Теми статей
Обрати теми

«Гарячі» питання ФОП, які «застрягли» за кордоном

Клец Віталіна, податковий експерт
Ми вже не раз зверталися до цієї теми*. Втім запитань безліч. І ми продовжуємо відповідати на них.

* Див. статті: «Як ФОП може сплатити податки з-за кордону» // «Податки & бухоблік», 2022, № 28, «Закордонні доходи біженців» // «Податки & бухоблік», 2022, № 43, «ФОП отримав гроші на закордонний рахунок: наслідки» // «Податки & бухоблік», 2022, № 61, «ФОП опинився за кордоном: що робити з податками та звітами?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 63.

Запитання

Відповідь

Чи може ФОП, який фізично знаходиться за кордоном, продовжувати діяльність в Україні?

Так, може. Той факт, що ФОП тимчасово перебуває за кордоном, не забороняє йому здійснювати підприємницьку діяльність через працівників в Україні чи дистанційно. Весь його дохід в Україні буде вважатися підприємницьким та оподатковується за звичайними правилами (з урахуванням низки нюансів, про які будемо розповідати далі), бо він зареєстрований в Україні

Чи треба ФОП на єдиному податку (ЄП), який знаходиться за кордоном, але продовжує вести діяльність в Україні (через працівників чи то дистанційно), вносити зміни до Реєстру платників ЄП?

До Реєстру платників ЄП вносяться, серед іншого: податкова адреса суб’єкта господарювання; місце провадження господарської діяльності (п. 299.7 ПКУ).

Податкова адреса. Це фактично є зареєстроване у ЄДР (Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань) місцезнаходження ФОП.

Якщо ФОП через війну тимчасово покинув це місце та при першій же можливості має наміри повернутися до нього, вважаємо, його слід залишити. По-перше, немає часових рамок для цього, по-друге, під місцезнаходженням розуміється саме місце проживання в Україні, але ніяк не за кордоном.

Місце провадження господарської діяльності. Тут треба дивитись, яку діяльність провадить ФОП.

Якщо то, наприклад, здавання в оренду нерухомості, то податківці в такому разі як місце провадження господарської діяльності хочуть бачити усі адреси розташування нерухомого майна, яке буде здаватися в оренду.

Тож якщо ці адреси не змінилися, то і вносити зміни до Реєстру платників ЄП не потрібно. Якщо змінилися — потрібно.

Або якщо працівники ФОП продовжують здійснювати діяльність через якісь фізичні об’єкти в Україні (кіоски, магазини, пункти надання послуг тощо). Теж дивимось, чи вони змінилися. Якщо вони не змінилися, то і вносити зміни до Реєстру платників ЄП не потрібно. Якщо змінилися — потрібно.

Питання виникає, коли у ФОП місцем провадження господарської діяльності було вказане його житло в Україні. Наприклад, у нього був інтернет-магазин (без складу або офлайн-магазину), або він надавав онлайн-консультації тощо. І зараз цією діяльністю він тимчасово продовжує займатись вже за кордоном, тобто з іншого місця.

Формально у такому разі слід внести зміни до Реєстру платників ЄП. І не лише. Слід також подати ф. № 20-ОПП на це нове місце тощо. Втім є сумніви, наскільки це хороша ідея («маніпуляції» із закордонною адресою).

Тож звертаємо увагу на такий момент. І строки для внесення змін до Реєстру платників ЄП (передбачені п. 298.5 та п. 298.6 ПКУ), і строки для подання ф. № 20-ОПП під час воєнного стану не спливають (п.п. 69.9 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Тобто їх не можна порушити та отримати негативні наслідки, із таким порушенням пов’язані.

Втім якщо мова про банальний випадок (здавання в оренду, офлайн-торгівля через найманих працівників), то якщо є зміни місця провадження діяльності, то їх краще в Реєстр платників ЄП внести (звісно, норма про призупинення строків працює і щодо цих випадків)

Чи може український ФОП вести бізнес на території іншої держави?

Якщо це не онлайн-бізнес, а, наприклад, ФОП надає послуги манікюру, то йому однозначно треба зареєструватися в новій країні, щоб не отримати штрафи (від цієї країни) за діяльність без реєстрації.

Зрозуміло, що при цьому податки доведеться сплачувати в новій країні

Якщо ФОП застряг за кордоном довше, ніж на 183 дні, чи може він взагалі не звітувати та не платити податки в Україні?

Звісно, ні. Проживання за кордоном більше 183 днів автоматично не звільняє ФОП від сплати податків та звітності в Україні (ІПК ГУ ДФС у м. Києві від 04.02.2019 № 388/ІПК/26-51-13-06-12).

До речі, той факт, що ви знаходитеся за кордоном більше 183 днів, може стати приводом для держави, у якій ви проживаєте, теж вважати вас її резидентом та нараховувати вам податки.

А якщо ви залишитесь ФОП, зареєстрованим в Україні, то для ПКУ ви будете вважатися резидентом України. Хоча б тому, що ФОП є вагомою підставою для визначення особи резидентом (п.п. 14.1.213 ПКУ).

Тобто ви, по суті, будете податковим резидентом декількох країн. А це не дуже гарно, бо доведеться платити податки в обох країнах.

У новій країні можна спробувати довести, що ви — податковий резидент України й сплачуєте податки в Україну.

Для цього можна запросити в податківців довідку про підтвердження статусу податкового резидента України. Маємо надію, що незабаром довідку можна буде отримати в електронній формі (наказ № 248*)

На які рахунки сплачувати податки, якщо ФОП знаходиться за кордоном?

Факт виїзду за кордон нічого не змінює. Податки, збори та ЄСВ сплачуємо на рахунки Казначейства вашого регіону (за місцем обліку), навіть якщо в регіоні ведуться активні бойові дії або він тимчасово окупований.

Якщо рахунки не працюють, робіть скріншоти, щоб потім довести, що ви не могли виконати зобовязань зі сплати податків (п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ)

У якій валюті платимо податки та ЄСВ?

Тільки у гривні

З якого рахунку можна заплатити податки та ЄСВ?

З власного українського рахунку, відкритого як на ФОП, так і на фізособу (бо фізособа має право використовувати власне майно, у т. ч. грошові кошти, у бізнесі — ст. 320 ЦКУ)

У ФОП є рахунок за кордоном, чи можна сплатити податки з нього?

Так, але не напряму, бо цей рахунок відкрито не в гривні, а в іншій валюті. А податки нам треба сплатити в гривні.

Тому спершу перекидаємо необхідну суму на свій гривневий рахунок (відкритий на ФОП або на фізособу), а потім уже з нього платимо податки та ЄСВ

Чи може інша особа сплатити податки за ФОП?

Так, податки за ФОП може сплатити представник (у якого є нотаріальна довіреність від ФОП).

Якщо ж їх сплатить хтось інший (фізособа, ЮО чи ФОП), то ні платника, ні ФОП за це не оштрафують, але сплачену суму податківці будуть вимагати включити до «цивільного» доходу ФОП (категорія 129.04 БЗ)

Чи може інша особа сплатити ЄСВ за ФОП?

Ні, це заборонено (тільки голова фермерського господарства може платити за членів) — ч. 9 ст. 25 Закону № 2464**. Але ж якщо мова про ЄСВ «за себе», то нагадуємо, що зараз діє звільнення для всіх ФОП (ФОП мають право не сплачувати ЄСВ «за себе» з 01.03.2022, тобто починаючи зі сплати за березень, протягом усього часу до припинення/скасування воєнного стану в Україні + протягом 12 місяців після припинення/скасування воєнного стану)

Чи може ФОП отримувати виручку на рахунок, відкритий за кордоном?

ФОП має право відкрити рахунок за кордоном та здійснювати через такі рахунки валютні операції (ч. 3 ст. 4 Закону № 2473***).

Буде це рахунок, відкритий на фізособу чи на ФОП, залежить від законодавства країни перебування. Інколи можна користуватися рахунком фізособи навіть для бізнесу, але ці моменти краще уточнити у банку нової країни.

Тобто отримати виручку на такий рахунок можна.

Якщо по вашій експортній операції є граничний строк розрахунків, протягом якого гроші з-за кордону повинні зайти в Україну, то треба таку виручку вчасно «перекинути» зі свого закордонного рахунку на рахунок в українському банку (ч. 2 ст. 13 Закону № 2473).

Тут є багато винятків. Зокрема, не обмежуються експорт робіт/послуг (за внятком транспортних і страхових), операції, що не перевищують екв. 400 тис. грн за курсом НБУ на дату здійснення операції тощо. Всі деталі щодо цього дізнаєтеся зі статті «Граничні строки ЗЕД-розрахунків: 90, 120, 180!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 62.

Втім навіть якщо граничний строк для заходу валютної виручки ваших операцій не стосується, обов’язок «перекинути» кошти зі свого закордонного рахунку на рахунок в українському банку нікуди не дівається! Він лише не має обмеження у часі.

Але слід, зокрема, врахувати ідею, що її зараз просувають податківці: без потрапляння коштів на рахунок в Україні до них не можна застосувати підприємницькі правила оподаткування, а слід оподатковувати як валютний дохід фізособи (ПДФО 18 %, ВЗ 1,5 %). Більше деталей щодо цього читайте у статтях: «ФОП отримав гроші на закордонний рахунок: наслідки» // «Податки & бухоблік», 2022, № 61, «ЗЕД і рахунок за кордоном» // «Податки & бухоблік», 2022, № 62.

Також ваша нова держава може зацікавитися, що то за доходи та, напевно, захоче оподаткувати їх, особливо після спливу 183 днів проживання на її території

* Наказ Мінфіну від 19.08.2022 № 248 «Про затвердження форми довідки-підтвердження та Порядку підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів».

** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

*** Закон України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 № 2473-VIII.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі