Теми статей
Обрати теми

Безоплатний імпорт паливних брикетів з доплатою від нерезидента

Вишневський Михайло, податковий експерт
Підприємство планує завозити з-за кордону в Україну (з Польщі) у митному режимі імпорту перероблені паливні брикети, які нерезидент мав би утилізувати, як відходи. Ввезення товару (паливних брикетів) здійснюватиметься на безоплатній основі. А за те, що ці паливні брикети наше підприємство забере, нерезидент ще й заплатить. Виходить, що за договором підприємство — імпортер і отримувач коштів. Надалі ввезені паливні брикети буде продано. Як правильно відобразити в обліку ці операції? З розрахунку якої суми платити ПДВ, адже інвойсу не буде? Давайте розберемося, що до чого.

Перш за все зауважимо, що у подальшому будемо спиратися на один із принципів бухгалтерського обліку та фінансової звітності — превалювання сутності над формою. А він передбачає, що операції обліковуються відповідно до їх сутності, а не лише виходячи з юридичної форми. Відтак, виходячи з описаної ситуації, вбачаємо дві окремі операції:

1) безоплатний імпорт товарів (перероблених паливних брикетів) і

2) надання послуг нерезиденту з вивезення відходів.

Тож від цього і будемо відштовхуватися. А розпочнемо із ввезення безоплатно отриманих товарів від нерезидента.

Безоплатний імпорт і ПДВ

ПДВ-об’єкт. Ввезення товарів на митну територію України — об’єкт оподаткування ПДВ (п.п. «в» п. 185.1 ПКУ). Тож у разі безоплатного отримання товару від нерезидента особа, що здійснює його ввезення, має сплатити ввізний ПДВ. При цьому не важливо, ввозить безоплатний товар платник чи неплатник ПДВ (п.п. 3 п. 180.1 ПКУ). Головне, щоб обсяги товарів, що ввозяться, підпадали під оподатковувані. А

оподатковуваний обсяг імпортної операції досягнуто, якщо митна вартість товарів, що ввозяться, перевищує еквівалент 150 євро (п.п. 196.1.16 ПКУ)

Коли ж митна вартість товару-подарунка незначна — не перевищує еквівалент 150 євро, то його ввезення ні ПДВ (п.п. 196.1.16 ПКУ), ні ввізним митом (ст. 277 МКУ) не оподатковується. І митну декларацію (МД) тоді не оформляють.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі