Теми статей
Обрати теми

Помилки у прибутковій декларації

Солошенко Людмила, податковий експерт
Заповнити декларацію з податку на прибуток — ціле мистецтво. Чого варті тільки додатки, серед яких — фінзвітність! Не дивно, що можуть виникати помилки. Часто доводиться їх виправляти не лише в податковоприбутковому, а й у бухгалтерському обліку. Розберемо порцію «помилкових» запитань.

Помилка тільки в додатку

Помилилися в додатку АВ: забули зазначити суму дивідендів, виплачених фізособам (не оподатковуються дивідендним авансом, тому помилка на сплачений податок не вплинула). Як її виправити?

Помилку, допущену в додатку (яка на рядки декларації не вплинула), можна виправити тільки за допомогою УД (тобто способом із п.п. «а» п. 50.1 ПКУ). А ось другим способом — у поточній декларації — таку помилку виправити не вийде, оскільки з додатком ВП уточнюючі додатки не подаються (БЗ 102.20.01). Щоправда, особливий випадок — виправлення помилок у фінзвітності (додатку ФЗ), на якому зупинимося окремо, наразі йдеться не про нього.

Для виправлення помилки в додатку необхідно правильно заповнити помилковий додаток (у цьому випадку — додаток АВ) і наново подати за помилковий період повний комплект прибуткової звітності як УД з усіма необхідними додатками. Зауважте: з УД треба подати повторно всі додатки до заповнених рядків УД, навіть якщо в таких рядках/додатках не було помилок. Хіба що з УД можна не переподавати фінзвітність (додаток ФЗ), якщо помилка не зачепила фінзвітність (БЗ 102.20.02, детальніше про це ще скажемо далі).

Помилка у фінзвітності

Виявили помилку у фінзвітності за 2020 рік (у балансі занизили товарні залишки). На показники декларації та податок на прибуток вона не вплинула. Як її виправити?

Порядок виправлення помилок у фінзвітності (ФЗ) залежить від того, вплинула така помилка на показники декларації чи не вплинула (див. таблицю).

Якщо припустилися помилки у фінзвітності

Помилка у ФЗ:

Як виправляти помилку

вплинула

на показники декларації

У такому разі виправляють помилку і у ФЗ, і в декларації будь-яким зручним способом (БЗ 102.20.02):

— через УД, з якою подають уточнюючу (виправлену) ФЗ та уточнюючі додатки (до усіх заповнених рядків УД);

— у складі поточної декларації через додаток ВП з уточнюючою ФЗ.

Зауважте: при поданні звітності в електронному вигляді електронну УД подають після подання виправленої фінзвітності

не вплинула на показники декларації

Як роз’яснюють контролери, у такому разі достатньо подати

повторно тільки виправлену фінзвітність, а ось УД подавати не треба

(БЗ 102.20.02)

У вас — помилка тільки у фінзвітності, яка показники декларації не зачепила. Тому з урахуванням роз’яснень контролерів достатньо подати повторно тільки виправлену фінзвітність, а декларацію не чіпати (тобто УД не подавати).

Помилка тільки в декларації: чи подавати фінзвітність?

Припустилися помилки в ряд. 03 декларації (у додатку РІ не показали збільшуючу штрафну різницю за п.п. 140.5.11 ПКУ). У фінзвітності — порядок. Чи треба при виправленні помилки знову подавати ФЗ, якщо в ній не було помилок?

Ні, у поданні тієї ж самої ФЗ немає потреби. Оскільки у фінзвітності не було помилок, її повторно переподавати з УД/додатком ВП не треба. З цим згодні й податківці, роз’яснюючи, що платникові в такому разі можна не подавати ФЗ повторно. Проте позначки про додаток ФЗ і поданий в минулому комплект фінзвітності в завершальній частині УД/додатка ВП слід поставити. Про проставлення таких позначок говорять і контролери (БЗ 102.20.02).

А ось коли виправляють показники, відображені в ряд. 01 і 02 декларації, подати виправлену фінзвітність треба (БЗ 102.20.02).

Помилки у старих деклараціях

Хочемо виправити помилку в декларації за 2019 рік, яку подавали ще за старою формою (з ідентифікатором J0100117). УД якої форми (старої або нової) нам подавати?

Для виправлення помилок подають УД за формою, що діє на дату її подання (п. 50.1 ПКУ). Тому навіть якщо треба виправити старі помилки у старих деклараціях, то подають УД чинної форми — актуальної на момент виправлення помилки. Щоправда, трапляється, що якесь програмне забезпечення не дозволяє відправити нові УД до старих декларацій. Тоді подати УД можна через Електронний кабінет.

Не поставили витрати

Не показали витрати в декларації за три квартали 2020 року (вересневий акт на охоронні послуги надійшов аж у листопаді). Тому включили їх до декларації за рік. Чи правильно це?

Ні, показувати витрати із запізненням — у річній декларації — неправильно. Адже для витрат визначено правила визнання. Коли, як у вашому випадку, встановити зв’язок із доходом певного періоду неможливо, витрати визнають у періоді їх здійснення (п. 6 НП(С)БО 16). Таким періодом у вас є вересень. Тому перетягувати витрати до періоду, коли первинка надійшла із запізненням, і відображати їх у «чужому» періоді не можна. Це помилка.

До речі, на те, що визнання витрат у бухобліку не залежить від періоду отримання від постачальників первинних документів, звертав увагу й сам Мінфін (див. лист від 22.04.2016 р. № 31-11410-06-5/11705). І при первинці, що надходить із запізненням, правилами документообігу підприємства може бути передбачена можливість відображення операції в бухобліку на підставі належним чином оформленого внутрішнього первинного документа — наприклад, самоакта (пп. 2.6, 3.5 Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88). Детальніше про це див. «Податки & бухоблік», 2017, № 62, с. 29.

Зауважте: якщо запізніле відображення витрат виявлять контролери, то напевно знімуть витрати в річній декларації і вважатимуть, що її податкові зобов’язання занижені. Щоправда, у зв’язку з карантинним мораторієм штрафи за порушення податкового законодавства (у тому числі заниження податку) в період карантину не застосовуються (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тому, поготів, помилку краще виправити по гарячих слідах. Для цього необхідно виправити помилку в бухгалтерському і податковоприбутковому обліку. І, зокрема, уточнити декларацію за три квартали (врахувати в ній вересневі витрати) й уточнити декларацію за рік.

Чи платити самоштраф?

Виявили помилку: заниження податкових зобов’язань у декларації за I квартал 2020 року. Чи нараховувати при її виправленні самоштраф?

За загальними правилами, якщо податкові зобов’язання занижені (виникла недоплата), то нараховують самоштраф: при виправленні через поточну декларацію з додатком ВП – у розмірі 5 %, при виправленні через УД – у розмірі 3 % (п. 50.1 ПКУ).

Проте з огляду на дію карантинного мораторію, штрафні санкції за порушення податкового законодавства (у тому числі за заниження податку на прибуток, включаючи самоштраф) і пеня не нараховуються (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, запитання 3, 4 інформаційного листа ДПСУ від 20.03.2020 р. № 7). І хоча карантин охопив не увесь I квартал 2020 року, податківці амністували і його (БЗ 132.01). Тому помилки, виявлені в податковоприбуткових деклараціях за періоди 2020 року (і далі до кінця карантину), підпадають під штрафну амністію. І при їх виправленні нараховувати та платити самоштраф і пеню не треба.

У зв’язку з цим при виправленні карантинних помилок відведені для самоштрафу рядки (ряд. 28 додатка ВП і ряд. 30 УД) і ряд. 29 для пені залишаємо порожніми (не заповнюємо). І до поточної декларації/УД додаємо пояснення з позначкою у спеціальному полі завершальної частини.

Щоправда, майте на увазі: податківці вважають, що самоштрафу і пені не буде, тільки якщо карантинні помилки платник встигне виправити до завершення карантину (БЗ 102.20.02). Проте ми з такою позицією фіскалів не згодні і вважаємо, що звільнення від санкцій зберігається незалежно від того, коли будуть виправлені помилки карантинного періоду. Детальніше про це див. «Податки & бухоблік», 2020, № 44, с. 24 і № 79, с. 11.

А ось при виправленні на карантині помилок за старіші докарантинні періоди — за 2019 рік і раніше — від самоштрафу звільнень немає (БЗ 132.01).

Помилки старше 1095 днів

Виявили помилку: протягом 5 років не нараховували амортизацію за приміщенням складу. Чи можна її виправити і відновити амортизацію, в тому числі в податковому обліку?

Передусім треба виправити помилки в бухобліку за всі 5 років неамортизації (детальніше про виправлення бухоблікових помилок див. «Податки & бухоблік», 2019, № 25, с. 2). Адже бухоблікові помилки не мають строку давності. А ось на виправлення податкових помилок відведено 1095 днів із дня граничного строку подання декларації (п. 50.1 ПКУ).

Тому виправити амортизаційну помилку в податковому обліку вийде тільки за останні 3 роки (тобто з урахуванням 1095 днів). Щоправда, при виправленні помилок на карантині слід врахувати, що строки давності, визначені ст. 102 ПКУ, на час карантину продовжуються. Тобто на подання уточненок до 1095 днів повинні додати час карантину (п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, запитання 11 інформаційного листа ДПСУ від 20.03.2020 р. № 7). Щоправда, для цього має бути відповідним чином налагоджене програмне забезпечення.

Зауважте: для виправлення амортизаційної помилки, що тягнеться протягом 3 останніх років у податковоприбутковому обліку, платнику-квартальнику доведеться подавати окремі УД за кожен квартальний період (відповідно: 1 квартал, півріччя, три квартали, рік) кожного помилкового року.

Забули про податкові збитки

У 2020-му не враховували податкові збитки 2019 року (не відображали їх у ряд. 3.2.4 додатка РІ). Чи можна тепер їх урахувати у 2021 році (у декларації за I квартал)?

Перестрибнути рік — просто взяти та й включити старі податкові збитки 2019 року прямо до декларації за I квартал 2021 року не можна. А щоб урахувати старі збитки, доведеться виправляти помилки 2020 року. Для цього спершу необхідно уточнити декларацію за I квартал 2020 року (у її ряд. 03 і ряд. 3.2.4 додатка РІ врахувати податкові збитки минулого 2019 року).

А оскільки декларацію складають наростаючим підсумком, то також треба уточнити й усі подальші періоди (квартали) помилкового року, включаючи й річну декларацію за 2020 рік

На це зверталася увага у БЗ 102.20.02. Про перенесення збитків див. також «Податки & бухоблік», 2020, № 36, с. 12.

А ось якщо й після виправлень декларація за 2020 рік вийде збитковою (тобто в її ряд. 04 буде отримано від’ємне значення), то збитки вже 2020 року, що виникли, можна перенести на наступний рік — до ряд. 03 і ряд. 3.2.4 додатка РІ до декларації за I квартал 2021 року.

Щоправда, врахуйте: якщо не переносили зовсім старі збитки (наприклад, 2014 року), то виправити помилку не вийде, оскільки, як пояснюють контролери, після закінчення 1095 днів право на виправлення втрачено (лист ДПСУ від 18.11.2020 р. № 4728/ІПК/99-00-05-05-02-06).

Помилки в різницях

У 2019-му помилково не заповнювали додаток РІ і не враховували різниці (подали тільки річну декларацію за 2019 рік, квартальні декларації з різницями не подавали). Як цю ситуацію виправити?

Не вели облік різниць. У такому разі квартальнику доведеться виправляти помилки 2019 року. Для цього слід подати квартальні декларації (за I квартал, півріччя, три квартали 2019 року), які не подавалися. Їх подають з типом документа «Звітна».

Щоправда, якщо подати пропущені декларації, то, окрім неминучого штрафу «за неподання» в 340 грн (за п. 120.1 ПКУ), податківці напевно нарахують ще й штраф «за несвоєчасну сплату податку» (за ст. 124 ПКУ) — якщо, звичайно, у таких деклараціях виникне податок до сплати. Тому, щоб мінімізувати втрати, спершу можна подати «нульові» декларації, а потім — уточненки до них. Тоді вийде розплатитися 3 % самоштрафом. Детальніше про це див. «Податки & бухоблік», 2018, № 28, с. 10.

А також необхідно уточнити річну декларацію за 2019 рік — розрахувати різниці і в ній.

Вели облік різниць. А що коли, навпаки, облік різниць у 2019-му вели, хоча могли й не вести (були малодохідником). У такій ситуації, загалом, немає нічого страшного. Оскільки якщо малодохідник не відмовився від розрахунку різниць, то він може рахувати їх добровільно — це не заборонено. Тому річну декларацію за 2019-й з розрахунком різниць малодохіднику можна не виправляти.

А якщо й за підсумками 2020-го залишилися в малодохідниках (бухдохід за 2020-й не перевищив 40 млн грн) і є бажання відмовитися від розрахунку різниць, то в декларації за 2020-й про це треба було зробити спеціальну позначку.

Якщо ж позначку не проставили, знайте, що можна уточнитися й відновити забуту позначку про нерозрахунок різниць за допомогою УД (БЗ 102.20.02).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі