Теми статей
Обрати теми

Купівля-продаж електротоварів у перехідних ПДВ-пільгованих операціях

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Для внутрішніх постачань деяких електротоварів, які тимчасово звільнялися від ПДВ, з 1 квітня 2023 року було відновлено оподаткування за ставкою 20 %. Унаслідок цього у продавців таких товарів виникли перехідні операції. На їх ПДВ-наслідках і зосередимося.

Перехідні операції — це…

Добре, коли операції з придбання та постачання товарів повністю завершені у період дії податкової пільги або після її скасування. Тоді ПДВ-облік цілком зрозумілий:

— за операціями, які відбулися під час дії пільги, податкового кредиту (ПК) не буде, а податкові зобов’язання (ПЗ) будуть ПДВ-пільгованими — без ПДВ;

— за операціями, які відбулися після скасування пільги, в загальному порядку виникатимуть ПК і ПЗ.

Однак зазвичай ПДВ-платники, які користуються податковими пільгами, стикаються ще й із так званими перехідними операціями.

Особливість перехідних операцій у тому, що вони розпочалися під час дії пільги, а завершилися після її відміни

Отже, у контексті застосування генераторної пільги згідно з п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ і п. 87 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (діяла до 01.05.2023 при ввезенні товарів на територію України) щодо постачання ПДВ-пільгованих електротоварів перехідними будемо називати операції, за якими:

1) придбання/ввезення відбулося з пільгою, а постачання — без пільги;

2) частина передоплати зайшла, коли діяла пільга, а решта оплати отримана / відвантаження відбулося вже після скасування пільги.

Про те, як виглядає динаміка введення і закінчення генераторних пільг, див. у статтях «Метаморфози генераторної пільги» // «Податки & бухоблік», 2023, № 39 і «Генераторна пільга після 01.05.2023: трагедії не відбулося» // «Податки & бухоблік», 2023, № 36.

Як же відображати в ПДВ-обліку перехідні операції?

Придбання — з пільгою, постачання — без пільги

При оподаткуванні операцій із постачання товарів, які наразі вийшли з категорії пільгових, слід орієнтуватися на дату виникнення ПЗ. У загальному випадку це дата першої події (п. 187.1 ПКУ):

— або зарахування коштів від покупця на рахунок платника податку в банку / небанківському надавачу платіжних послуг як оплата товарів, що підлягають постачанню;

— або відвантаження товарів.

Тож ви маєте нарахувати ПДВ за основною ставкою 20 %, якщо перша подія — оплата чи відвантаження електротоварів припадає на дату після скасування пільги. При цьому не важливо, коли імпортувалися чи придбавалися такі товари і чи було сплачено (нараховано) вхідний ПДВ при їх імпорті або придбанні на території України.

До речі, на постачання звільнених товарів не поширювалися вимоги п. 198.5 і ст. 199 ПКУ. Тобто не треба було нараховувати компенсуючі та розподільчі ПЗ (див. статтю «Компенсуючі ПЗ і розподіл ПДВ при застосуванні генераторної пільги» // «Податки & бухоблік», 2023, № 39). А от ПК за вхідним ПДВ зберігався на загальних підставах. Такі правила зафіксовано в п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

Податкову накладну (ПН) за операціями, перша подія за якими відбулася з дати відміни пільги, слід складати як на звичайну ПДВ-оподатковувану операцію, а не на пільгову.

Відтак, коли електротовари придбали з пільгою, а при їх подальшому постачанні звільнення вже не діє, ПДВ перетворюється на податок з обороту за ставкою 20 %.

Приклад 1. У травні 2023 року покупець перерахував аванс за системи забезпечення супутникового доступу в Інтернет (Starlink) у сумі 120000 грн (з ПДВ), які були імпортовані з пільгою у березні 2023 року.

У цьому випадку, позаяк оплата (перша подія) відбулася після 01.04.2023, коли щодо таких товарів перестала діяти генераторна пільга (з 01.04.2023 ці товари втратили право на звільнення від ПДВ, див. статтю «Генераторна ПДВ-пільга після 1 квітня» // «Податки & бухоблік», 2023, № 28), то операція підпадає під оподаткування ПДВ за загальними правилами. Тобто із суми отриманого авансу слід нарахувати ПДВ за ставкою 20 %, незважаючи на те, що при імпорті була застосована пільга.

Передоплата — з пільгою, відвантаження — без пільги

А як бути, якщо передоплата за електротовари була отримана під час дії пільги, а саме відвантаження здійснюється після її скасування?

У такому разі, оскільки оплата (перша подія) відбулася у період, коли діяла генераторна пільга щодо таких товарів, то операція ще підпадатиме під звільнення, тобто буде без ПДВ. Відповідно первинка (витратна накладна на цю операцію) і ПН теж мають бути складені без ПДВ. У такій ПН на звільнену від оподаткування операцію зазначають код ставки податку — 903, а код пільги — 14060544. Друга подія (відвантаження електротоварів) не впливає на нарахування ПДВ. А тому відміна ПДВ-пільги між першою та другою подіями не зумовлює жодних коригувань.

Зауважте! Якщо перша подія відбулася у пільговий період, а ПН реєструємо, коли звільнення закінчилося, то це ніяк не позначиться на застосуванні пільги. Адже дата реєстрації ПН ніяк на оподатковуваність операції не впливає. Повторимо: усе залежить від дати першої події.

Приклад 2. У березні 2023 року постачальник отримав від покупця передоплату за навігаційні прилади в сумі 40000 грн (без ПДВ), які було відвантажено у травні 2023 року.

У цьому разі оплата за товар (перша подія) була здійснена до 01.04.2023. Тобто у той час, коли щодо навігаційних приладів ще діяла генераторна пільга. Відтак ця операція ще підпадатиме під пільгу — буде без ПДВ.

ПЗ з ПДВ за грошима

Якщо ПЗ з ПДВ визначаються за грошима (касовий метод за п.п. 14.1.266 ПКУ або оплата за рахунок бюджетних коштівп. 187.7 ПКУ), то тут усе залежатиме від дати надходження коштів на рахунок у банку / небанківському надавачу платіжних послуг. Дата відвантаження у такому випадку ніякої ролі не відіграє. Адже

пільга діє лише для тих операцій, за якими дата виникнення ПЗ припадає на відповідний пільговий період

Приклад 3. Підприємство здійснило постачання інверторів з оплатою за рахунок бюджетних коштів. Відвантаження товару відбулось в березні 2023 року, а оплата в травні 2023 року.

Хоча відвантаження товару здійснено ще під час дії ПДВ-пільги, у цій ситуації операція підпадає від оподаткування ПДВ за ставкою 20 %. Адже оплату товару здійснено бюджетними коштами, а дата їх зарахування на рахунок постачальника у банку припала на період починаючи з 01.04.2023, коли звільнення цих товарів від ПДВ-оподаткування вже не діяло.

Частина авансу — з пільгою, доплата/відвантаження — без пільги

При отриманні часткової передоплати за ПДВ-пільговані електротовари, коли щодо них працювала генераторна пільга, і подальшому їх відвантаженні/доплаті вже після скасування звільнення також орієнтуємося на дату першої події.

Відтак, коли перша подія за операцією (часткова передоплата) відбулася у пільговий період, тобто під час дії звільнення від ПДВ-оподаткування щодо певних електротоварів, тоді ПДВ не буде. Подальше відвантаження/отримання доплати, яке припало на період, коли пільга вже не діяла, оподатковується ПДВ за ставкою 20 %.

Приклад 4. Постачальник у березні 2023 року отримав часткову передоплату за термометри в сумі 5000 грн (без ПДВ). Відвантаження партії термометрів у повному обсязі відбулося у травні 2023 року. Повна вартість партії таких товарів без ПДВ — 20000 грн.

У такому разі у березні 2023 року продавець електротоварів застосує звільнення і складе пільгову ПН (без ПДВ) з обсягом постачання 5000 грн.

У квітні такий продавець має нарахувати ПЗ з ПДВ (а також скласти і зареєструвати ПН) в межах непокритої авансом суми (тобто на суму 15000 грн). ПДВ при цьому складе 3000 грн ((20000 - 5000) х 20 %).

Тобто загальна сума коштів, що підлягають сплаті за договором, дорівнюватиме 23000 грн (у тому числі ПДВ — 3000 грн). Відповідно на цю суму складається і витратна накладна.

Зауважте! Якщо договір на постачання електротоварів був укладений, коли вони підпадали дію пільги (тобто в договорі ціна фігурувала без ПДВ), а постачання здійснюється після скасування звільнення, має сенс внести зміни до договору. Докладно читайте у статтях «Генераторна пільга: наслідки в ПДВ-обліку» // «Податки & бухоблік», 2022, № 91, «ПДВ-наслідки генераторної пільги. Продовження» // «Податки & бухоблік», 2022, № 93 і «При зміні ставки ПДВ — база оподаткування лишається незмінною!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 57. А про те, як діяти, коли всупереч вимогам ПКУ продовжували продавати з пільгою, див. у статті «Що робити при продажу непільгового товару за пільговими правилами»» // «Податки & бухоблік», 2023, № 39.

Висновки

  • При оподаткуванні операцій із постачання товарів, які наразі вийшли з категорії пільгових, орієнтуємося на дату виникнення ПЗ — дату першої події.
  • Якщо оплата (перша подія) відбулася у період, коли діяла генераторна пільга щодо ПДВ-пільгованих товарів, тоді операція підпадає під звільнення, тобто буде без ПДВ. Друга подія (відвантаження електротоварів) не впливає на нарахування ПДВ.
  • Якщо ПЗ визначаються за грошима (касовий метод або оплата бюджетними коштами), то тут вирішальну роль відіграє дата надходження коштів: зайшли в пільговій період — ПДВ не буде, після скасування пільги — нараховуємо 20 % ПДВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі