Теми статей
Обрати теми

Збитки у прибутковій декларації

Солошенко Людмила, податковий експерт
За плечима календарний (а для бухгалтера — звітний) рік. Час підбивати підсумки. Проте цифри зі звітності не завжди можуть порадувати. Особливо за нинішніх умов, коли ризики збиткової діяльності досить великі. Що якщо збитки тягнуться в декларації з податку на прибуток? Про те, що важливо пам’ятати при збитках, зараз поговоримо.

Спочатку про те, які в декларації можуть значитися збитки.

По-перше, бухоблікові збитки — у ряд. 02 декларації (куди переносять поточні бухоблікові збитки із ряд. 2295 (збиток) ф. № 2 або ряд. 2290 (з «-») ф. № 2-м, № 2-мс. Проте через різні одиниці виміру беруть бухоблікові дані ще до округлення у «фінзвітні» тис. грн, БЗ 102.20.02).

А по-друге, податкові збитки й, зокрема:

— перехідні податкові збитки минулих років (ряд. 3.2.4 додатка РI) і

— власне поточні збитки (від’ємний об’єкт оподаткування) звітного періоду (ряд. 04), у формуванні яких беруть участь дві попередні складові: перехідні податкові збитки минулих років і бухфінрезультат.

Хоча міцного союзу збитків бухоблікових і податкових може й не бути. Оскільки якщо отримали збиток у бухобліку, то це ще не означає, що він залізно збережеться й у податковому обліку. Адже бухобліковий збиток може перекритися податковими різницями і перетворитися на податковий прибуток. І навпаки, навіть якщо у бухобліку — прибуток, то після коригування на податкові різниці в податковому обліку можна вийти на збитки. Тому зв’язок примарний.

На що важливо звернути увагу при відображенні збитків у декларації?

Податкові збитки минулих років

Старі збитки — не урізуємо. Передусім про наболіле — про урізування збитків. Поки що заспокоїмо — нічого не урізуємо. А тягнемо старі податкові збитки минулих років у тій сумі, яка є.

Нагадаємо, що в податковоприбутковому обліку хотіли накласти обмеження на перенесення старих податкових збитків. І дозволити переносити тільки свіжі збитки — останніх 5 років (а ось збитки старші обривати). Проте законопроєкт з такими планами завис (див. проєкт закону від 15.09.2020 р. № 4101 за посиланням: w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=69946). Тому

із старими збитками залишилося все по‑старому — їх ніяк не усікаємо

Тобто за звичними правилами (без обмежень) перенесемо до декларації з прибутку за I квартал 2021 року всю суму старих податкових збитків минулих років — будь-якого віку.

Причому зауважте: через перенесення перехідні збитки минулих років можуть засвітитися відразу у двох додатках до декларації з прибутку: не лише в додатку РІ, а й у додатку ПП.

Збитки в додатку РІ (податкова різниця). Перехідні податкові збитки минулих років — податкова (зменшуюча) різниця (п.п. 140.4.4 ПКУ). Її показують у ряд. 3.2.4 додатка РІ — сюди переносять від’ємне значення ряд. 04 декларації за минулий звітний рік.

Така збиткова різниця — різниця для всіх. А тому тягнути (переносити) збитки минулих років у податковому обліку мають право і високодохідники, і малодохідники (п.п. 134.1.1 ПКУ). Причому навіть якщо малодохідники відмовилися від розрахунку всіх інших різниць з розд. III ПКУ, про що поставили позначку в декларації.

Зверніть увагу: йдеться про перенесення саме податкових збитків минулих років. Тобто тих, що виникли в декларації з податку на прибуток за минулий рік (а не минулорічних бухоблікових)!

Щоправда, зауважте: тягнути можна саме ті збитки, які виникли за період у статусі прибутківця. А ось при зміні системи оподаткування (переході з єдиного податку (ЄП) у прибутківці) у ряд. 3.2.4 додатка РІ не вийде врахувати:

— збитки, що виникли в періоді роботи на ЄП. Тобто втягнути єдиноподаткові бухоблікові збитки в податковоприбутковий облік не можна (лист ДФСУ від 04.09.2018 р. № 3831/6/99-99-15-02-02-15/ІПК), а

— при поверненні в прибутківці з ЄП — зовсім старі «прибуткові» збитки, що зависли у експрибутківця ще при переході на ЄП. Оскільки у новоспеченого прибутківця все розпочинається з чистого аркуша (див. БЗ 102.10, переведену з 23.05.2020 р. у нечинні, проте навряд чи думка фіскалів зміниться).

Увага, квартальники! Переносити збитки абияк не можна. А за правилами

податкові минулорічні збитки треба включати до першоквартальної декларації наступного року (і далі їх уже тягнути увесь рік)

Інакше якщо минулорічні збитки (повз I кварталу) включити, наприклад, одразу до піврічної декларації, податок за півріччя виявиться заниженим і помилку доведеться виправляти (детальніше про цю ситуацію див. «Податки & бухоблік», 2020, № 36, с. 12).

Якщо забули про перехідні податкові збитки минулих років і раніше їх взагалі не переносили, виправити помилку можна з урахуванням 1095 днів (п. 50.1 ПКУ, лист ДПСУ від 18.11.2020 р. № 4728/ІПК/99-00-05-05-02-06).

Збитки в додатку ПП (податкова пільга). Перенесли збитки минулих років до ряд. 3.2.4 додатка РІ — чи показувати автоматом їх у додатку ПП? Не поспішайте, додаток ПП заповнюють не завжди. Чому?

Нагадаємо, що додаток ПП призначений для розшифрування пільг з податку на прибуток. До останніх, зокрема, відносять зменшення об’єкта оподаткування на податкові збитки минулих років (код пільги — «11020301»). Зверніть увагу: йдеться про зменшення об’єкта. Адже пільгою, по суті, вважають суму втрат бюджету (тобто недоплачений податок).

Отже, якщо минулорічні збитки зменшили прибуток поточного звітного періоду (тобто зіграли у зменшення об’єкта оподаткування і виникла пільга), то виникне привід заповнити додаток ПП! Тоді суму податкової пільги для гр. 3 додатка ПП розрахуємо так:

img 1

Зауважте: додаток ПП — додаток для всіх. Тому якщо виникла пільга (тобто збитки минулих років зарахувалися), то додаток ПП заповнять і високодохідники, і малодохідники.

Щоправда, якщо за I квартал подавали додаток ПП (був прибуток, який зменшили збитки минулих років), а за підсумками півріччя, скажімо, прибутки не отримали й податковою пільгою не скористалися, то й додаток ПП за півріччя подавати не треба (БЗ 102.19).

А ось якщо у звітному періоді отримано поточні збитки, то навіть після перенесення збитків минулих років втрат бюджету не виникатиме. Тому податкової пільги з податку на прибуток не з’явиться, її суму не розраховують і додаток ПП не подають, якщо, звичайно, не було інших якихось пільг (БЗ 102.10). Тож не всяке перенесення збитків обернеться пільгою і заповненням додатка ПП. Детальніше про цей додаток див. «Податки & бухоблік», 2021, № 6, с. 91.

Шкода від податкових збитків

В окремих випадках податковий збиток може обмежувати платника і завдати неприємностей. Яких? Якщо стисло, то обернутися неможливістю відображення податкових витрат. Наприклад, таких.

Благодійна різниця (п.п. 140.5.9 ПКУ). Нагадаємо: при наданні допомоги неприбутковим організаціям (НПО) у податковому обліку для високодохідников установлений ліміт благодійних витрат — не більше 4 % оподатковуваного прибутку за минулий звітний рік (що зверху — знімають через різницю).

Проте якщо за минулий рік — податкові збитки (читай: ліміт податкових витрат «0»), доведеться всю суму наданої благодійної допомоги зняти збільшуючою різницею (лист ДФСУ від 16.09.2016 р. № 20223/6/99-99-15-02-02-15). Тому у збиткового підприємства благодійна допомога пройде повз податкові витрати і не зменшить об’єкт оподаткування. ☹

Спортивна різниця (п.п. 140.5.14 ПКУ). Схожа ситуація й із спортивною різницею, при наданні допомоги спортивним НПО. Щоправда, ліміт дозволених витрат вищий — не більше 8 % оподатковуваного прибутку за минулий рік. Проте для збитківця це ролі не відіграє. Оскільки якщо в податковому обліку — минулорічні збитки, доведеться провести коригування-різницю на всю суму наданої спортивної допомоги (виключивши її з податкових витрат).

Відсоткова різниця (п. 140.2 ПКУ). Якщо у звітному періоді виникли поточні податкові збитки (без урахування минулорічних), доведеться показати податкову різницю (тобто зняти з податкових витрат) усю суму відсотків, нарахованих на користь нерезидентів. При появі прибутку їх можна частково врахувати в наступних роках (п. 140.3 ПКУ).

Дивідендний аванс (п.п. 57.11.2 ПКУ). Податковий збиток виплаті дивідендів не перешкода (головне, щоб було що розподіляти за бухобліком, детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 16, с. 20).

Проте якщо виплачувати дивіденди за рік, збитковий у податковому обліку, то дивідендний аванс доведеться сплатити з усієї суми дивідендів, а не з суми перевищення. Причому зарахувати його вийде, коли з’явиться податковий прибуток.

Збитки при реорганізації

Після Закону України від 16.01.2020 р. № 466-IX вирішено питання з перехідними збитками при реорганізації (додано новий п.п. 140.4.5 ПКУ).

Нагадаємо: раніше контролери висловлювалися проти можливості обліку правонаступником податкових збитків і доводилося захищати їх за допомогою суду (див. лист ДПСУ від 15.11.2019 р. № 1350/6/99-00-07-02-02-15/ІПК // «Податки & бухоблік», 2019, № 98, с. 24 і 2020, № 57, с. 16).

Тепер при реорганізації правонаступник може врахувати податкові збитки від попередника

У якій сумі та в якому періоді їх вийде врахувати?

Правонаступник може врахувати податкові збитки від попередника:

— у повній сумі в періоді затвердження передавального акта (при реорганізації шляхом приєднання, злиття, перетворення)

або

— пропорційно отриманій частці майна в періоді затвердження розподільчого балансу (при реорганізації шляхом ділення або виділення).

Але за умови, що правонаступник і попередник були пов’язаними особами більше 18 послідовних місяців до дати завершення реорганізації. І тільки ту суму збитків, яка не перевищує суму власного капіталу попередника станом на кінець попереднього податкового (звітного) року.

Перехідні збитки при реорганізації — зменшуюча різниця для всіх, яку розраховують починаючи з 23.05.2020 р.

Її показують у ряд. 3.2.4 додатка РІ до декларації з податку на прибуток за 2020 рік (див. БЗ 102.20.02, переведену з 01.12.2020 р. до нечинних у зв’язку зі зміною форми декларації).

А починаючи з 2021 року для неї буде відведений спеціальний ряд. 3.2.4.1 додатка РІ.

Збитки і перевірки

Збитки — річ сама собою малоприємна. Удвічі засмучує, що через них ще можуть почастішати перевірки. Адже

частота (періодичність) планових перевірок залежить від ступеня ризиковості платників (п. 77.2 ПКУ)

Останній буває високим/середнім/незначним. Зважаючи на це, й перевіряють платників податків:

— з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на рік;

— із середнім ступенем ризику — не частіше одного разу на 2 роки;

— з незначним ступенем ризику — не частіше одного разу на 3 роки.

Про скасування карантинного мораторію на планові перевірки (п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ з урахуванням постанови КМУ від 03.02.2021 р. № 89).

Таким чином, збитки посилюють ризиковість платників, оскільки згідно з п. 5 розд. III Порядку № 524* у платниках:

* Порядок формування плану-графіка проведення документальних перевірок платників податків, затверджений наказом Мінфіну від 02.06.2015 р. № 524 (у редакції наказу від 08.09.2020 р. № 548).

— з високим ступенем ризику пропишуть підприємства при декларуванні від’ємного значення фінансового результату від операційної діяльності (тобто операційних збитків у бухобліку, ряд. 2195 ф. № 2 або (ряд. 2000 + ряд. 2120 - ряд. 2050 - ряд. 2180) ф. № 2-м або (ряд. 2000 - ряд. 2050) ф. № 2-мс);

— із середнім ступенем ризику — прибутківців: 1) квартальників — при декларуванні від’ємного об’єкта оподаткування з податку на прибуток (збитків) протягом двох податкових періодів (кварталів) підряд, а 2) річників — при декларуванні податкових збитків за підсумками року.

Ось мимоволі замислишся: чи показувати у звітності збитки? І чи можна їх якось сховати? Іноді простіше в декларації припуститися помилки в різницях, щоб збільшити об’єкт оподаткування. Хоча такий варіант, звичайно, не вирішення проблеми.

Набагато краще подумати про запобігання збиткам наперед й управляти фінрезультатом (доходами/витратами), використовуючи законні бухінструменти (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2021, № 3, с. 15).

висновки

  • Податкові збитки минулих років можна переносити без обмежень (законопроєкт, що пропонував урізати податкові збитки, не прийнятий).
  • За правилами перехідні минулорічні збитки переносять в декларацію за I квартал.
  • Перехідні податкові збитки минулих років показують не лише в ряд. 3.2.4 додатка РІ, а й у додатку ПП (якщо збитки зарахувалися, тобто зменшили прибуток поточного періоду).
  • Податкові збитки можуть стати перешкодою для відображення податкових витрат на добродійність, фінансових витрат (відсотків нерезидентам). А також спричинити сплату дивідендного авансу з усієї суми дивідендів, а не із суми перевищення.
  • При реорганізації правонаступник може врахувати податкові збитки попередника.
  • У збиткових платників можуть частіше проводити планові перевірки.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі