Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався березень

Правила ведення саморобної Книги обліку доходів

З початку 2021 року законодавці скасували обов’язок вести ФОП-спрощенцями облік у затверджених формах Книг обліку доходів (доходів та витрат). Але це не звільнило їх від ведення обліку. Такий облік доведеться вести з початку 2021 року, але у довільній формі.

Незважаючи на це, ФОП-спрощенці при відображенні даних про доходи у саморобній Книзі обліку мають дотримуватися певних правил. А саме, вони мають уносити записи до Книги із щомісячною періодичністю, правильно записувати дані при здійсненні комісійної торгівлі, при поверненні авансів тощо.

Тому, щоб у ФОП-спрощенця не виникало проблем із веденням саморобної Книги обліку, у цій статті наведено основні поради її заповнення при настанні різних ситуацій.

С. Децюра, «Податки & бухоблік», 2021, № 17, с. 2

Дивіденди

Завжди приємно після завершення бізнес-року побачити результат своїх вкладень, а ще краще — отримати прибуток або його частину від таких вкладень. Найпрозоріший спосіб для цього — виплатити учасникам підприємства дивіденди. Їх зазвичай суб’єкти господарювання виплачують під кінець року. А зробити все правильно та так, щоб радість виплат не захмарилася несподіваними «сюрпризами», допоможе цей тематичний номер.

У ньому ви знайдете всі найважливіші облікові моменти для обох сторін (як для тієї, що виплачує, так і для тієї, яка одержує дивіденди) і на різних системах оподаткування. Дізнаєтеся, яких податкових наслідків чекати при виплаті дивідендів нерезидентам і фізособам, хто, коли та як розраховує і платить авансовий внесок на дивіденди тощо.

«Податки & бухоблік», 2021, № 18

«Листи щастя» від ДПС: у фокусі маленька зарплата

Завдання «наповнити бюджет» іноді призводить до нестандартних рішень. Так, податківці вже не перший рік намагаються вплинути на рівень зарплат, які роботодавці виплачують своїм працівникам. Яким чином? Розсилаючи електронною поштою листи про підвищення рівня оплати праці працівників. Адже чим вище зарплата, тим більша сума податків із неї йде до бюджету.

Як реагувати на такі листи? Та й чи потрібно якось реагувати? Відповіді на ці запитання ви знайдете в нашій статті.

О. Марченко, «Податки & бухоблік», 2021, № 19, с. 2

Відшкодування збитків: право та облік

Порушення умов господарських договорів контрагентами, а також порушення права суб’єкта господарювання і законних інтересів з боку податківців — усе це може вилитися стороні, яка постраждала, у дзвінку монету. Способами компенсації таких наслідків виступають відшкодування збитків і неустойки (штрафи). Цим виплатам, а саме їх юридичним нюансам й обліку як у винного, так і в сторони, що постраждала, і присвячений наш тематичний номер.

Тут цікаво, що Закон № 466 виключив відшкодування збитків з бази оподаткування ПДВ. Проте навіть після цього податківці продовжують трактувати ситуацію неоднозначно.

Крім того, окрема увага в номері приділена й відповідальності податківців за свої незаконні рішення, а також тому, як покупцеві застрахуватися від можливих збитків за нереєстрацію податкової накладної.

«Податки & бухоблік», 2021, № 20

ФОП і його основне місце роботи

З 2021 року запрацювало ЄСВ-звільнення для ФОП, які працюють в іншого роботодавця за основним місцем роботи. Такі багатоверстатники звільнені від сплати ЄСВ за себе за місяці звітного періоду, за які ЄСВ за них як за найманих працівників сплатив основний роботодавець.

Зрозуміло, що такі зміни змусили багатьох ФОП замислитися над тим, куди б «притулити» свою трудову книжку. Але на шляху до працевлаштування виникає багато питань у потенційних працівника і роботодавця. Зняти їх допоможе наша стаття.

Л. Ушакова, «Податки & бухоблік», 2021, № 21, с. 2

Облік у ФОП

Є підприємцем або плануєте ним стати? Похвально. Але доля ФОП не така вже легка. Потрібно знати немало облікових нюансів, щоб ваша діяльність не викликала питань у податківців. А останнім часом накопичилося ще й достатньо змін до податкового законодавства, що стосуються, зокрема, й підприємців. Саме час освіжити в пам’яті «старі» й предметно ознайомитися з новими правилами роботи на загальній і спрощеній системах оподаткування. На допомогу вам ми підготували цей спецвипуск. З нього ви дізнаєтеся, зокрема, про законодавчо встановлені обмеження, особливості оподаткування ФОП, облік їх доходів (і витрат), нюанси нарахування та сплати підприємницького ЄСВ, декларування, а також про порядок здійснення розрахунків підприємцями.

«Податки & бухоблік», 2021, № 22

ПН-кульбіт: з коли застосовувати нову форму?

Наказом Мінфіну від 01.03.2021 р. № 131 змінено форму ПН/РК і декларації з ПДВ. Причина — поява нової ставки 14 %. Із застосуванням декларації питань немає — її потрібно подавати, починаючи зі звітності за березень. А ось із ПН/РК наколобродили. Наказ з’явився 12 березня, а електронна версія ПН — лише 15 березня. Але ж багато платників уже реєстрували ПН за старою формою. Як же бути?

Якщо ПН/РК зареєстровані з 1 по 11 березня, то вважаємо, що вони не можуть бути визнані недійсними, їх не потрібно виправляти. Якщо ПН/РК зареєстровані 12 і 15 березня, то вважаємо, що й з ними нічого робити не потрібно. Так само вважають і податківці.

Якщо ж ви все-таки вирішили виправити ПН і зареєструвати її за новою формою, то нагадаємо, що штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН у карантинний період не застосовуються. Утім, враховуючи інші складнощі (необхідність наявності достатнього ліміту, можливість блокування РК), ми виправляти не радимо.

Т. Войтенко, «Податки & бухоблік», 2021, № 23, с. 26

Нова декларація з ПДВ

Не секрет, що форма ПДВ-декларації з березня набула нового вигляду (додалися нові рядки, у тому числі й під нову ставку 14 %, змінено підхід до заповнення додатка Д1, скасовано розшифровку податкових зобов’язань тощо). Нехай зміни не дуже істотні, але ми знаємо, що податківці люблять чіплятися за кожну дрібницю, аби вставити палиці в колеса.

Найбільш оптимальний і зручний для читача формат сприйняття інформації про заповнення форм звітності — відрядкове пояснення кожного показника форми. Саме в такому, вподобаному нашими читачами форматі, ми проаналізували заповнення всіх рядків і додатків оновленої декларації з ПДВ.

«Податки & бухоблік», 2021, № 24

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі