Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався квітень

Призупинили діяльність на час війни: чи подавати звітність?

За мирних часів у загальному випадку податкову звітність можна не подавати, якщо у звітному періоді відсутні одночасно: (1) об’єкт оподаткування та (2) жодні показники, які потрібно задекларувати. Це правило поширюється на всіх платників (як юросіб, так і фізосіб), в тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування.

Але зараз війна. І через військову агресією окупанта деякі підприємства та фізичні особи — підприємці вимушено призупинили свою господарську діяльність — тимчасово простоюють. Тож виникає запитання: чи можна їм не подавати фінансову та податкову звітність під час воєнного стану і чи треба буде взагалі виконувати такий обов’язок? Відповіді щодо необхідності подання звітності в разі, якщо платник не провадив господарську діяльність, ви найдете у статті в розрізі конкретних податків та зборів.

Т. Войтенко, «Податки & бухоблік», 2022, № 29

Простій в умовах воєнного часу: трудові відносини

Якщо суб’єкт господарювання (або його частина) не працює, наприклад, через активні бойові дії чи обстріли, він може оголосити простій в цілому по підприємству, його окремому підрозділу або для конкретних працівників. Час, на який може вводитися простій, законодавство не обмежує.

Період простою оформляють наказом (розпорядженням) керівника підприємства. У ньому зазначають причину, дату (і час) початку та тривалість простою, для кого оголошено простій, необхідність присутності чи відсутності працівників на робочому місці, порядок оплати часу простою.

Простій не з вини працівника оплачується із розрахунку не менше 2/3 тарифної ставки (окладу). Більше про простій в умовах воєнного часу див. у статті.

Н. Вороная, «Податки & бухоблік», 2022, № 27

Немає роботи: що робити з працівниками

Підприємство неспроможне завантажити своїх працівників роботою. Що робити у такій ситуації? Можна спробувати зберегти персонал. Для тих, кого не виходить забезпечити роботою, вводять неповний робочий час або оголошують простій, відправляють їх в оплачувані та неоплачувані відпустки. У крайньому випадку можна призупинити дію трудового договору. Якщо ж роботодавець розуміє, що персонал у наявній кількості йому не потрібен, із «зайвими» людьми можна розірвати трудовий договір у зв’язку зі скороченням чисельності чи штату. Докладно про варіанти вирішення проблеми ми розповіли у статті.

Н. Вороная, «Податки & бухоблік», 2022, № 28

Звітуємо і платимо податки у період військового стану

З 24.02.2022 багато суб’єктів господарювання з різних причин не можуть своєчасно задекларувати і сплачувати податки і збори. Щоб усіх їх не притягати до відповідальності законодавці ввели цілу низку послаблень.

Так вони звільнили від штрафів всіх суб’єктів, які не мають змоги своєчасно подати чи сплатити податки за умови виконання таких обов’язків протягом 6 місяців після воєнного станку. Також було запроваджено для певних категорій ФОП звільнення від сплати ЄСВ «за себе», а всіх суб’єктів звільнено від ЄСВ-відповідальності за умови виконання ЄСВ-обов’язку протягом 3-х місяців після скасування воєнного станку.

Про те хто має право на такі послаблення та за яких умова, ви дізнаєтеся з цієї статті.

С. Децюра, «Податки & бухоблік», 2022, № 26

Фінзвітність за I квартал 2022: звітування в умовах воєнного стану

На час дії воєнного стану ніхто не відміняв обов’язку складати та подавати фінзвітність. Строки подання фінзвітності за I квартал 2022 теж не переносились:

— в статистику — не пізніше 30 квітня 2022 року;

—податківцям — разом з квартальною декларацію з податку на прибуток (не пізніше 10.05.2022);

— центр збору фінансової звітності (за таксономією — тим хто складає звітність за МСФЗ) — не пізніше 30 квітня 2022 року.

Якщо немає/не було можливості подати фінзвітність у вищезазначені строки, то відповідальності за несвоєчасне подання не буде.

З початку року могла змінитися категорія (мікро-, малі, середні, великі) підприємства. Важливо перевірити цей момент. Адже від категорії підприємства залежить за якими формами потрібно складати фінзвітність. Деталі щодо цього знайдете в статті.

Т. Войтенко, «Податки & бухоблік», 2022, № 25.

Для кого вигідний 2 %-вий єдиний податок

Для підтримки бізнесу до закінчення воєнного стану введено єдиний податок для групи 3 за ставкою 2 %. Та чи усім вигідно переходити/працювати у рамках цього тимчасового ЄП-режиму? У даному матеріалі аналізуємо можливі переваги та недоліки цього способу оподаткування, щоб читачам зручніше було орієнтуватись у нових податкових умовах.

О. Павленко, «Податки & бухоблік», 2022, № 24

Звільнення від плати за землю під час війни

Окрім пільг із плати за землю, що діяли в довоєнний час і продовжують свою дію й нині, законодавець передбачив додаткові звільнення для низки землевласників і землекористувачів на період воєнного стану (ВС). Зокрема, з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком в якому буде припинено/скасовано ВС, можна не нараховувати та не сплачувати ані земельний податок, ані орендну плату за земельні ділянки:

1) розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або на тимчасово окупованих територіях (їх перелік має визначити КМУ);

2) визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди (п.п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Також право на звільнення від земельного податку (але не від орендної плати за землю!) отримали ті суб’єкти господарювання, які на період ВС перейшли на спецЄП за ставкою 2 %. Як і коли таким платникам слід уточнити свою земельну звітність, читайте у цій статті.

І. Хмелевський, «Податки & бухоблік», 2022, № 23

Непідконтрольні активи: облікова доля

Майно (його частина) великої кількості підприємств опинилося сьогодні в районах проведення бойових дій або на тимчасово зайнятих загарбниками територіях. При цьому підтвердження фактичної втрати таких активів у постраждалих підприємств наразі відсутнє. Списувати чи не списувати таке майно з балансу? Якщо ні, то як обліковувати такі активи та які податкові наслідки знецінення непідконтрольного майна у прибутковому та ПДВ-обліку? Чи можна знизити ціну товару до нульової вартості? Чи підлягає вартість недоступних активів бухгалтерській і податковій амортизації? Докладно про все це читайте в статті.

Т. Войтенко, «Налоги & бухучет», 2022, № 22

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі