Теми статей
Обрати теми

Облік штрафів та пені

Солошенко Людмила, податковий експерт
За порушення, виявлені при перевірках, платникові доводиться розплачуватися фінансовими санкціями. Коли та як їх відображати в обліку, давайте з’ясовувати.

Фінансові санкції

Штрафи. Якщо при перевірці виявлено порушення, наприклад, найпоширеніше — заниження податку, платникові в ППР донарахують суму грошового зобов’язання (тобто податкового зобов’язання разом зі штрафними санкціями (п.п. 14.1.39 ПКУ)). Нагадаємо, що штраф за заниження податку становить 10 % (а при умисному порушенні — 25 %) від суми донарахованого перевіряючими податкового зобов’язання (п. 123.1 ПКУ).

При цьому до ППР додається розрахунок суми донарахованого податківцями податкового зобов’язання і штрафних санкцій (п.п. 58.1.1 ПКУ), про що говориться й у самій формі ППР.

Пеня. А ось суму пені зазвичай ні в акті, ні в ППР не зазначають. Оскільки на момент складання цих документів ще недостатньо інформації для нарахування пені і, зокрема, невідома дата початку і закінчення нарахування пені. Тож окремого документа, що підтверджує факт нарахування і суму пені, від фіскалів не надійде. Проте за заявою платника фіскали можуть надати письмовий документ у довільній формі з даними про розраховану пеню (БЗ 132.01). До того ж інформацію про нараховану контролерами пеню платник може побачити в Електронному кабінеті. При цьому пеню податківці нарахують платникові самостійно. Вона розраховується автоматично в інформаційній системі ДПС і відображається в ІКП.

Хоча врахуйте, що насправді пеня може нараховуватися, тільки якщо прострочили сплату грошового зобов’язання, донарахованого за ППР, і не сплатили ППР протягом 10 робочих днів, що настають за днем його отримання (п.п. 129.1.1 ПКУ). Тоді з 11-го дня нараховується пеня (БЗ 132.02). Детальніше про нарахування пені див. «Податки & бухоблік», 2019, № 12, с. 4.

Штрафний карантинний мораторій. Утім, у зв’язку з карантинним мораторієм (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ)

штрафи за порушення податкового законодавства (у тому числі за заниження податку) в період карантину не застосовуються

Виняток — штрафи за порушення нарахування, декларування та сплати акцизного податку, рентної плати і ПДВ. Проте для штрафів за нереєстрацію/несвоєчасну реєстрацію ПН/РК у період карантину діє звільнення (детальніше про яке див. «Податки & бухоблік», 2021, № 39, с. 2). Тому в більшості випадків за карантинні порушення перевіряючі донарахують у ППР тільки суму податкового зобов’язання без штрафів.

Також нагадаємо, що в період карантину не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена пеня підлягає списанню (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Детальніше про штрафний мораторій див. «Податки & бухоблік», 2020, № 37.

Куди платити штрафи і пеню?

Зазвичай суми штрафних (фінансових) санкцій і пені сплачуються до тих же бюджетів, до яких згідно із законом зараховуються відповідні податки та збори (п. 131.3 ПКУ). На додаток форми ППР, окрім усього іншого, містять інформацію про реквізити бюджетних рахунків, на які платник повинен сплатити суму донарахованого грошового зобов’язання, включаючи суму штрафних (фінансових) санкцій та/або пені. Тому орієнтуються на них.

Бухоблік

Коли фінансові санкції після перевірки відображати в обліку? У такому разі врахуйте два моменти.

Санкції — поточні витрати. По-перше, зверніть увагу, що, на відміну від ПЗ, донарахованих/зменшених перевіркою (які в бухобліку відображають через виправлення помилок — дивлячись якою була помилка: поточного року чи минулих років), фінансові санкції в бухобліку визнають поточними витратами. Тому фінансові санкції є витратами поточного періоду, неважливо, за які порушення санкції нараховані.

Коли фінансові санкції включати до витрат? А по-друге, у витратах відображають суму визнаних штрафів і пені (п. 20 НП(С)БО 16). Тобто фінансові санкції в обліку відображають на дату їх визнання-узгодження. Тому

до витрат санкції відносять у тому періоді, в якому ППР стало узгодженим (неважливо, за помилки якого періоду санкції нараховані)

А отже, якщо отримане ППР не збираєтеся оскаржувати (згодні з ним), то суму штрафних санкцій загалом можна показати у витратах уже на дату отримання такого ППР. Ну або в будь-який з наступних 10 робочих днів, відведених на його оплату (вважаючи, що в день своєчасної оплати ППР стало узгодженим). Адже на сплату суми грошового зобов’язання за ППР відводиться 10 робочих днів, що настають за днем його отримання (п. 57.3 ПКУ). Тож максимально на узгодження ППР у вас є 10 днів, протягом яких ППР-донарахування (включаючи штрафи) потрібно провести в обліку. Чи на крайній випадок, якщо оплату за ППР ще не здійснили — не пізніше 11-го робочого дня з дня отримання ППР (тобто коли мине строк, відведений для подання скарги, і ППР буде узгоджене (п. 56.3 ПКУ)).

При цьому суму визнаних штрафів і пені в бухгалтерському обліку включають до інших операційних витрат: Дт 948 — Кт 641 (п. 20 НП(С)БО 16).

Приклад. За результатами перевірки нараховані штрафні санкції (2000 грн) і пеня (100 грн — за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання, донарахованого за ППР).

В обліку будуть зроблені такі записи:

Облік фінансових санкцій за результатами перевірок

з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн

Дт

Кт

1

Нараховано штрафні санкції

948

641

2000

2

Нараховано пеню

948

641

100

3

Сплачено пеню і штрафні санкції

641

311

2100

Штрафна різниця

Важливо! Платникам податку на прибуток, які коригують фінрезультат на різниці (високодохідникам і малодохідникам-добровольцям), слід врахувати, що за санкціями, накладеними при перевірках, у податковоприбутковому обліку виникатиме штрафна різниця.

Оскільки починаючи з 23.05.2020 р. відповідно до п.п. 140.5.11 ПКУ

фінрезультат потрібно коригувати (збільшувати) на суму штрафів і пені, нарахованих контролюючими органами та іншими органами держвлади за порушення вимог законодавства

Таку різницю показують у ряд. 3.1.11 додатка РІ. Коли визнавати штрафну різницю?

Момент відображення різниці. У п.п. 140.5.11 ПКУ говориться про санкції, нараховані контролюючими органами. Проте самі контролери зазначають, що для відображення штрафної різниці також важливо враховувати визнання витрат у бухобліку.

Як пояснюють контролери, суми штрафних санкцій і пені, нараховані при перевірках, за бухобліковими правилами включаються до витрат. Тому при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток платник збільшує фінрезультат на суму штрафів і пені, нарахованих контролюючими органами та іншими органами держвлади та визнаних у складі витрат за правилами бухобліку (БЗ 102.02; лист ДПСУ від 05.05.2021 р. № 1853/ІПК/99-00-21-02-02-06).

Інакше кажучи, оскільки завдання штрафної різниці — нівелювати витрати, то штрафну різницю відображають у тому періоді, в якому суму санкцій у бухобліку віднесли до витрат (щоб усунути вплив таких витрат на фінрезультат). У результаті фінансові санкції, нараховані перевіряючими, у податковоприбутковому обліку не зменшать об’єкт оподаткування.

Зверніть увагу: якщо розпочато оскарження, то до його закінчення сума грошового зобов’язання, донарахованого за ППР, штрафних санкцій і пені вважаються неузгодженими. Тому до узгодження таких сум їх не відображають у бухобліку. А отже, і штрафної різниці до моменту узгодження санкцій у податковоприбутковому обліку не виникне (лист ДПСУ від 19.02.2021 р. № 615/ІПК/99-00-21-02-02-06).

А ось у малодохідників, що відмовилися від різниць, штрафної різниці не буде. У них штрафні санкції врахуються за бухобліковими правилами, оскільки об’єкт оподаткування — бухфінрезультат.

Самоштраф. Ще врахуйте, що штрафна різниця за п.п. 140.5.11 ПКУ не стосується самовиправлення — тобто самостійного виправлення платником помилок за правилами п. 50.1 ПКУ. Адже при самостійному виправленні помилок самоштраф нараховується платником самостійно, а не контролюючими органами. Тому самоштраф під штрафну різницю не підпадає і збільшувати фінрезультат на суму самоштрафу платникові не потрібно (БЗ 102.02; лист ДПСУ від 23.03.2021 р. № 1114/ІПК/99-00-21-02-02-06). Щоправда, не забувайте, що при виправленні карантинних помилок самоштраф не нараховується, крім самовиправлення з акцизного податку, рентної плати, ПДВ.

Адмінштрафи

За порушення, виявлені при перевірках, окрім фінансової, може загрожувати адміністративна відповідальність (у вигляді адмінштрафів). Нагадаємо, що на адмінштрафи карантинний мораторій з п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не поширюється. Тому від адмінштрафів звільнень немає. Детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 40, с. 15 і № 62, с. 24.

При цьому слід врахувати, що адмінвідповідальність є персональною. До неї притягуються винні посадові особи, які сплачують накладені на них адмінсанкції за рахунок власних коштів. Тому суми адмінштрафів, що накладаються на винних посадових осіб, в обліку підприємства не відображаються (ні в бухгалтерському, ні в податковому).

Проте якщо адмінштраф сплачує підприємство за посадову особу без компенсації останньою, виникнуть ПДФО, ВЗ і ЄСВ (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2016, № 93, с. 30).

висновки

  • У бухгалтерському обліку фінансові санкції включаються до витрат у періоді узгодження ППР і не має значення, за помилки якого періоду вони нараховані.
  • У податковоприбутковому обліку у платників податку на прибуток, які розраховують різниці, щодо штрафів та пені, нарахованих контролюючими органами, буде виникати штрафна різниця в тому періоді, в якому у бухобліку санкції віднесли до витрат.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі