Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався листопад

БухгалтерКА в законі? Думка Мінекономіки

Починаючи з 18.08.2020 р. розд. ІІІ Національного класифікатора України «Класифікатор професій ДК003: 2010» дозволяє за потребою користувача, при внесенні запису про назву роботи до кадрової документації окремого працівника, професійні назви робіт адаптувати для означення жіночої статі особи, яка виконує відповідні роботи (наприклад, «юрист» — «юристка»). Проте Мінекономіки вважає, що й у штатному розписі, й у трудовій книжці працівниці назва посади повинна бути зазначена без адаптування до статі, тобто не «юристка», а «юрист».

Що ж, щодо штатного розпису — згодні. А ось щодо трудової книжки — маємо власну думку.

Лист Мінекономіки від 09.10.2020 р. № 3512-06/61698-07

«Податки & бухоблік», 2020, № 88, с. 24

Позики

Сьогодні позиками вже нікого не здивуєш, ними користуються практично всі суб’єкти господарювання, та й фізособа-громадянин не залишається осторонь (директор або засновник-фізособа часто надає своєму рідному підприємству позику).

Про те, які різновиди позик бувають і як грамотно її відображати в бухгалтерському і податковому обліку, ви дізнаєтеся із цього тематичного номера. Тут ми розповіли про правила дисконтування, особливості прощення позик, закінчення строків давності. Ви дізнаєтеся про податкові наслідки в різних ситуаціях, для різних сторін правочину і систем оподаткування. Сподіваємося, тут ви знайдете відповіді на всі основні і важливі запитання, що стосуються позикових операцій.

«Податки & бухоблік», 2020, № 89

Питання підприємців

Тематичний номер, присвячений актуальним питанням, які виникають у процесі реєстрації та діяльності ФОП. Особливу увагу приділено коштам ФОП, правилам готівкового обігу і розмежуванню підприємницьких та особистих коштів ФОП. Крім того, у номері проаналізовано особливості діяльності ФОП на спрощеній системі (зокрема, в контексті останніх законодавчих змін) та зроблено загальний огляд найактуальніших законодавчих змін, що вплинуть на діяльність ФОП.

«Податки & бухоблік», 2020, № 91

Карантин вихідного дня. Куди подіти працівників?

У листопаді, а саме з суботи 14 числа, діяв карантин вихідного дня. Звісно, перед роботодавцями постало питання: куди подіти працівників, які повинні були працювати в «карантинні» дні?

Ми пропонуємо такі варіанти.

Варіант 1 — простій. Роботодавець має право ввести його для окремих відділів (підрозділів) або окремих працівників. Тут ніяких перешкод немає.

Варіант 2 — зміна режиму роботи при збереженні зайнятості (приклад: була шестиденка — стала п’ятиденка).

Варіант 3 — встановлення неповного робочого часу.

Варіант 4 — оплачувана відпустка або карантинна відпустка за свій рахунок.

Л. Ушакова, «Податки & бухоблік», 2020, № 92, с. 2

Річна інвентаризація

Інвентаризаційна кампанія — 2020 в самому розпалі. Хтось уже встиг проінвентаризувати свої активи і зобов’язання, а хтось тільки береться за цей процес. Якщо ви з тих, хто ще не встиг покінчити з річною інвентаризацією, радимо ознайомитися з цим спецвипуском.

У ньому наведено як базові «інвентаризаційні» питання, такі як строки й етапи проведення річної інвентаризації, створення інвентаризаційної та робочих інвентаризаційних комісій, видання наказу про проведення інвентаризації та ін., так і нюанси, пов’язані з інвентаризацією окремих активів і зобов’язань.

Крім того, цей спецвипуск дає інформацію про правила відображення результатів інвентаризації в обліку, а також про матеріальну відповідальність працівників, яку можуть спричинити небажані результати інвентаризації. Номер супроводжує велика кількість зразків заповнення інвентаризаційних документів.

«Податки & бухоблік», 2020, № 93

І знову ф. № 20-ОПП: звісточки від податківців

Стаття-довідник, побудована як дайджест найбільш актуальних податкових роз’яснень, що з’явилися протягом вересня-листопада і стосуються ф. № 20-ОПП. Надано редакційні коментарі щодо того, як податківці бачать правила укрупнення інформації у ф. №20-ОПП, у тому числі й укрупнення інформації про транспортні засоби. Крім того, розглядаються питання про присвоєння об’єктам оподаткування ідентифікатора, реєстрації РРО, діяльності у власній квартирі та повторного подання ф. № 20-ОПП щодо тих об’єктів, інформацію про які було втрачено через паперову ф. № 20-ОПП.

«Податки & бухоблік», 2020, № 94, с. 21

Звіт з ЄСВ

Цей тематичний номер буде цікавий абсолютно всім роботодавцям. Адже він присвячений ЄСВшному Звіту за формою № Д4.

Ви не знайдете в ньому нудної теорії. У тематичному номері, присвяченому Звіту з ЄСВ, ми розібрали конкретні ситуації, які виникають на практиці при відображенні в цьому Звіті виплат, що входять до бази нарахування ЕСВ, а саме зарплати, відпускних, лікарняних, допомоги по вагітності та пологах та винагороди за договорами підряду.

Не оминули стороною й «кадрову» таблицю 5 Звіту за формою № Д4. Ну і, звісно, привідкрили завісу у майбутнє — розглянули проєкт об’єднаної звітності з ЄСВ та ПДФО/ВЗ.

«Податки & бухоблік», 2020, № 95

Допомога ФОП на дітей. Частина друга та чи остання?

Уряд відновлює виплату соціальної допомоги на дітей ФОП на єдиному податку груп 1 і 2 за листопад та грудень 2020 року. Причому, якщо такі підприємці:

— отримували допомогу на дітей у травні — серпні 2020 року, виплату за листопад та грудень буде продовжено в грудні автоматично. Жодних додаткових документів подавати не потрібно;

— хочуть отримати її вперше (раніше не зверталися за такою допомогою), слід подати/надіслати до органів соцзахисту населення відповідний пакет документів. Зробити це потрібно до 15 грудня 2020 року.

Зазначимо, що допомогу можна отримати на кожну дитину до досягнення нею 10-річного віку.

Л. Ушакова, «Податки & бухоблік», 2020, № 96

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі