Теми статей
Обрати теми

Чим запам'ятався квітень

Постійні представництва нерезидентів

З 01.01.2021 р. ставати на облік у податковій як платник податку (у тому числі й податку на прибуток), має не відокремлений підрозділ (у тому числі й постійне представництво) нерезидента, а сам нерезидент.

Крім того, з початку 2021 року ставати на облік платником податку нерезидент має, також і коли придбаває нерухоме майно, відкриває рахунки в банках України, набуває права власності на інвестиційний актив. У зв’язку з цим у багатьох суб’єктів виникає чимало запитань: як стати на облік, в який строк, в якій податковій, як звітувати нерезиденту при зміні на посту платника податку свого представництва тощо. Відповіді на ці та інші запитання ви можете відшукати у цьому тематичному номері.

«Податки & бухоблік», 2021, № 26

Документи на товари у ФОП у 2021 році

У статті аналізується питання про обов’язок і доцільність для ФОП мати документи на товар та документи, якими підтверджуються показники податкової звітності підприємця. Питання розглянуто окремо для ФОП, які працюють на загальній системі, й окремо для єдиноподатників. Особливу увагу приділено питанню обліку товарних запасів у ФОП та можливої відповідальності ФОП за відсутність документів.

М. Нестеренко, «Податки & бухоблік», 2021, № 27, с. 2

Нова звітність з ЄСВ/ПДФО/ВЗ

Нова єдина квартальна звітність з ЄСВ і ПДФО/ВЗ наробила багато галасу в бухгалтерському середовищі. Адже практично кожному бухгалтерові довелося вступити з нею в бій, освоювати зміни і боротися з програмними косяками. Добірка статей у цьому тематичному номері — це SOS-допомога всім, хто має справу з цим монстром.

Ми підготували для вас номер, у якому ви знайдете відповіді на більшість звітних запитань: як навчитися правильно формувати нову квартальну об’єднану звітність з ЄСВ, ПДФО і ВЗ, які програмні моменти потрібно врахувати при заповненні. А крім порядкового алгоритму формування цієї звітності, у цьому номері є й реальні приклади її заповнення в конкретних ситуаціях, що виникають на практиці.

«Податки & бухоблік», 2021, № 28

Підзвіт за свої: згадаємо все

Доволі часто на практиці підприємства здійснюють придбання для своїх потреб, але за кошти працівників. Потім витрачені кошти підприємство працівникам компенсує. Причому податківці деякий час занадто фіскально підходили до таких операцій і компенсацію працівникам у межах таких придбань намагалися оподатковувати ПДФО і ВЗ. Загалом, ситуація вирішилася на користь платника. Проте нюанси залишилися.

У цій статті ми згрупували всі найважливіші моменти щодо придбань для потреб підприємства за кошти працівника: обґрунтування законності таких операцій, готівкові обмеження, строки оформлення звіту і погашення заборгованості перед працівником. Вважаємо, тут ви знайдете відповіді на всі запитання за цією темою.

Н. Альошкіна, «Податки & бухоблік», 2021, № 29, с. 16

Знову про блокування ПН

Блокування ПН/РК докучає платникам уже декілька років. Але останнім часом кількість блокувань явно збільшилася. Блокують навіть тим, хто ніколи із цим явищем не стикався. При цьому життя не стоїть на місці. З’являються нові запитання, податківці раз у раз вигадують чергові перепони, є свіжа судова практика.

Та й карантин зробив свій внесок. Який механізм розблокування ПН/РК на карантині? Чи продовжуються на його період розблокувальні строки? Що нового в оскарженні блокування ПН/РК і рішень про ризиковість платника? Цікавий буде й антиблокувальний алгоритм ПДВ-роботи і не занадто складні прийоми уникнення блокування ПН/РК. Хочете все знати — зазирніть у тематичний номер.

«Податки & бухоблік», 2021, № 30

Карантинні 8000 грн: як отримати

Через введення в певних регіонах України «червоної» епідеміологічної зони багато суб’єктів господарювання були вимушені тимчасово призупинити свою діяльність. Щоб підтримати таких суб’єктів господарювання (як і наприкінці 2020 року в переддень оголошення локдауну), законотворці передбачили надання постраждалим суб’єктам одноразової матеріальної допомоги.

Таку допомогу будуть надавати як із держбюджету (у розмірі 8000 грн), так і з місцевого бюджету (розмір має визначити місцевий орган влади).

Про те, які ФОП і фізособи-громадяни мають право отримати таку допомогу і що для цього слід зробити, шукайте у цій статті.

С. Децюра, «Податки & бухоблік», 2021, № 31, с. 2

Відпустка

Нехай весна поки не поспішає нас радувати гарною погодою, але всі ми в душі вже мріємо про літо. Тепле, сонячне й… відпочивальне. Безумовно, літо — жадана пора для відпустки. Чи не кожен працівник прагне «відкусити» собі шматочок відпочинку саме в цю пору. Тому дуже скоро багатьом суб’єктам господарювання доведеться зіткнутися з масовим виходом співробітників у щорічні відпустки. Щоб цей відпускний забіг минув для бухгалтерів якомога гладкіше, всі основні актуальні питання, пов’язані з наданням таких відпусток, ми висвітлили в цьому спецвипуску. З нього ви дізнаєтеся про правила надання щорічних відпусток, їх оплату, відображення відпускних в обліку та звітності, компенсацію за невикористані дні відпустки, а також про створення і використання резерву відпусток.

«Податки & бухоблік», 2021, № 32

Податкові зобов’язання не того періоду: виправляємо без доплати

Практично кожен хоч раз, але стикався з такою ситуацією, коли виписали податкову накладну в одному періоді, а потрібно було виписати її в іншому. І тут виникає нехитре запитання: чи можна, щоб не платити зайвих грошей, спочатку подати УР на зменшення зайвих податкових зобов’язань, а потім, отримавши переплату за особовим рахунком, подати УР до періоду для їх донарахування? Як виявляється, цілком можна, справа тільки в часі.

Але це не єдиний варіант виправлення «без грошей». Можна ще піти іншим шляхом. Цікаво, чи не так? Усі подробиці знайдете в статті.

Н. Адамович, «Податки & бухоблік», 2021, № 33, с. 16

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі