Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався серпень

Помилка в ставці ПДВ: виправляємо одиним РК!

Раніше при помилці в ставці ПДВ податківці наполягали на перевиписуванні податкової накладної, із чим було складно погодитися. Тепер податківці визнали: помилку в ставці можна виправити за допомогою одного розрахунку коригування (РК) з рядками «-»/«+». Тому якщо на постачання сільгосппродукції помилково склали ПН із ставкою 20 % замість 14 %, то для виправлення помилки в ставці достатньо скласти один РК. У ньому заповнюють два рядки: «мінусовий» — обнуляють рядок ПН із помилковою 20 %-ю ставкою ПДВ, а «плюсовий» — наводять дані з правильною 14 %-ю ставкою ПДВ. В обох рядках цього РК у гр. 2.1 зазначають причину коригування 104 «Зміна номенклатури».

«Податки & бухоблік», 2021, № 61, с. 22

Облік тари

Зібраний у цьому номері матеріал буде корисний не лише виробничникам і торговцям, він стане у пригоді будь-якому професійному бухгалтеру. Адже життєві повороти непередбачувані. Наприклад, сьогодні підприємство націлене лише на надання послуг, а завтра з’явиться ідея розвитку нового напряму в бізнесі — торгівля або виробництво.

Отже, у цьому номері ви зможете ознайомитися з податковим і бухгалтерським обліком тари з моменту її придбання (отримання) до списання, вибуття (ліквідації). Дізнаєтеся про її різновиди, про ПДВ-наслідки несвоєчасного повернення зворотної тари тощо. Загалом, тут ви знайдете максимально потрібну та актуальну інформацію щодо облікових особливостей тари.

«Податки & бухоблік», 2021, № 62

ФОП на спрощенці та ЄСВ-додаток: що роз’яснюють податківці

Розпливчатість норм, суперечність, неоднозначність трактування — головні проблеми нашого законодавства. Звичайно, в таких ситуаціях платники податків звертаються за допомогою і роз’ясненнями до податківців. Щоправда, іноді роз’яснення податківців, м’яко кажучи, не вписуються в рамки чинного законодавства. Але знати їх позицію корисно хоча б для того, щоб розуміти, звідки може «прилетіти» під час перевірки, і бути готовим захищати свою правоту.

О. Савченко, «Податки & бухоблік», 2021, № 63, с. 24

Відрядження

Незважаючи на те, що коронавірус все ще бушує в Україні та світі, життя повертається в колишнє русло. Усе більш доступними стають поїздки, у тому числі за кордон. У зв’язку з цим і направляти працівників у відрядження стає набагато простіше. Саме час згадати основні «відрядні» нюанси! На допомогу вам — спецвипуск на цю тему. Він допоможе вам освіжити базові знання про відрядження, розповість про законодавчо встановлені гарантії відрядженим працівникам і розкладе по поличках порядок компенсації витрат на відрядження.

Крім того, з нього ви дізнаєтеся особливості складання авансового звіту, а також нюанси податкового і бухгалтерського обліку витрат на відрядження. А якщо ваші співробітники використовують у відрядженнях платіжні картки, вам буде дуже корисним окремий розділ спецвипуску, присвячений цьому питанню.

«Податки & бухоблік», 2021, № 64

Інтернет-банкінг — без РРО!

Схоже, що в питанні, чи застосовувати РРО продавцю товарів, якщо покупець оплатив їх за допомогою інтернет-банкінгу, фіскали зрушили з мертвої точки. Колишня непохитна позиція: при здійсненні розрахунків за товари (послуги) треба застосовувати РРО/ПРРО, у тому числі у разі здійснення безготівкових розрахунків із використанням інтернет-банкінгу. Тепер прозвучало зворотне: розрахунки, проведені за рахунком-фактурою (з розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок та/або онлайн-банкінгу), не вимагають застосування РРО.

«Податки & бухоблік», 2021, № 65, с. 27

Операції з металобрухтом і макулатурою

Практично на кожному підприємстві знайдеться і металобрухт, і макулатура. У виробників утворитися таке добро може як відходи або брак виробництва. У інших, наприклад, — в результаті розбирання основних засобів або списання неліквідних товарів. Та тільки офісної макулатури у кожного підприємства аж занадто! Родзинка в тому, що здавання (постачання) макулатури і металобрухту — ПДВ-пільговані операції. Хочете знати, як правильно податковообліково оприбуткувати і реалізувати макулатуру і металобрухт? Загляньте в тематичний номер.

«Податки & бухоблік», 2021, № 66

Як стягують борги за комуналку?

Борги за комуналку, на жаль, можуть виникнути в кожного з нас. Але далеко не всі в курсі того, як ці борги стягують із простих «смертних» ☺. Ось тут-то і постають різного роду запитання. Що буде, якщо я не оплачу ЖК-послуги? Чи можуть відібрати квартиру через комунальні борги? Чи можуть комунальники відключати воду, газ, опалювання або, припустимо, електроенергію за неоплату? Як на все це впливає карантин? Чи можна отримати відстрочення для погашення комунальних боргів? Відповіді на ці та багато інших запитань шукайте в нашій статті.

Н. Амброзяк, «Податки & бухоблік», 2021, № 67, с. 2

Припинення ФОП

Якщо бізнес не вдається, ФОП припиняють свою діяльність. Деякі припиняють її назавжди, а деякі — до того часу, доки зберуться з силами і знову стануть на шлях підприємництва. До ліквідації ФОП підходити потрібно із знанням справи. У тематичному номері ми надали відповіді на багато запитань, які можуть турбувати ФОП. У ньому ви відшукаєте не тільки саму процедуру ліквідації і подання ліквідаційної звітності, а і знайдете відповіді на різні проблемні запитання, в тому числі як розквитатися з підприємницькими «хвостами» або як знову стати ФОП.

«Податки & бухоблік», 2021, № 68

е-Лікарняні: прогрес чи катастрофа?

Е-лікарняний є підставою для звільнення працівника від роботи у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю і нарахування лікарняних. Інформацію про відкриття працівникові е-лікарняного роботодавець знайде в особистому кабінеті страхувальника на порталі Пенсійного фонду. Е-лікарняний відразу і відкривається, і закривається. У ньому не зазначена причина непрацездатності, а є лише категорія медвисновку. Як же з ним працювати тоді? Читайте нашу статтю.

Л. Ушакова, «Податки & бухоблік», 2021, № 69, с. 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі