Теми статей
Обрати теми

Вказуємо код КОАТУУ у звітності

Децюра Сергій, податковий експерт
Минулого року в Україні відбувалися адміністративно-територіальна реформа та децентралізація. У зв’язку з цим утворились нові райони, а також об’єднані територіальні громади. Крім того, з початку 2021 року почав діяти новий кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад. Як усе це вплинуло на звітування у 2021 році, обговоримо далі.

Замінник КОАТУУ

На початку 2021 року всіх суб’єктів господарювання сколихнула новина, що замість усім відомого Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України ДК 014-97 (далі — КОАТУУ), затвердженого наказом Держстандарту від 31.10.97 р. № 659, почав діяти Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (далі — КАТОТТГ), затверджений наказом Мінрегіону від 26.11.2020 р. № 290.

Запровадження КАТОТТГ було наслідком реформи, розпочатої у 2015 році (саме з цього часу населені пункти сусідніх сільських, селищних та міських рад поступово об’єднувалися в територіальні громади), частиною якої було створення нових районів.

У КАТОТТГ адміністративно-територіальні одиниці поділені на п’ять рівнів:

— перший рівень — області, АР Крим, міста, що мають спеціальний статус (Київ та Севастополь);

— другий рівень — райони в областях та в АР Крим;

— третій рівень — територіальні громади;

— четвертий рівень — міста, села, селища (населені пункти);

— додатковий рівень — райони в містах (у тому числі в містах, що мають спеціальний статус).

Код адміністративно-територіальної одиниці складається з літер «UA» (код України за ISO 3166-1) і 17 цифр. Що означає кожна з цифр Кодифікатора, наведемо на рис. 1.

img 1

Рис. 1. Формування нового коду адміністративно-територіальної одиниці

Якщо якась із частин коду незастосовна до конкретної одиниці (наприклад, код району в місті), то в цій частині коду ставляться нулі. Наприклад, село Горошине Полтавської області має код «UA53020150050083498», і в цьому коді два нулі на одинадцятій та дванадцятій позиції є кодом району в місті, і там стоять нулі, оскільки код району в місті не застосовується до сіл.

За ідеєю, після введення в дію нового Кодифікатора замість КОАТУУ саме код із цього нового Кодифікатора і слід було б використовувати. Зокрема, його слід було б брати для заповнення податкової звітності.

КОАТУУ в пріоритеті

Водночас до запровадження нового Кодифікатора і кодів, які він містить, були не готові не тільки платники податків, а й податківці разом із Мінфіном.

Річ у тому, що

по-перше, у будь-якій податковій декларації, ф. № 20-ОПП мова йде саме про код КОАТУУ, а не про код із нового Кодифікатора;

по-друге,

розмірність поля, в якому вказується код адміністративно-територіальних одиниць у діючих формах декларацій, не дає змоги занести код, взятий із нового Кодифікатора

У Кодифікаторі код містить дві літери і 17 цифр, а у всіх формах декларацій, формах акцизних накладних тощо для коду відведено 10 клітинок, тобто цей реквізит підлаштований під код із КОАТУУ, який складається із 10 цифр;

по-третє, навряд фіскали чи інший орган влади навіть зараз, через півроку, вже підлаштували своє програмне забезпечення під нові коди.

У зв’язку з цим зовсім не дивні заяви фіскалів: застосування КОАТТУ буде припинено тільки із впровадженням Кодифікатора. А у перехідний період для заповнення ф. № 20-ОПП і декларацій слід брати код із КОАТУУ (БЗ 116.11).

Фіскали так і не пояснили, коли саме слід переходити на застосування нового Кодифікатора.

Ця дата не відома, напевно, і їм. Хоча Держстат (ukrstat.gov.ua/klasf/st_kls/op_koatuu_2016.htm) уже наголосив, що у зв’язку з прийняттям постанови ВРУ від 17.07.2020 р. № 807-IX КОАТУУ втратив актуальність. І тому він радить усім з питань нового територіального устрою звертатися до Мінрегіону.

На наш погляд, починати використовувати замість кодів із КОАТУУ коди із Кодифікатора платники податків розпочнуть з тієї дати, коли у формах декларації та інших документів з’явиться місце для відображення 19-значного коду. А до того часу пануватиме, як і раніше, КОАТУУ.

Новий код КОАТУУ

Те, що у 2021 році слід використовувати при заповненні звітності саме коди КОАТУУ, не говорить, що слід брати старий код КОАТУУ, тобто код, який підприємство використовувало у минулих роках.

Справа в тому, що кожен окремий податок підприємство має сплачувати в бюджет певного органу місцевого самоврядування. При цьому місце сплати податку визначають зазвичай або за місцезнаходженням підприємства, або за місцезнаходженням об’єкта оподаткування чи об’єкта, через який здійснюється діяльність (наприклад, за місцем розташування землі, нерухомості, торгової точки, джерела забруднення навколишнього середовища тощо).

А щоб із декларації було зрозуміло, куди (в який бюджет) мають піти нараховані зобов’язання, у ній має бути вказано відповідний код КОАТУУ органу місцевого самоврядування, в бюджет якого відбувається сплата податку.

До об’єднання населених пунктів у територіальні громади чи не кожен населений пункт мав свій орган місцевого самоврядування і свій бюджет. Тому у ті часи визначати, який код КОАТУУ слід зазначати, було просто. Вказували дані про код КОАТУУ саме населеного пункту, в якому знаходиться підприємство або його об’єкт оподаткування (земля, нерухомість) тощо.

Після об’єднання декількох населених пунктів у територіальну громаду місце дислокації бюджету переїхало у населений пункт, що став центом такої територіальної громади. Тому виходить, що коли підприємство чи об’єкт оподаткування знаходяться не в населеному пункті, що є центром територіальної громади, то варто вказувати не код КОАТУУ місцезнаходження підприємства чи об’єкта, а код КОАТУУ центру такої громади.

При цьому той факт, що код КОАТУУ населеного пункту, в якому знаходиться підприємство, є іншим, значення не має.

Так, наприклад, земля, що належить підприємству, знаходиться у с. Горошине колишнього Семенівського району Полтавської області. Внаслідок реформи район було ліквідовано, а на його території створено дві громади — Семенівську селищну та Оболонську сільську. До складу останньої увійшло с. Горошине.

Враховуючи це, з початку 2021 року у декларації з плати за землю слід зазначати код КОАТУУ не с. Горошине, а код с. Оболонь — населеного пункту, який є адміністративним центром новоствореної територіальної громади (БЗ 111.05).

Зверніть увагу, що деяких змін зазнає і порядок відображення в одній декларації об’єктів, які знаходяться в різних населених пунктах, що увійшли до однієї територіальної громади.

Так, якщо підприємству належить земля, яка знаходиться на території різних населених пунктів, навіть якщо вони всі підпорядковані одній податковій, то до 2021 року доводилося подавати окрему декларацію щодо земділянок, які знаходяться в одному населеному пункті.

Тепер же в одній декларації можна показати дані про нарахований земподаток щодо земель, які знаходяться на території, що увійшла до однієї громади, і в ній слід зазначити код КОАТУУ адміністративного центру такої громади.

При цьому у деклараціях з різних податків можливі варіанти відображення не одного, а декількох кодів КОАТУУ. Правила відображення в них кодів КОАТУУ вписується у вищеописаний нами алгоритм. Хоча і має певні особливості. Детально про заповнення декларації з:

— плати за землю читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 13, с. 30;

— екоподатку — у «Податки & бухоблік», 2021, № 15, с. 30;

— із сільгоспЄП — у «Податки & бухоблік», 2021, № 23, с. 16;

— з акцизного податку — у «Податки & бухоблік», 2021, № 29, с. 28.

До відома! Якщо ви заповнили декларацію не з тим кодом КОАТУУ, то вам слід виправитися. А саме — подати уточнюючу декларацію і скоригувати в нуль нарахований податок за неправильним кодом, а потім подати або звітну декларацію, або уточнюючу і нарахувати податок за правильним кодом. Якщо це зробити, поки діє карантин (він поки що триватиме до 30.06.2021 р.), то вдасться уникнути штрафів.

20-ОПП і коди КОАТУУ

Після утворення територіальних громад змінюється код КОАТУУ об’єктів, які знаходяться в населених пунктах, що увійшли до таких громад. А отже, змінюються і відомості про об’єкти оподаткування, які потрапляють до Єдиного банку даних через подання ф. № 20-ОПП.

Враховуючи це, фіскали наголошують, що з початку 2021 року у багатьох суб’єктів змінюється інформація про код КОАТТУ об’єкта оподаткування чи об’єкта, пов’язаного з оподаткуванням, назва області, району та населеного пункту, де такий об’єкт знаходиться. Тому фіскали (див. БЗ 116.11) заявили, що тим, у кого відбулися такі зміни, потрібно уточнити інформацію про свої об’єкти оподаткування.

На наш погляд, дотримуватися цих вимог фіскалів слід тільки тим, у кого через таку реформу змінилося місце обліку. Наприклад, населений пункт потрапив до складу громади, яка стала підпорядковуватися іншій податковій. А тому у них змінилося місце обліку платника податку (як основне, так і неосновне). В усіх інших випадках, вважаємо, можна обійтися без подання ф. № 20-ОПП.

Хоча у будь-якому разі відповідальності зараз немає, адже діє карантинний мораторій (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ), і на штрафи за неподання ф. № 20-ОПП він теж поширюється (БЗ 116.12).

Ті, хто сперечатися з фіскалами не бажає, може виконати їх прохання.

Щоб оновити дані про ваш об’єкт, на думку фіскалів (БЗ 116.11), слід подати ф. № 20-ОПП з ознакою «3» (зміна відомостей)

При цьому у тих графах, в яких змінюються дані, а саме в графах 6, 7, варто зазначити нову інформацію про місцезнаходження об’єктів, а саме код та назву населеного пункту — адміністративного центру новоствореної територіальної громади згідно з КОАТУУ.

При цьому, щоб фіскали зрозуміли, які саме дані уточнюються, вони пропонують (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 33, с. 27 та № 27, с. 27):

— поряд із реквізитом, який змінився (вочевидь, у тій самій графі), зазначати у дужках його попереднє значення;

— подавати ф. № 20-ОПП разом із листом, в якому інформувати про виправлення помилок.

Ні те, ні інше не передбачено Порядком, затвердженим наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588 (ср. ). Тому можна не наводити даних у дужках та не подавати листа. Хай радіють, що ви подали ф. № 20-ОПП з уточненими даними.

Звертаємо увагу! Якщо суб’єкт уточнить дані про об’єкт оподаткування через входження населеного пункту до складу територіальної громади, тобто вкаже код КОАТУУ центру такої громади, то згодом йому доведеться робити уточнення даних, після того як почнуть діяти коди, введені Кодифікатором (тобто 19-значні коди). Тому чи варто поспішати щось оновлювати — питання відкрите.

Про те, як саме слід заповнити ф. № 20-ОПП при уточнення даних щодо землі, яка знаходиться у с. Горошине, див. на рис. 2.

img 2

скачать файл

Рис. 2. Фрагмент ф. № 20-ОПП при зміні відомостей про об’єкт

Уточнення старих періодів

Після того, як відбулося утворення територіальних громад і, відповідно, змінилися правила відображення у звітності кодів КОАТУУ, у підприємств виникли запитання: як проводити уточнення задекларованих зобов’язань у минулих роках, а саме який код КОАТУУ відображати в уточнюючій декларації: новий чи старий?

На сьогодні фіскали відповідь на це запитання не надали.

Ні в ПКУ, ні в іншому нормативно-правовому акті про це прямо також не говориться.

На наш погляд, оскільки мова йде про нарахування податку, який повинен бути сплачений уже до нового бюджету (бо з початку 2021 року всі підприємства платять податки у бюджет територіальної громади), то при уточненні слід використовувати коди територіальної громади, до бюджету якої слід буде сплатити донарахований податок.

При цьому, проводячи уточнення, ви будете виходити тільки з даних тієї декларації, яку уточнюєте, без об’єднання їх із даними інших декларацій з певного податку, що з початку 2021 року стосуються утвореної територіальної громади. Річ у тому, що за загальним правилом однією уточнюючою декларацією уточнюють дані однієї раніше поданої.

висновки

  • Для заповнення податкової звітності у 2021 році слід використовувати коди КОАТУУ, а не нового Кодифікатора.
  • Якщо ваш населений пункт увійшов до складу територіальної громади, то у звітності слід вказувати код адміністративного центру територіальної громади.
  • Податкова наполягає на поданні ф. № 20-ОПП з уточненою інформацією про об’єкти оподаткування, які знаходяться у населених пунктах, що увійшли до складу територіальної громади.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі