Теми статей
Обрати теми

Кур’єрська доставка товару покупцю

Децюра Сергій, податковий експерт
Через уведений карантин в Україні багато суб’єктів господарювання перемістили свою торгівлю із стаціонарних магазинів в інтернет-магазини. У зв’язку з цим у нових інтернет-торговців виникало питання щодо організації адресної доставки замовлених товарів через сайт клієнтам. Про те, на що слід звернути увагу, організовуючи доставку товарів клієнтам, ви дізнаєтеся із статті.

Варіанти доставки

Доставляють товари, замовлені на вебсайті в період карантину, продавці найчастіше:

— поштою чи сторонньою кур’єрською службою;

— кур’єром чи кур’єрською службою продавця.

Якщо ви вирішили доставляти товар через пошту чи сторонню кур’єрську службу, то для цього достатньо просто укласти з ними договір на доставку товару. Все інше пошта чи кур’єрська служба зробить сама.

Водночас багато хто організовує доставку через своїх кур’єрів. Про що потрібно пам’ятати, налагоджуючи власну доставку, поговоримо далі.

Доставка та ЄП

Платникам ЄП групи 2 і 3, які вирішили організувати адресну доставку своїх товарів, слід пам’ятати, що є різні варіанти оформлення таких відносин.

Варіант 1. Вартість послуг доставки закладається у вартість товару. Якщо платник ЄП обрав саме цей варіант, то він окремої послуги з доставки не надає, а отже, й не займається окремим видом діяльності. Річ у тому, що сама собою послуга з доставки товару клієнту без купівлі товару не здійснюється. Крім того, на шляху прямування товару до оселі покупця право власності на товар зазвичай зберігається за продавцем. Тобто, по суті, продавець перевозить власний товар і здійснює транспортні послуги для власної діяльності — торгівлі. У такому випадку, щоб працювати й далі без проблем на ЄП, йому нічого змінювати не слід.

Варіант 2. Вартість доставки платник ЄП виставляє окремою сумою в розрахунковому документі. Тим, хто обрав такий варіант компенсації витрат на доставку, здійснює окремий вид діяльності. При цьому доставка може відбуватися:

— шляхом перевезення товару вантажним автотранспортом. Якщо це ваш варіант, то, щоб працювати на ЄП, ФОП має внести до переліку видів діяльності (якщо вони в нього не внесені) вид діяльності за кодом КВЕД — 49.4 «Вантажний автомобільний транспорт, надання послуг перевезення речей»;

— шляхом доставки товару кур’єром на легковому автотранспорті, на велосипеді, роликах чи пішки, то, щоб працювати на ЄП, слід доповнити перелік своїх видів діяльності (за умови, що у вас цього виду діяльності немає) кодом КВЕД — 53.2 «Інша поштова та кур’єрська діяльність», оскільки цей вид діяльності включає доставку додому.

Платникам ЄП групи 2 та 3 здійснювати кур’єрську діяльність прямо дозволяє п.п. 8 п.п. 291.5.1 ПКУ

Якщо ви не доповните Реєстр платників ЄП такими видами діяльності, то доведеться не тільки заплатити із доходу від такої діяльності ЄП за підвищеною ставкою, а й залишити спрощену систему (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 19).

До відома! ФОП — платник ЄП групи 2 виставляти окремо в рахунку вартість послуги доставки (тобто надавати окрему послугу доставки) може тільки при доставці товару населенню чи іншим платникам ЄП. Надавши такі послуги загальносистемнику, як юрособі, так і ФОП доведеться залишити ЄП.

Доставка та РРО

У разі організації доставки товару власним кур’єром слід також не забувати про те, що покупці (громадяни) сплачують за замовлений товар зазвичай після доставки. Так, доволі часто оплату здійснюють готівкою кур´єру. Враховуючи це, відразу виникає питання щодо застосування РРО.

Коли йдеться про те, що покупець на умовах післяплати оплачує за товар кошти (готівкою або платіжною карткою) пошті або сторонній кур’єрській службі (тобто відбувається оплата при отриманні товару для подальшого перерахування їх на банківський рахунок продавця або передачі продавцеві готівки), то продавець товару проводити операцію через РРО не повинен. Цю операцію через РРО буде проводити пошта чи кур’єрська служба. Оскільки саме вони отримують готівку, а не продавець... На цьому наголошують і фіскали у листах ГУ ДФС у Житомирській обл. від 30.05.2019 р. № 2479/ІПК/06-30-14-09-16, ГУ ДПС у Черкаській обл. від 12.11.2019 р. № 1275/ІПК/23-00-33-01-06 (ср. ).

До відома! Раніше фіскали вважали, що РРО в такій схемі розрахунків має використовувати інтернет-торговець тоді, коли пошта або служба доставки передає готівку продавцю безпосередньо в руки або поштовим переказом (категорія 109.02 БЗ, втратила чинність із 12.06.2019 р.). На сьогодні чинної фіскальної консультації не існує. Водночас щоб не нарватися на фіскальну позицію податківців, краще, щоб пошта чи кур’єрська служба отримані від покупця гроші перераховувала продавцю безготівково (шляхом перерахування коштів з рахунку на рахунок через установу банку). У такому разі хвилюватися за використання РРО не доведеться.

А ось у випадку, коли покупець оплачує готівкою або за допомогою платіжної картки за товар кур’єрській службі самого продавця, то без проведення операції через РРО не обійтися.

Коли кур’єр отримує готівку за поставлений товар від клієнта або проводить розрахунки через портативний POS-термінал, у тому числі й мобільний, відбувається розрахункова операція в розумінні Закону про РРО. А тому від використання РРО не сховатися. Звичайно, якщо суб’єкт не звільнений від використання РРО. Нагадаємо, що на сьогодні таке звільнення мають ФОП — платники ЄП груп 2 і 3, у яких за рік розмір доходу не перевалив за 1 мільйон і які не здійснюють торгівлю «товарами-вбивцями» РРО-імунітету (подробиці — у «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 24, с. 24 та 2019, № 89).

Усі ж інші суб’єкти господарювання, у яких оплату за товар покупець здійснює кур’єру, повинні використовувати РРО. При цьому, на наш погляд,

чек РРО покупцю має пробивати саме кур’єр у момент отримання коштів від покупця

Річ у тому, що реєстрація продажу товарів через РРО має відбуватися одночасно з розрахунковою операцією (ст. 2 Закону про РРО), тобто в момент приймання готівкових коштів, платіжних карток тощо за місцем реалізації товарів (послуг) (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 24, с. 28.

Тому продавцю варто забезпечити свою кур’єрську службу портативним РРО і зареєструвати його в податковій на транспортний засіб, яким доставляється товар, а якщо пересувний об’єкт відсутній, то за адресою магазину, де зберігається товар (БЗ 109.06).

Звертаємо увагу! Нещодавно фіскали (див. лист ДПСУ від 21.02.2020 р. № 736/6/99-00-05-04-01-06/ІПК) заявили, що при продажу товару з відстроченням платежу слід роздрукувати чек РРО в магазині і потім передавати його кур’єром разом із товаром. При цьому отримання в майбутньому коштів за товар, на їх думку, через РРО не проводять. Ми з цим не згодні. Оскільки це порушує вимоги Закону про РРО.

Інша річ, коли за товар покупець розраховується не з кур’єром, а, наприклад, покупець переказує кошти через установу банку або через посередника (інтернет-еквайринг). У цьому випадку забезпечувати кур’єра портативним РРО не потрібно. У такому разі при передачі товару від кур’єра до покупця розрахункова операція не відбувається.

Питання виникає з тим, чи слід проводити цю операцію через РРО продавцю в момент оплати. Так, наприклад, якщо розрахунки здійснені через інтернет-еквайринг (через WAYFORPAY, LIQРАY тощо), від РРО не сховатися (див. лист ДПСУ від 31.01.2020 р. № 398/6/99-00-05-04-01-06/ІПК, від 25.11.2019 р. № 1507/6/99-00-05-04-01-15/ІПК/). Але проводити операцію через РРО треба не кур’єру (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 102, с. 29).

Коли йдеться про оплату через інтернет-банкінг, то, на наш погляд, тут можна обійтися без РРО. Водночас фіскали будуть проти цього (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 94, с. 10).

Хоча, незалежно від того, потрапляє операція під дію Закону про РРО чи ні, продавець має видати покупцю розрахунковий документ (чек РРО, товарний чек), що засвідчує факт купівлі товару (п. 11 ст. 8 Закону про права споживачів).

Такий розрахунковий документ продавець має передати покупцю в момент передачі товару, а якщо товар доставляє пошта чи стороння кур’єрська служба, а оплата була здійснена через інтернет-еквайринг, то вкласти до посилки (п. 2 ст. 3 Закону про РРО).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі