Теми статей
Обрати теми

Відключили електроенергію: кіна не буде?

Вишневський Михайло, податковий експерт
Під час війни тимчасові перебої з електроенергією, на жаль, звична справа. Спрогнозувати ж, коли відновлять електропостачання та чи відновлять узагалі, доволі важко. Попри це суб’єкти господарювання намагаються працювати за будь-яких умов. У тому числі й ті, що зобов’язані використовувати РРО/ПРРО. Та чи можна це робити в принципі? А якщо можна, то кому, як і протягом якого часу? Якщо ж ні, але все одно доводиться, навіть порушуючи закон, то на які неприємності можна чекати в такому разі від податківців? Дамо відповіді на ці запитання в нашій статті.

Чи є в кого шанс

Відсутність електропостачання жодним чином не позначиться хіба що, коли ви працюєте з РК і КОРО на підставі ст. 10 Закону про РРО, зокрема, в сільській місцевості. (див. статтю «Торгівля в селах і селищах: як обійтися без РРО/ПРРО» у цьому номері).

У разі використання ПРРО, встановленого на портативному пристрої, певний час ви зможете працювати й без електричного живлення. Принаймні доти, доки такий пристрій не розрядиться. Та й тоді можна скористатися павербанком (потурбуйтеся про це заздалегідь). Якщо у вас мобільний Інтернет, то взагалі жодних проблем. Якшо ж ваш ПРРО підключений до стаціонарного Інтернету, доступу до якого без електрики немає, можливість проводити розрахункові операції на ньому в офлайн-режимі все одно залишається. Подробиці — в окремій статті цього номера.

А от ПРРО, встановлені на комп’ютері або в автоматах самообслуговування, без електроенергії (та без джерела безпребійного живлення) працювати взагалі не зможуть. Причому варіантів, як і чим їх тимчасово підмінити, законодавець не передбачив. Єдиний вихід — підключити резервне живлення, скажімо, від дизельного чи бензинового генератора. Про обліково-податкові нюанси його придбання читайте у «Податки & бухоблік», 2022, № 28.

Генератор врятує й тоді, коли йдеться про звичайний РРО. А якщо такої можливості немає? Для цього випадку законом передбачений окремий порядок роботи суб’єктів господарювання, що мають РРО, за відсутності електроенергії. Про нього й говоритимемо далі.

РРО не працює, а торгівля йде

Насамперед засвойте собі таке: у законодавстві немає жодних норм, які б дозволяли хоч у мирний час, хоч у період воєнного стану продовжувати торгівлю за готівку, не обліковуючи її зовсім (оплатити платіжною карткою без електроенергії, очевидно, не вдасться). Тож якщо ви надумаєте торгувати «по-чорному», зважте на відповідальність, яка на вас може чекати (докладно про це читайте у «Податки & бухоблік», 2022, № 54).

А для законослухняних платників наведемо правила, прописані в ст. 5 Закону про РРО, якими вони мають керуватися.

У разі тимчасового, не більше 7 робочих днів, відключення електроенергії проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням КОРО та РК

Зверніть увагу! Це не та КОРО, про яку йшлося вище, і не для тих платників. Ту КОРО реєструють на господиницю і використовують при розрахунках щодня замість РРО. А цю КОРО, що згадана в ст. 5 Закону про РРО, разом з РК реєструють у податковій на зареєстрований там же РРО (як це зробити, див. у спецвипуску «Податки & бухоблік», 2021, № 40). І доки РРО працює, її не чіпають.

Тобто щоденних записів до КОРО про рух готівки та суми розрахунків, а також обов’язкових підклеювань до неї роздрукованих Z-звітів, як це вимагалось раніше, наразі робити не треба! У тому числі й з метою оприбуткування готівки (подробиці — у статті «Як вести КОРО: щодня чи в екстрених випадках?» у «Податки & бухоблік», 2019, № 94).

Щойно ж ваш РРО втратить роботоздатність через відключення електрики, ви дістаєте таку КОРО з шухляди і… Про алгоритм дій у такому разі ви можете дізнатися зі спецвипуску «Податки & бухоблік», 2021, № 40, а також із двох консультацій у БЗ 109.09 — цієї і цієї.

Акцентуємо вашу увашу лише на тому, що

на кожну покупку ви маєте виписати розрахункову квитанцію (з них складається РК) і видати її покупцеві

Саме розрахункові квитанції будуть розрахунковими документами при оформленні продажу товарів покупцям на час, коли РРО не працює, У цей період вони замінюють фіскальні касові чеки. Як заповнювати розрахункові квитанції, читайте в «Податки & бухоблік», 2022, № 5.html, а також у окремій статті в цьому номері.

Чи обов’язково мати КОРО на РРО

Зовсім ні. Ви можете прийняти рішення про те, що у разі відключення електричної енергії не проводитимете розрахункові операції (тобто не прийматимете готівку) до моменту відновлення електропостачання. Про це ви маєте повідомити контролюючий орган або під час реєстрації свого РРО, або вже в процесі роботи. Як саме повідомити, податківці роз’яснюють у БЗ 109.09 (ср. ).

Якщо ви прийняли рішення про відмову від застосування КОРО на РРО, то при відключенні електроенергії не маєте права торгувати за готівку

Так само не можна продовжувати таку торгівлю навіть якщо КОРО на РРО у вас є, але ви перевищили встановлений законом строк її використання — не більше 7 робочих днів. Інакше ви стаєте порушником, а за це загрожують штрафи (про них ми вже згадували).

То невже доведеться закривати магазин? Зовсім ні. Можна виписувати рахунки зі своїми IBAN-реквізитами й направляти покупців для їх оплати до найближчого банку. Якщо той, звісно, працює. Або ж такі рахунки покупці можуть оплатити зі свого смартфону через онлайн-банкінг, мобільний застосунок тощо.

А от чого не слід робити в жодному разі, так це надавати реквізити своєї особистої платіжної картки. Бо використовувати її в підприємницькій діяльності категорично заборонено! До речі, податківці вважатимуть порушенням, якщо ви надасте для оплати реквізити корпоративної картки (картки-ключ) або картки, відкритої на ФОП. Оплату за такими реквізитами вони вимагають обов’язково проводити через РРО. Попри те, що ми не погоджуємося з ними, дратувати їх усе ж не варто.

Електропостачання відновили: що далі

Головне у цій частині — запам’ятати, що після того як РРО запрацює, ви повинні провести через нього суми розрахунків за час роботи з використанням КОРО і РК однією сумою! Точніше, окремо за кожною ставкою ПДВ, акцизного податку або іншого податку (збору). Але якщо ви неплатник ані ПДВ, ані акцизного збору, то для вас саме так і вийде — весь виторг за період, коли не було електрики, заносите в РРО однією сумою. При цьому

пробивати через РРО окремий чек за кожною заповненою розрахунковою квитанцією не потрібно

І останнє. Податківці наполягають (див. БЗ 109.12): якщо ви користувалися РК і КОРО, то після відновлення електроенергії маєте в загальновстановлені строки подати Звіт за формою № ЗВР-1.

Наша думка щодо цього протилежна: оскільки дані про загальний обсяг розрахункових операцій за час відсутності електроенергії будуть занесені до РРО і одразу потраплять податківцям по дротових або бездротових каналах зв’язку, як того вимагає п. 7 ст. 3 Закону про РРО, то подавати в органи ДПСУ звіт за формою № ЗВР-1 не потрібно. Якщо ж ви не звикли сперечатися із фіскалами, то краще подайте цей звіт, заповнивши його так, як вони рекомендують у згаданій вище консультації.

Підсумуємо: хай буде світло, хай згине імла!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі