Теми статей
Обрати теми

Відмова від спецЄП: наслідки для підприємця

Децюра Сергій, податковий експерт
Багато ФОП, щоб зекономити на сплаті податків, ще у 2022 році перейшли на спецЄП. Але воєнний ЄП не вічний. Тому у ФОП, які перебувають на спецЄП, виникає запитання: що їм слід зробити після відмови чи скасування спецЄП? Відповідь на це запитання шукайте далі.

На яку систему після спецЄП

Якщо ФОП самостійно вирішить відмовитися від спецЄП або якщо дія самого спецЄП буде припинена (на сьогодні спецЄП діє до кінця ВС, але з подання законопроєкту від 31.01.2023 № 8401* його дія може скінчитися і з 01.07.2023), то відразу виникає запитання:

* «Скасування спецЄП, відновлення перевірок та штрафів: законопроєкт від Уряду!» // «Податки & бухоблік», 2023, № 4.

на якій системі оподаткування опиниться ФОП після роботи на спецЄП?

Відповідь на це запитання дає п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. В ньому говориться, що коли ФОП:

1) буде працювати до кінця ВС на спецЄП, то після скасування ВС він повернеться на ту систему оподаткування, на якій був до обрання спецЄП. Повернутися на стару систему оподаткування (звичайний ЄП, сільгоспЄП чи загальну систему) ФОП має з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування ВС;

2) відмовиться від спецЄП раніше, ніж закінчиться ВС, то в цьому випадку він також повернеться на свою стару систему оподаткування (звичайний ЄП, сільгоспЄП чи загальну систему) з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення.

Про тих, хто вже був ФОП до обрання спецЄП, зрозуміло. А що як ФОП у момент державної реєстрації підприємцем обрав спецЄП? Оскільки в цьому випадку ФОП до обрання спецЄП не працював на жодній іншій системі оподаткування, виникає закономірне запитання: куди повернутися такому ФОП після відмови від спецЄП?

На наш погляд, у цьому випадку ФОП стане платником на загальній системі оподаткування. Тут слід вважати, що на спецЄП ФОП перейшов із загальної системи оподаткування. Адже за загальним правилом новостворений суб’єкт господарювання за замовчуванням є платником на загальній системі оподаткування, навіть не зважаючи на те, що він на загальній системі жодного дня не працював. Деталі шукайте у «Новостворений ФОП одразу перейшов на спецЄП: що після скасування спецЄП?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 12.

Також фіскали не проти, щоб ФОП, який до переходу на спецЄП був на звичайному ЄП, міг відмовитися не тільки від спецЄП, а й від звичайного ЄП і опинитися відразу на загальній системі. Для цього податківці (БЗ 107.01.08) вважають, що слід подати протягом календарного місяця до його закінчення заяву про застосування спрощеної системи оподаткування з позначкою «Відмова» і в полі 5.5 «Відмова від спрощеної системи оподаткування» Заяви вказати дату (період) відмови від застосування ЄП та причини відмови. Після цього платник спецЄП переходить на загальну систему оподаткування з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому подано Заяву, а не повертається на звичайний ЄП.

Водночас тим ФОП, які до обрання спецЄП були на загальній системі, права відразу заскочити із спецЄП на звичайний ЄП фіскали не дають.

ПДВ після спецЄП

ФОП груп 1 та 2. Якщо ФОП до переходу на спецЄП був на ЄП груп 1 та 2, то після повернення на свою стару групи ЄП у нього проблем із ПДВ не буде, оскільки ФОП, які обрали групи 1 та 2 ЄП, не є платниками ПДВ.

ФОП групи 3. Тут усе залежатиме від того, чи працював ФОП (до переходу на спецЄП) на ЄП групі 3 із сплатою ПДВ чи без сплати ПДВ, Якщо він працював на ставці 5 % (тобто без сплати ПДВ), то він після відмови від спецЄП, як і у випадку з ФОП груп 1 та 2, із ПДВ справу не матиме.

Якщо ж ФОП до обрання спецЄП працював на ставці 3 %, тобто із сплатою ПДВ, то для нього з дати повернення відновлюється реєстрація платником ПДВ. А це означає, що треба:

1) складати і реєструвати у ЄРПН ПН/РК за операціями, коли перша подія відбулася після відмови від спецЄП.

Також варто враховувати, що

після того як ФОП повернувся на свою систему оподаткування і відновилася його реєстрація платником ПДВ, йому слід зареєструвати ПН/РК, які були складені до переходу на спецЄП і не зареєстровані через такий перехід.

Нагадаємо, що для платників, які перейшли на спецЄП, в абзаці п’ятому п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ прописані спеціальні строки для реєстрації таких ПН/РК.

Так, у ньому говориться, що платникам, які перейшли на спецЄП, дано право виконати податковий обов’язок, граничний строк виконання якого припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року і до дня їх переходу на спецЄП, без штрафів протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій вони перебували до обрання спецЄП. Втім, на наш погляд, встановлення спецстроків реєстрації саме для ПН, граничний строк яких сплив до переходу на спецЄП, є логічним лише по ПН за періоди лютий-травень 2022 і якщо платник перейшов на спецЄП до 15 липня.

Якщо ж до дати переходу на спецЄП граничний строк реєстрації ПН/РК не сплив, то до них застосовуються загальні правила реєстрації. Але, на наш погляд, податківці не можуть штрафувати за «несвоєчасну» реєстрацію таких ПН/РК після відмови від спецЄП. Адже в цьому випадку відсутня вина платника ПДВ. Він не зміг своєчасно зареєструвати ПН/РК, адже його реєстрація платником ПДВ на час перебування на спецЄП була зупинена (деталі у «Граничний строк реєстрації податкової накладної минув до дати переходу на спецЄП: чи можна уникнути штрафу?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 86);

2) скласти і зареєструвати у ЄРПН компенсуючі ПН за тими товарами/послугами, необоротними активами, які були придбані/виготовлені з ПДВ до переходу на спецЄП і їх продали в період перебування на спецЄП. Такі ПН складають не пізніше останнього дня звітного періоду, в якому платники повернулися на стару систему (п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Так, якщо ФОП подасть заяву про відмову від спецЄП у лютому, то він повернеться на свою стару систему оподаткування з 1 березня. Отже, скласти компенсуючу ПН щодо товарів/послуг/необоротних активів, придбаних з ПДВ до обрання спецЄП і проданих під час перебування на спецЄП, слід не пізніше 31 березня. А зареєструвати її слід у строки, встановлені для реєстрації таких компенсуючих ПН у ЄРПН, тобто не пізніше 20 квітня (БЗ 101.13);

3) подавати декларації з ПДВ. Так, відновлюється і обов’язок подання декларації з ПДВ. Тобто ФОП має починати вливатися у ПДВ-сім’ю. Проблеми із поданням декларацій з ПДВ за періоди до переходу на спецЄП ті ж, що й із реєстрацією ПН/РК, складених до переходу на спецЄП (див. вище).

ФОП-загальносистемник. Якщо із спецЄП повертається ФОП-загальносистемник, то у випадку, коли він був до переходу на спецЄП платником ПДВ, на нього поширюються ті ж правила, що й на ФОП — платників ЄП групи 3, які були платниками ПДВ до обрання спецЄП (див. вище).

Якщо ж ФОП не був платником ПДВ до переходу на спецЄП, то після повернення на загальну систему виникає запитання тільки з тим, чи не потрібно йому стати таким платником. Щоб це з’ясувати, слід протестувати свої операції на необхідність в обов’язковому порядку ставати платником ПДВ.

Нагадаємо, що реєструватися в обов’язковому порядку потрібно тим ФОП, у яких обсяг оподатковуваних операцій (без урахування ПДВ) протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищує 1000000 грн (п. 181.1 ПКУ).

Якщо, протестувавши свої операції на факт перевищення межі в 1 млн на момент повернення на загальну систему, ФОП установить, що він досяг ПДВ-мільйона, то йому слід обов’язково зареєструватися платником ПДВ.

Які доходи потрапляють у цей мільйон, читайте в «1 млн для ПДВ-реєстрації: як порахувати?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 12. Ми перераховувати їх ще раз не будемо, а тільки скажемо про операції, що здійснив ФОП на спецЄП.

Прямо ці операції не згадані серед операцій, які не включаються до розрахунку 1 мільйона. Адже, з одного боку, згідно з п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ платників спецЄП було звільнено на період перебування на спецЄП від обов’язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України. А звільнені операції до розрахунку 1-мільйонної межі потрапляють.

Але? з іншого боку, операції, здійснені платником спецЄП, вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування. А необ’єктні операції до 1-мільйонної межі не потрапляють. Отже, можна зробити висновок, що

операції, здійснені на спецЄП, не слід ураховувати для обрахунку ПДВ-мільйона

Граничний розмір доходу

Також у багатьох ФОП на ЄП, які повернуться із спецЄП на свій звичайний ЄП, виникає запитання: чи включається дохід, отриманий за час перебування на спецЄП, до граничної межі, яка дає право працювати на ЄП?

На наш погляд, відповідь на це запитання неоднозначна. Можна знайти аргументи як на користь фіскального, так і на користь ліберального підходу. Тому, за великим рахунком, тут усе віддавалося на відкуп фіскалів.

Добре, що фіскали на сьогодні з цього приводу зайняли ліберальну позицію (БЗ 108.01.02). На їх погляд, дохід, отриманий на спецЄП, не впливає на право перебування ФОП у наступному році на ЄП. Детально про це читайте у «Рахуємо граничний ЄП-дохід після повернення зі спецЄП» // «Податки & бухоблік», 2022, № 59.

Знову на ЄП

Якщо ФОП до переходу на спецЄП був платником звичайного ЄП, то після відмови від спецЄП він (як було сказано вище) опиниться на своєму старому-доброму ЄП. А звідти він може мігрувати між групами (ставками) ЄП, якщо відповідає вимогам, установленим для групи (ставки), у яку він хоче перебратися, а також за умови виконання вимог, установлених для міграції між групами. Деталі шукайте у «Зміна групи чи ставки платником ЄП» // «Податки & бухоблік», 2022, № 94 (ср. ).

У випадку коли ФОП із спецЄП повернувся на загальну систему (у тому числі й коли мова йде про новоствореного ФОП, який відразу обрав спецЄП), він не зможе до кінця року знову стати платником ЄП.

Причина криється у обмеженнях, прописаних у п.п. 298.1.4 ПКУ. У ньому говориться, що

суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування лише один раз протягом календарного року

Тобто якщо платник у 2023 році працював на спецЄП, а потім відмовився від нього і, відповідно, повернувся на загальну систему оподаткування (адже працював на ній до обрання спецЄП), то він, на думку фіскалів, уже один раз скористався своїм правом у поточному році працювати на спрощеній системі. Тому після такої відмови знову стати платником ЄП у 2023 році не вдасться. Перейти на ЄП він зможе тільки з наступного — 2024 року. На цьому наголошують і податківці (БЗ 107.01.01). Детально про це читайте у «Новостворений ФОП одразу перейшов на спецЄП: що після скасування спецЄП?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 12).

Висновки

  • За загальним правилом після закінчення ВС або у разі відмови від спецЄП до закінчення ВС ФОП опиниться на своїй системі оподаткування, на якій перебував до обрання спецЄП.
  • Після повернення на свою стару систему оподаткування у тих ФОП, що були до обрання спецЄП платниками ПДВ, відновлюється реєстрація платником ПДВ.
  • ФОП, що був до спецЄП на звичайному ЄП, до свого граничного доходу, що дає йому право були звичайним спрощенцем, доходи, отримані на спецЄП, не включає.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі