. 29

2

Регліміт і реєстрація ПН/РК

2019, № 17, с. 14

3

Тематичний номер: Формула СЕА

2018, № 82

4

Звідки взялося ∑Перевищ: шукаємо причину в Електронному кабінеті

2018, № 73, с. 9

5

Як виникає (зникає) ΣПеревищ

2018, № 33, с. 7

6

Що до СЕА потрапило, те пропало (ну майже...)

2018, № 13, с. 28

7

Рятуємо незаконно зменшений регліміт

2017, № 91, с. 20

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі