№37

Податки та бухгалтерський облік, травень, 2019/№ 37 Інші номери журналу ›
  • Надходження основних засобів на підприємство Народна мудрість свідчить — краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Можна скільки завгодно довго описувати тонкощі тієї або іншої норми закону, розповідати про те, як відобразити в обліку ту або іншу операцію, і все одно читач може так до кінця й не зрозуміти, про що ж іде мова. Як бути в цих випадках? Та дуже просто: наслідувати народну мудрість — дати все побачити. А що це означає для бухгалтера? Звісно, приклад із цифрою та проводкою! У сьогоднішньому номері ми вирішили комплексно показати облік різних операцій, пов’язаних з основними засобами і запасами. Придбання, експлуатація, використання, списання, продаж цих активів — це ті операції, з якими найчастіше стикаються бухгалтери. Про них і будемо говорити у цьому журналі. Надалі ми повертатимемося до такого формату викладу. Адже лише основними засобами та запасами коло інтересів бухгалтера не обмежується.
  • Амортизація основних засобів Інформацію про нараховану суму амортизації об’єктів ОЗ та інших необоротних матеріальних активів відображають за кредитом таких субрахунків рахунку 13 «Знос (амортизація) необоротних активів»: — 131 «Знос основних засобів»; — 132 «Знос інших необоротних матеріальних активів».
  • Поліпшення і ремонт основних засобів Бухгалтерський облік витрат на ремонти/поліпшення ОЗ залежить від того, на що спрямовані ремонтні заходи: — на підтримання об’єкта в робочому стані та одержання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигод від його використання (технічний огляд, нагляд, обслуговування, ремонт) або — на його поліпшення, що призводить до збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання такого об’єкта (модернізація, модифікація, добудова, реконструкція).
  • Вибуття основних засобів Продаж ОЗ за гривні У бухобліку операцій з реалізації ОЗ спираються на два основні нормативні акти — П(С)БО 7 та П(С)БО 27.
  • Надходження запасів Придбання запасів за гривні Придбані запаси оприбутковують на відповідному рахунку (субрахунку) класу 2 у кореспонденції з рахунком 63 (або 68).
  • Запаси в господарській діяльності Облік нестач переданих на зберігання запасів Якщо договір передбачає право зберігача розпоряджатися отриманими на зберігання цінностями, то нестачу таких цінностей, виявлену при зберіганні, у бухобліку поклажодавця не відображають.
  • Вибуття запасів Реалізація за грошові кошти в національній валюті При реалізації запасів за грошові кошти в бухгалтерському обліку підприємства-продавця виникає операційний дохід.
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі