Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався грудень

ОЗ від засновника: як вигідніше?

Трапляється так, що статутний капітал (СК) підприємства вже сформований, заборгованість засновників погашена, але один з учасників вирішує допомогти — безоплатно передати для госпвикористання підприємства власний об’єкт ОЗ. Як правильно прийняти від засновника об’єкт ОЗ із мінімальними наслідками?

Варіантів безліч: прийняти об’єкт ОЗ можна і як безоплатно отриманий актив, і як додатковий вклад, і навіть як звичайний вклад до СК. Можна прийняти об’єкт ОЗ від засновника в оренду або позичку. І для того щоб з’ясувати, який з варіантів прийняття ОЗ від засновника найбільш вигідний, розглянемо бухоблік (він же орієнтир і для податковоприбуткових цілей) кожен із варіантів. А вам залишиться тільки обрати той, який найбільше вам підходить!

Н. Адамович, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 96, с. 10

Судова практика

Тематичний номер присвячено аналізу останніх тенденцій в адміністративних спорах платників і податкових органів довкола норм податкового законодавства. У номері наведено аналіз позиції ВС щодо таких питань: несвоєчасна реєстрація ПН з незалежних від платника причин; податок на репатріацію з орендних платежів на користь нерезидента; докази реальності господарської операції; наслідки порушення умов перебування на спрощеній системі; порушення РРО-законодавства; податковий кредит у ФОП за придбаннями подвійного призначення; внесення власних коштів на рахунок ФОП-єдиноподатника та ін.

О. Савченко, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 97

Перерахунок ПДФО — 2019: час настав

Доволі часто можна почути запитання: як уникнути штрафів за помилки в сумах зобов’язань з ПДФО? Відповідь на нього доволі проста — через перерахунок із ПДФО. Якщо помилки в сумах ПДФО податковий агент самостійно виявляє при проведенні перерахунку та виправляє протягом року, то штрафів за пп. 119.2 та 127.1 ПКУ можна уникнути. Тож не слід нехтувати річним перерахунком. До речі, перерахунок буває обов’язковим та добровільним. Проводяться вони за єдиним алгоритмом.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 98, с. 10

Альбом бухгалтерських проводок (собівартість і облік доходів та витрат)

Це третій номер із циклу «Альбом бухгалтерських проводок» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 37 і № 61). Тоді ми розповіли про облік основних засобів, запасів та розрахунків. У цьому номері йдеться про головну складову витрат — собівартість продукції (робіт, послуг). Ми показали в проводках облік прямих і загальновиробничих витрат, відходів виробництва та втрат від браку, а також готової продукції. Окрему увагу приділили класифікації, складу, визнанню доходів та витрат діяльності.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 99

Зарплата № 13

Винагорода за підсумками роботи за рік, або, як її називають у просторіччі, — тринадцята зарплата. Це доволі приємний подарунок від роботодавця. Адже кожен знає, що різдвяно-новорічні свята примушують гаманці схуднути не на жарт. Нарахована тринадцята зарплата може бути як рік у рік, так і в наступному році за підсумками попереднього року. Проте для працівників вигідніший саме останній варіант нарахування. Чому? Відповідь на це запитання — у нашій статті. У ній же можна також знайти корисні підказки про те, як нараховувати таку виплату, як вона вплине на розрахунок відпускних та лікарняних.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 100, с. 10

Фінзвітність-2019

Шумні свята відлунали, 2020-й зустріли — саме час підбивати підсумки минулого року. І не лише особисті, але й підсумки господарської діяльності підприємств. Ми, звичайно, маємо на увазі складання річних звітів. У цьому спецвипуску ми розповідаємо, як правильно і безпроблемно «розправитися» з фінансовою звітністю за 2019 рік.

Зокрема, ви дізнаєтеся, які форми фінзвітності слід скласти, в які строки та кому їх подати, хто зобов’язаний оприлюднювати фінансову звітність, а також яка відповідальність загрожує, якщо цього не зробити. Крім того, у цьому номері ви знайдете постатейний порядок заповнення форм фінансової звітності для підприємств, які керуються національними стандартами бухгалтерського обліку, у тому числі скороченої фінзвітності. Усі останні «фінзвітні» зміни тут враховані. Вивчайте і звітуйте без проблем!

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 101

Підсумкові ПН у 2020-му: розшифрувати все

З нового року скасовуються потурання для підсумкових податкових накладних (ПН), що складаються за щоденними підсумками операцій. З 01.01.2020 р. на них поширюється загальний порядок заповнення, а отже, їх необхідно заповнювати детально. Тобто детально попозиційно (а не за групами, як це дозволялося раніше) розшифровувати всю номенклатуру із зазначенням кількості, ціни, кодів УКТ ЗЕД і заповнювати всі графи (у тому числі графи 4, 5, 6 і 7). Про нововведення вже попередила ДПСУ в листі від 28.11.2019 р. № 1639/5/99-00-07-03-02-16/ІПК.

Але що, якщо й без таких детальних розшифровок справ по вуха і нехтувати новими правилами заповнення підсумкових ПН і заповнювати їх по-старому (за групами або навіть однорядково)? Про це ви дізнаєтеся в статті.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 102, с. 2

«Наша песня хороша…», або Блокувальний Порядок v. 2.0

Ви, напевно, знаєте про радісну новину: блокування ПН/РК були визнані судами першої й апеляційної інстанцій протиправними і недійсними. Відповідні рішення набрали чинності 10 грудня. Проте радість тривала недовго ☹. 14 грудня набрав чинності новий Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК. Звичайно, це лише частинка «блокувальної машини». Але все-таки. Оливи у вогонь підлив і Верховний Суд. Своєю ухвалою він зупинив виконання судових рішень про незаконність блокувань. Що означає для платників ПДВ новий нормативний акт? Як вплине на ситуацію ухвала Верховного Суду? Яка доля ПН/РК у період незаконності блокувань? Про це читайте на сторінках нашого видання.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 103-104, с. 28

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі